Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγναντιάς (ΠΛΑ), ιδρύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 1982. Από τότε και μέχρι στις 21 Απριλίου 2014 από το τιμόνι του Συλλόγου πέρασαν πολλά Διοικητικά Συμβούλια.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε πέρυσι τον Απρίλιο (21.04.2014) τα ηνία τού Συλλόγου αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να αλλάξει την επωνυμία του, διότι χάθηκε ή καταστράφηκε το καταστατικό και κανείς δεν γνωρίζει πού, πώς και πότε χάθηκε.
Σήμερα ονομάζεται «Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Αγναντιάς» (ΠΛΣΑ).
Τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου είναι 172, τα ενεργά του όμως μέλη είναι 90.
Στα 32 χρόνια της πορείας τού Συλλόγου διετέλεσαν πάρα πολλοί πρόεδροι. Οι: Κλοτσουθύμιος Κων/νος, Ζήκος Ευθύμιος, Πρεμέτης Δημήτριος, Δήμος Δημήτριος, Παπαγεωργίου Βασίλειος, Κυρίτσης Οδυσσέας, Δελιτζιάς Δημήτριος, Λιακοκώτσια Μαρία.
Τον τελευταίο χρόνο στο τιμόνι του Συλλόγου Αγναντιάς βρίσκεται ο κ. Ευθύμιος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, οι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα 2016.
Ο κ. Ευθύμιος Παπαδόπουλος είναι είναι ένας άνθρωπος με ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, προσεγμένη αισθητική και κύρος, και τον χαρακτηρίζει η αγάπη για τον τόπο του. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει δίπλα του αξιόλογους ανθρώπους και όλοι μαζί μέσα από τον Σύλλογο του χωριού τους να θέσουν τις βάσεις και να προσφέρουν πολιτισμό, αλλά και να συσπειρώσουν όλους τους κατοίκους, νέους και ηλικιωμένους.
Είναι ένας άνθρωπος ώριμος, εφοδιασμένος με τεράστια αποθέματα παρατηρητικότητας και ευθύνης, με ένα μοναδικό αισθητήριο για τη ζωή.
Η ατσάλινη κρίση του, την οποία η ζωή με την πάροδο του χρόνου όχι μόνο δεν την έχει φθείρει αλλά την ακονίζει συνεχώς τον κατατάσσει στο δυναμικό των ανθρώπων, που είναι σκαπανείς του πολιτισμού. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι δεκτικοί κι αξιαγάπητοι, είναι πομποί και δέκτες ευαισθησίας, ανοιχτοί στα μηνύματα της κοινωνίας μας, είναι η ανεξάντλητη δικαίωση του απλού ανθρώπου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Αγναντιάς είναι ένας από τους Συλλόγους του τόπου μας, που μάχονται να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, την ιστορία αλλά και τη δυναμικότητα του χωριού τους. Πώς αισθάνεστε που ηγείστε ενός τέτοιου Συλλόγου, κύριε Παπαδόπουλε;
Ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος που δεν μπορώ να πω όχι σε κανέναν, όταν μου ζητήσει μια χάρη ή κάποια βοήθεια. Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκα μόνιμα στο χωριό, η σκέψη μου ήταν να μπορώ να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτό τον τόπο, που σχεδόν δεν έχουν τίποτα από τη νέα τεχνολογία.
Περισσότερο σκέπτομαι τους ηλικιωμένους. Αυτοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Θέλω να τους βοηθήσω. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δυστυχώς τώρα, με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας. Προσπαθώ να βρω τρόπο να διασκεδάσουν λίγο, μ’ ένα θέατρο, με μια παράσταση καραγκιόζη, με μια εκδρομή, με μια γιορτή στο χωριό κ.ά. Οι συγχωριανοί μου από την ημέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος μ’ αγκάλιασαν και με υποστηρίζουν σ’ όλα τα ζητήματα. Τους ευχαριστώ όλους.
Τι επιθυμείτε να προσφέρετε μέσω του Συλλόγου σας στις επόμενες γενιές;
Ο Σύλλογος έχει τη δύναμη και την ικανότητα να προσφέρει πάρα πολλά στις νέες γενιές. Σε πρώτη φάση πρέπει και επιβάλλεται να διατηρήσουμε στο ακέραιο τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Όποιος ξεχνάει τα ήθη και έθιμα, αυτοκαταστρέφεται. Επομένως, για να έχουμε καλούς δεσμούς με τη νεολαία, πρέπει να τους προσελκύσουμε και μάλιστα να τους παροτρύνουμε να επισκέπτονται πιο τακτικά την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Αυτό θα το πετύχουμε, όταν εμείς θα προετοιμάσουμε το κατάλληλο έδαφος. Πάνω απ’ όλα πρέπει ο Σύλλογός μας να διδάξει στις νέες γενιές την αγάπη, την αλληλοβοήθεια και τον αυτοσεβασμό.
