Οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η πορεία του προγράμματος της κινητικότητας-διαθεσιμότητας θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα στοιχεία που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτυπώνουν τη θετική τροχιά των δυο προγραμμάτων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι 4.000 απολύσεις του 2013 και ο στόχος για άλλες 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014.
Οι απολύσεις του 2013
Αναφορικά με το πρόγραμμα των απολύσεων από το δημόσιο για το χρόνο που πέρασε είχε δοθεί παράταση από την τρόικα και υπήρχε η κατ’ αρχάς συναίνεση των δανειστών ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί ότι έχει επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μεταξύ όσων είδαν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2013 περιλαμβάνονται:
Οι 2.500 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ, περίπου 700 που τίθενται εκτός Δημοσίου για λόγους υγείας καθώς έλειπαν επί μακρόν με αναρρωτικές άδειες χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους και άλλοι 300 που απολύονται μετά την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω πλαστών δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει κατά τον διορισμό τους.
Το αριθμό των υπό απόλυση υπαλλήλων συμπληρώνουν οι σχολικοί φύλακες, 150 έως 200 Δημοτικοί Αστυνομικοί, 220 από τους 23 Οργανισμούς που καταργούνται και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα ενόψει εκλογών δεν αναμένεται να πιέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως, δηλαδή, είχε γίνει τις προηγούμενες φορές.
Οι απολύσεις του 2014
Το παζλ των αποχωρήσεων από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πάντως, γίνεται πιο περίπλοκο σε ό,τι αφορά τις απολύσεις για το τρέχον έτος. Ο αριθμός είναι τεράστιος αγγίζοντας τα 11.000 άτομα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη «δεξαμενή» των υποψηφίων προς απόλυση θα περιλαμβάνονται όσοι υπάλληλοι βρίσκονται σε πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας και δεν καταφέρουν να απορροφηθούν από άλλους φορείς του δημοσίου, καθώς και όσοι κριθούν μετεξεταστέοι στη φάση της αξιολόγησης που προωθείται σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.
Επίσης, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, υπάλληλοι υπουργείων, καθαρίστριες κλπ. Επιπλέον, σε αυτούς θα προσμετρηθούν και αποχωρήσεις γιατρών που δεν θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ που διαδέχεται τον ΕΟΠΥΥ.
Για την κυβέρνηση το σύνολο των 15.000 απολύσεων από το δημόσιο αποτελεί και το όριο καθώς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς αναμένεται να μη δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα που να συνοδεύεται με απολύσεις.
Real.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!