Αυστηρή επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα «για την Εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του Άρθρου 40 ν. 2773/1999 και Λοιπές Διατάξεις», όσων έχουν επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν κι άλλοι βουλευτές τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «είναι άδικο για παράδειγμα να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο επενδυτής – επιχειρηματίας με τον μικρό – επενδυτή για οικιακή χρήση». Αναλυτικά η επιστολή:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς αναφορικά με το ζήτημα των επικειμένων αλλαγών στην τιμολόγηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου « Ρυθμίσεις για την Εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του Άρθρου 40 ν. 2773/1999 και Λοιπές Διατάξεις» είναι απαραίτητο να ληφθούν από πλευράς Υπουργείου ορισμένες παράμετροι με στόχο οι όποιες ρυθμίσεις θα αποφασιστούν να είναι δίκαιες και να καταμερίζουν το βάρος σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
Ειδικότερα Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σημειώσω ότι γίνεται κατανοητό από όλους ότι το έλλειμμα που υπάρχει στον ΛΑΓΗΕ είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητο αλλά και δίκαιο τα τρία συμβαλλόμενα μέρη των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Κράτος, Τράπεζες και Ιδιώτες) να έχουν ίση συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αναλογικά με το ρόλο και τη θέση που κατέχουν στην τριμερή συμφωνία, καθώς είναι άδικο να επωμιστούν όλο το βάρος οι ιδιώτες.
Επιπρόσθετα η όποια επιβάρυνση για τους ιδιώτες θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά, δηλαδή ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, το μέγεθος της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (οικιακά, αγροτικά, 100kw, 1mw κτλ) και την ημερομηνία σύνδεσης του πάρκου. Είναι άδικο για παράδειγμα να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο επενδυτής – επιχειρηματίας με τον μικρό – επενδυτή για οικιακή χρήση.
Συνεπώς, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και αποτελεσματική ρύθμιση για την τιμολόγηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνοψίζεται στις παρακάτω προτάσεις:
1) Συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος παρέκκλισης του στόχου από τις τράπεζες με μείωση των επιτοκίων και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των σχετιζόμενων δανείων.
2) Ομοίως, συμμετοχή από το κράτος με άμεσες ρυθμίσεις για μείωση της φορολογίας.
3) Καθιέρωση κλίμακας, η οποία θα ορίζει την επιβάρυνση βάσει του μεγέθους της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (οικιακή κατανάλωση, αγροτικά, 100kw, 400kw, 1mw κτλ.), και αναλογικά με την ημερομηνία σύνδεσης του πάρκου. Για παράδειγμα, όσοι συνδέθηκαν το 2011-2012 με βάση τον νόμο προς διαβούλευση είναι οι πιο αδικημένοι καθώς οι τιμές μέσα στην ίδια χρονιά έχουν τεράστιες διαφορές.
4) Παράλληλα με την παράταση της αποπληρωμής των δανείων να υπάρξει και επιμήκυνση των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ με την ίδια τιμή πώλησης.
5) Να χαρακτηριστούν ως επιδοτούμενοι μόνο όσοι έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο και έχουν ήδη ή θα επιδοτηθούν έως 40% και όχι αυτοί που έλαβαν ένα καλύτερο ή επιδοτούμενο επιτόκιο, το οποίο πρόκυψε στους επενδυτές και δεν λειτούργησε εξαρχής ως κίνητρο.
6) Σύμφωνα με την νέα τιμολόγηση προκύπτει ότι δεν παράγεται έλλειμμα. Συνεπώς το ποσοστό του πιστωτικού τιμολογίου δεν πρέπει να είναι πάνω από 15% για τα πάρκα ισχύος έως 100KW, 20% για τα πάρκα έως 500KW και 35% για τα πάρκα έως 5MW.
Κύριε Υπουργέ,
Αντιλαμβάνεστε καλύτερα από τον καθένα ότι είναι άδικο να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο επενδυτής – επιχειρηματίας με τον μικρό – επενδυτή για οικιακή χρήση, όπως επίσης είναι άδικη η απουσία στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κράτους και των τραπεζών. Ως εκ τούτου είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσετε τις παραπάνω προτάσεις».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!