Το χωριό σας είναι πλούσιο σε ιστορία και ομορφιά. Πόσο έντονη είναι η σχέση σας με τον τόπο σας;
Η σχέση μου με το χωριό είναι πάρα πολλή έντονη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που καμιά φορά απορώ και εγώ ο ίδιος. Αυτό που θα πω δεν είναι πλεονασμός ή σχήμα λόγου. Μάρτυρας είναι τα έργα μου. Δεν είναι τυχαίο που έκτισα το σπίτι μου στο χωριό. Αυτό τα λέει όλα. Ακόμη, είμαι ένας από τους πρωτεργάτες για την περίφραξη με τοίχο και κάγκελα του Προφήτη Ηλία και επένδυση με πέτρα εξ ολοκλήρου στο εκκλησάκι. Η Εφημερίδα σας έχει δημοσιεύσει πολλές φορές άρθρα μου και φωτογραφίες του Προφήτη Ηλία. Αυτό το εκκλησάκι κοσμεί την είσοδο του χωριού μας.
Όσα χρόνια έλειπα στο Εξωτερικό και στην Αθήνα, ποτέ δεν σκέφτηκα να πάρω τα πολιτικά μου δικαιώματα απ’ την Αγναντιά. Παρόλο που το σώμα μου βρισκόταν μακριά απ’ την Αγναντιά, το μυαλό και η σκέψη μου ήταν πάντα στο χωριό μου.
Δεν είναι τυχαίο το όνομα που δόθηκε στο χωριό μας απ’ τους προγόνους μας. Η λέξη «Αγναντιά» θα πει αγναντεύεις, έχεις θέα. Πράγματι, από το κέντρο του χωριού μας βλέπεις τα βράχια των Μετεώρων, το Σκεπάρι, το Γαύρο και το βράδυ τα φώτα των Τρικάλων και πολλά ακόμη.
Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε, για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας;
Για να είμαι ειλικρινής, κυρία Δούλη, είναι λίγο δύσκολο να κρατήσει κανείς ένα χωριό ζωντανό κάτω από τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις. Όσο και να θέλω και να είμαι αισιόδοξος, το βλέπω λίγο δύσκολο. Από την άλλη, ο Σύλλογος και εγώ μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να βελτιώσουμε τη ζωή του χωριού, όχι μόνο ως προς την διασκέδαση αλλά και ως προς την ποιότητα της ζωής. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι υπερήλικες και έχουν ανάγκη από πολλά πράγματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην υγεία τους. Το έχω ήδη συζητήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο να ιδρύσουμε μια «Τράπεζα αίματος», που θα είναι χρήσιμη για τις ανάγκες του χωριού. Αυτή η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Υπολογίζω ότι το Πάσχα θα βάλουμε το πρώτο λιθαράκι.
Ποιος ήταν ο εμπνευστής για την ίδρυση ενός Συλλόγου στο χωριό σας;
Όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος το 1982, εγώ βρισκόμουν στην Αθήνα, μόλις είχα επιστρέψει από την Ελβετία. Υποθέτω πως ήταν κάποιος από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου εκείνης της εποχής.
Πού αποσκοπεί ο Σύλλογος σας σήμερα, κύριε Παπαδόπουλε;
Ο Σύλλογός μας είναι νέος, δηλαδή είναι μωρό ενός έτους. Έχουμε πολλά οράματα. Αν τα καταφέρουμε και τα υλοποιήσουμε, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Καταρχάς, όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω, επιθυμώ να καλυτερεύσω την πνευματική και ποιοτική ζωή των συγχωριανών μου. Περισσότερο προσπαθούμε να τους διασκεδάσουμε με κάθε τρόπο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε και κάποιο κοινωφελές έργο.
