Σύσκεψη για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν τάχιστα για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία στον νομό Τρικάλων έγινε απόψε στο Δημαρχείο Καλαμπάκας.
Σημειώνουμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες του νομού Τρικάλων δεν στάλθηκαν προσκλήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, και ότι τη σύσκεψη την αντιληφθήκαμε από την προσέλευση των συμμετεχόντων στο Δημαρχείο!
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης, οι Δήμαρχοι Καλαμπάκας, Τρικκαίων και Πύλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, υπηρεσιακοί παράγοντες και Αντιδήμαρχοι Καλαμπάκας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Τσιόφα, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν τάχιστα είναι οι εξής:
1) Να κηρυχτεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να γίνουν τάχιστα οι αναθέσεις και οι πληρωμές για την αποκατάσταση των ζημιών.
2) Να γίνουν αυτοψίες από κλιμάκια των Δήμων στις πληγείσες περιοχές, για να γίνει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, υποδομές, επιχειρήσεις και βιομηχανικά κτήρια.
3) Να γίνει συλλογή των αιτήσεων ιδιωτών για ζημιές σε οικοσυσκευές στους δήμους (θα συγκεντρωθούν κατόπιν όλες στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων). Το ποσό που δικαιούνται τα νοικοκυριά είναι της τάξης των 600 ευρώ το ανώτατο.
4) Μετάβαση των Δημάρχων στα αρμόδια Υπουργεία την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν να προωθήσουν όλα τα παραπάνω για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
Δηλώσεις ζημιών για στάβλους, ζωοτροφές και ζώα θα γίνουν στον ΕΛΓΑ, ενώ για μηχανήματα και βιομηχανικά κτήρια στο Τμήμα Βιομηχανίας.
Η σύσκεψη
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος τόνισε ότι αν δεν δοθούν χρήματα για να γίνουν κάποια έργα τάχιστα, «δεν πρόκειται να βγάλουμε χειμώνα». «Οι ζημιές είναι πολλές, τα ρέματα πάρα πολλά και δεν μας φθάνει ούτε ο προϋπολογισμός του κράτους για να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται», είπε, προσθέτοντας ότι τα ρέματα που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 300 μ. είναι αρμοδιότητα των δασαρχείων.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι πρέπει από αύριο το πρωί να κινηθούν όλοι γρήγορα για να βρεθούν λύσεις. Γενικά ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν έργα στον Πηνειό.
Ο Δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, αναφέρθηκε στις τεράστιες ζημιές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Βαλομάνδρι έχει μπει νερό στο 90% των σπιτιών.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, είπε ότι αύριο θα χρειαστεί πάνω από 10 μηχανήματα, για να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης και πρέπει τάχιστα να μάθει πώς θα κινηθεί.
Παρέμβαση Πέρυς Χαρτοπούλου
Σε αυτό το σημείο τοποθετήθηκε η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών» στο δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας, Πέρυ Χαρτοπούλου, η οποία κατέληξε ρωτώντας τον κ. Μιχαλάκη αν έχει να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές, καθώς και κάποιο πόρισμα για το τι τις προκάλεσε.
«Δεν μπορείτε να έρχεστε κάθε λίγο και να ζητάτε χρήματα, διότι έχετε διαχειριστεί από το 2011 τεράστια κονδύλια», είπε τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει πρόληψη και καλός σχεδιασμός.
Τα λόγια της κ. Χαρτοπούλου πυροδότησαν τη σύσκεψη και προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Μιχαλάκη, ο οποίος τόνισε ότι η θεομηνία δεν μπορούσε να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί.
Διάλογος σε υψηλούς τόνους έγινε και μεταξύ της κ. Χαρτοπούλου και του κ. Ράντου. Δείτε το σχετικό βίντεο:
Οι βουλευτές
Ο Βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης είπε ότι πρέπει πλέον να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και μέλημά πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ζημιών.
Η Παναγιώτα Δριτσέλη είπε ότι οι καταστροφές πρέπει να μας προβληματίσουν και ότι πρέπει να μάθουμε να προλαμβάνουμε.
Ο Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα ρέματα και οι κοίτες των ποταμών πρέπει να καθαρίζονται.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!