Στη Δημοτική Ενότητα των Χασίων έχει συγκροτηθεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, της οποίας είστε μέλος. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το εγχείρημα και τι καλό μπορεί να προκύψει από αυτό τον φορέα;
Η αρχική ιδέα ήταν να γνωριστούμε οι Πρόεδροι μεταξύ μας και κατόπιν οι κάτοικοι των χωριών μας. Έτσι, ξεκινήσαμε χαλαρά. Μετά την πρώτη συνάντηση στη Μύκανη είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και πολλά θέματα προς συζήτηση και αποφασίσαμε να συγκεντρωνόμαστε μια φορά τον μήνα, σε διαφορετικό χωριό. Μ’ αυτόν τον τρόπο βλέπουμε και προσπαθούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου που χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια. Για παράδειγμα, η Αγναντιά ακόμη και σήμερα δεν διαθέτει αίθουσα για τον Σύλλογό της. Όλοι οι υπόλοιποι Πρόεδροι εξέφρασαν την επιθυμία και το ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Αγναντιάς για τη διαμόρφωση της αίθουσας, που δόθηκε τελευταία από τον Δήμο Καλαμπάκας.
Όλοι οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων του πρώην Δήμου Χασίων, είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι. Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν κάποιον, ευαίσθητοι, διορατικοί, αποφασιστικοί και προπαντός λειτουργούν αφιλοκερδώς. Βοηθούν όπου χρειαστεί ανεξαρτήτως χρόνου, τόπου και χρήματος.
Οι συναντήσεις μας συνεχίζονται κανονικά και συζητούμε διάφορα τοπικά θέματα με κοινό ενδιαφέρον. Προσπαθούμε οι γιορτές που θα γίνονται από δω και στο εξής να μην συμπίπτουν με τη γιορτή κάποιου άλλου Συλλόγου. Υπάρχει αλληλοβοήθεια μεταξύ μας.
Στις 21 και 22 Ιουνίου προγραμματίστηκε μάλιστα να αναβιώσουμε τον θερισμό και τον αλωνισμό. Γνωστό κανάλι θα βιντεοσκοπήσει και θα προβάλλει αυτό το γεγονός. Πιστεύω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδείξουμε τον τόπο μας.
Πώς είναι η συνεργασία σας με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους ;
Από την πρώτη ημέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Αγναντιάς προσπάθησα να έλθω σε επαφή με του προέδρους των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και ασφαλώς με τους Προέδρους τής Δημοτικής Ενότητας Χασίων. Αυτές οι επαφές προώθησαν και δημιούργησαν την Ένωση των Πολιτιστικών Συλλόγων του πρώην Δήμου Χασίων. Προσωπικά, πιστεύω ότι και οι άλλοι πρόεδροι έχουν συνεργασία και με άλλους Συλλόγους εκτός της Δ.Ε. Χασίων. Έχω συνεργασία και καλές σχέσεις με πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεόπετρας, Διάβας, Αύρας, Σαρακίνας, Βλαχάβας, Κρύας Βρύσης, και με πολλούς ακόμη.
Πόσο σημαντική είναι η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων;
Η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων είναι η βασική αρχή τής συνύπαρξης της Ένωσης των Συλλόγων. Οι Σύλλογοι μπορούν και έχουν τη δύναμη να συνδράμουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον σε οποιοδήποτε θέμα, κυρία Δούλη.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείτε στην περιοχή των Χασίων το Αντάμωμα των Χασιωτών. Τι σημαίνει για τους Χασιώτες αυτό το αντάμωμα;
Το αντάμωμα των Χασιωτών σημαίνει πάρα πολλά για τους ίδιους τους Χασιώτες. Μέχρι σήμερα είχε ως σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων, τη γνωριμία και την ανταλλαγή πολιτιστικών απόψεων, την αναβίωση των τοπικών ηθών και εθίμων των κατοίκων, γι’ αυτό και αγκαλιάστηκε απ’ όλα τα χωριά. Ειδικά φέτος για πρώτη φορά όλοι οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων του πρώην Δήμου Χασίων αποφάσισαν από κοινού να διοργανώσουν το Αντάμωμα των Χασιωτών, και πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία από τις άλλες χρονιές.
Πιστεύετε ότι οι διοργανώσεις όπως τα ανταμώματα, ετήσιεις χοροεσπερίδες, καλοκαιρινές και χειμερινές εκδηλώσεις βοηθούν στην εξέλιξη και ανάπτυξη ενός τόπου;
Πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι όλα συμβάλλουν και βοηθούν στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Καλό κάνουν και όχι κακό.
Πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις ζωντανές σήμερα, κύριε Παπαδόπουλε;
Όπως ανέφερα, ένας Σύλλογος, μια ομάδα ανθρώπων, ένας λαός, ένα κράτος αυτοκαταστρέφεται αν δεν διατηρήσει τα ήθη και έθιμα του τόπου του. Αυτός είναι ο άγραφος νόμος της συνέχισης της ύπαρξης των λαών.
Γνωρίζουμε ότι για χρόνια ζήσατε στο Εξωτερικό. Τι νιώθουν οι απόδημοι για τις παραδόσεις και τα έθιμα και τι κάνουν στο Εξωτερικό για να τα αναβιώσουν;
Ας μου επιτραπεί να πω το εξής. Οι Έλληνες του Εξωτερικού νιώθουν περισσότερο Έλληνες από τους Έλληνες της Ελλάδας. Δεν ξέρω γιατί, αλλά νομίζω ότι γινόμαστε πιο ευαίσθητοι ως προς τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, διότι μας λείπει η Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες, απαραίτητα υπάρχει και ένας Ελληνικός Σύλλογος που διατηρεί και διαφυλάσσει τις ελληνικές παραδόσεις. Μάλιστα, χρημάτισα αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου στη Βασιλεία της Ελβετίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Οι νέοι του χωριού σας συμμετέχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα;
Δυστυχώς, η νεολαία στο χωριό μας μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Για να παραμείνει η νεολαία στο χωριό πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι θέσεις εργασίες είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα. Στην Αγναντιά όχι μόνο τώρα που υπάρχει η γνωστή οικονομική κρίση, αλλά και από παλιά, αν θυμάμαι καλά στη δεκατία του 1960, η νεολαία της παρουσιάσε μια εσωτερική μετανάστευση. Τόπος μετανάστευσης ήταν η Αθήνα και τα περίχωρά της. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει στην Παιανία Αττικής, ακόμη και σήμερα μια δεύτερη Αγναντιά. Υπολογίζεται ότι ζουν εκεί περίπου 80 οικογένειες.
Οι λιγοστοί νέοι που υπάρχουν σήμερα στην Αγναντιά και γενικά στον νομό Τρικάλων βοηθούν και προσφέρουν πάρα πολλά στο Σύλλογο.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Βεβαίως, κυρία Δούλη. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, διότι έλειπα για αρκετό καιρό στο Εξωτερικό. Έχει προγραμματιστεί όμως για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα μια Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Αγναντιάς. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: Οικονομική ενημέρωση, απολογισμός δραστηριότητας του Συλλόγου για το 2014, είσπραξη νέων συνδρομών για το 2015 και προγραμματισμός εκδηλώσεων για το νέο έτος.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Προέδρου ενός Συλλόγου, για να έχει διάρκεια ο Σύλλογος, συνεχή επιτυχία στις εκδηλώσεις αλλά και εμπλουτισμό με νέα μέλη;
Μυστικό δεν υπάρχει για να είναι επιτυχημένος ένας πρόεδρος ενός Πολιτιστικού Συλλόγου. Εκείνο που πρέπει να έχει είναι να είναι δίκαιος, σωστός, ειλικρινής, να έχει διαφάνεια σ’ όλες τις οικονομικές του συναλλαγές και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να έχουν κάποια αρμοδιότητα. Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται δημοκρατικά και πλειοψηφικά. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου λείψει για οποιοδήποτε λόγο, ο Σύλλογος πρέπει να συνεχίζει το έργο του, όπως για παράδειγμα συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Πιστεύω ότι διαθέτοντας αυτές τις αρχές και βλέποντας τις επιτυχίες που έχει ο κάθε Σύλλογος, όχι μόνο θα υπάρχει συνέχεια του Συλλόγου, αλλά και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα μέλη.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου;
Τα όνειρά μας είναι πολλά, αλλά ο κάθε Σύλλογος χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται κόσμο, χρειάζεται υποστήριξη από το ίδιο του το χωριό. Πρέπει το χωριό να αγκαλιάσει το Σύλλογο και να βοηθήσουν όλοι στα σχέδια και στα προγράμματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού μας Συλλόγου. Από αυτό εδώ το βήμα θέλω να κάνω μια έκκληση στους συγχωριανούς μου να αγκαλιάσουν περισσότερο τον Σύλλογο και να προσφέρουν ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια, όσο μικρή και να είναι αυτή, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος. Δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Ρόλο για μένα παίζει η θέληση. Αν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
• Πρόεδρος: Παπαδόπουλος Ευθύμιος,
• Αντιπρόεδρος: Λιατσικούρα Καλλιόπη,
• Γραμματέας: Λιατσικούρα Μαρία,
• Ταμίας: Λιακοκώτσια Ευθυμία,
• Μέλος: Καλτσούδας Γιάννης.
*Η συνέντεξη δημοσιεύτηκε στην εφγημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 27 Μαρτίου 2015.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!