Είναι από τους ανθρώπους εκείνους που σχεδιάζει και ονειρεύεται με ελπίδα και θάρρος. Είναι όμως και από τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζουν το σήμερα. Δημιουργεί, δράττεται, οικοδομεί ό,τι και όσο μπορεί. Ζει έντονα το παρόν γιατί το μέλλον είναι του Θεού. Για εκείνη η συγγραφή κάθε βιβλίου είναι ένα μεγάλο ταξίδι και κάθε τέτοιο ταξίδι είναι ένα μάθημα, που έχει να σου προσφέρει πολλά.
Η Ισμήνη Μπάρακλη δείχνει να γνωρίζει καλά τις κλιμακώσεις των ψυχικών κινήσεων που μπορούν να καθηλώσουν τον αναγνώστη, διαθέτει μια λαμπερή και αχόρταγη πένα και κινείται στον χώρο της λογοτεχνίας με αξιώσεις, σεμνά αλλά ουσιαστικά.
Είναι μια νέα συγγραφέας µε έντονη παρουσία, σαφή στόχευση και συγγραφικό οίστρο, που θεωρεί ότι η σημαντικότερη αρετή ενός συγγραφέα είναι η υπομονή.
Πιστεύει επίσης ότι η λογοτεχνία οφείλει το «εγώ» να το μεταμορφώνει σε «εμείς», να γίνεται σαν την προσευχή για να χωράει πολλούς μέσα. Τότε, κατά την ίδια, παίρνει αξία κι η λογοτεχνία, κι η προσευχή, κι η ίδια η ζωή.
Με τη φράση: «Όταν το βιβλίο κλείνει, πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση η συνείδηση» κλείνει τη σεζόν της στήλης μας και μάς εύχεται καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές γεμάτες με πολλές στιγμές εποικοδομητικής ανάγνωσης αλλά και προσωπικής εμβάθυνσης.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Το μυστικό της πεταλούδας» είναι ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Ο τίτλος ενός βιβλίου οφείλει κατά τη γνώμη σας να είναι πολύσημος και να εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη;
Μου αρέσουν οι τίτλοι που, εντέχνως, κρύβουν μέσα τους κάτι από την ιστορία, κυρία Δούλη. Στο «Μυστικό της Πεταλούδας», ο κεντρικός πυρήνας είναι η μεταμόρφωση, το μακρύ ταξίδι του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως, μέσα από την πορεία ζωής ενός ήρωα που από αγρίμι θα μεταστραφεί σε μια οσιακή μορφή. Αλληγορικός τίτλος, λοιπόν, καθώς η μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα, ομοιάζει πολύ με το ταξίδι της ψυχής που προσπαθεί να απαλλαγεί από τα πάθη της, τα ελαττώματά της, να σπάσει «το κουκούλι» της και να πετάξει ελεύθερη.
Ο τίτλος ή η ιστορία γεννήθηκε πρώτα;
Η ιστορία έρχεται πρώτα, ακολουθεί ο τίτλος και τέλος έρχονται τα συμπεράσματα που ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις του δημιουργού για το έργο. Τουλάχιστον έτσι το βιώνω εγώ κάθε φορά, φτάνοντας στο τέλος ενός βιβλίου.
Όλοι οι ήρωές σας μοιάζουν με πρόσωπα που θα μπορούσαν να ζουν δίπλα μας. Σας έχει βοηθήσει η εργασία σας επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων στο πλάσιμο των χαρακτήρων;
Όλα βοηθούν, βιώματα, εικόνες, άνθρωποι που πέρασαν από τη ζωή μας. Όλα μάς σφραγίζουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, αφήνουν το κατακάθι τους μέσα μας. Και από τη φύση μου ήμουν πάντα άνθρωπος που προτιμούσα να ακούω παρά να ακούγομαι. Να παρατηρώ τον κόσμο και να μένω έξω από αυτόν, να συλλέγω εντυπώσεις, εικόνες, οσμές, αλλά και κάτι άλλο ουσιαστικότερο, να παρακολουθώ τα γυρίσματα της μοίρας, τις επιπτώσεις των πράξεων μας, αυτήν την ανεξήγητη και ανεξέλεγκτη συνήθεια της ζωής να αντιζυγίζει τις προθέσεις μας.
Η συγγραφή είναι μια μοναχική, δύσκολη και ίσως κάποιες φορές βασανιστική πορεία. Απαιτεί η συγγραφή πόνο, πληγές, εμπειρίες, κυρία Μπάρακλη;
Πάσης φύσεως βίωμα είναι εν δυνάμει υλικό για μια ιστορία. Το κυριότερο όλων όμως είναι η ενσυναίσθηση. Το ταλέντο του δημιουργού να αφουγκράζεται τον πόνο του άλλου, να μπαίνει στα παπούτσια του, να συμπάσχει, να βιώνει την κάθε στιγμή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του με όλα του τα συναισθήματα.Μοιάζει πολύ με την υποκριτική τέχνη, η τέχνη του συγγραφέα, καθώς και εκείνος υποδύεται ρόλους. Ένας συγγραφέας οφείλει να τα βιώνει όλα μέχρι να τα αποτυπώσει στο χαρτί. Ειδάλλως η προσπάθεια είναι στείρα και οι λέξεις άψυχες και μονοδιάστατες.
Έχετε γράψει μέχρι σήμερα έξι βιβλία. Από πότε ξεκινήσατε να γράφετε; Τι είναι αυτό που σας κάνει να γράφετε και να εμπνέεστε;
Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ να κατανοήσω αλλαγές οι οποίες εισβάλλουν στη ζωή, απόρροια προφανώς εσωτερικών διεργασιών. Κι αδυνατώ, γιατί είναι μυστικές, καμωμένες σίγουρα από καιρό, που περίμεναν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για να ευδοκιμήσουν. Συνηθίζω να λέω πως η γραφή ήρθε αυθόρμητα στη ζωή μου σαν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, ένα δώρο ζωής. Έτσι το 2013 εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα και λίγο μετά το πρώτο μου παιδικό βιβλίο. Έμπνευση για εμένα είναι να εργάζομαι κοντά στην ύπαιθρο, αφού έχω αντλήσει πρώτα όλες τις πληροφορίες μου. Και αυτή είναι όλη η μαγεία, να συνδυάσεις ιστορία, λαογραφία και μύθο και να δέσεις την πλοκή με έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο. Αν επιτύχει ο συνδυασμός, έχεις δώσει σάρκα και οστά. Είναι κοπιαστικό, απαιτεί χρόνο, μελέτη, μεράκι, αλλά στο ανταποδίδει με έναν απροσδιόριστα ζωογόνο τρόπο.
«Το μυστικό της πεταλούδας» αποτελεί και την αρχή της συνεργασίας σας με τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Τι σημαίνει για εσάς αυτή η συνεργασία;
«Το Μυστικό της Πεταλούδας», το έκτο κατά σειρά βιβλίο μου, με βρίσκει στο νέο εκδοτικό μου σπίτι. Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους των εκδόσεων Ψυχογιός, που έσκυψαν πάνω στο βιβλίο μου με ευαισθησία και αγάπη. Είναι ευλογία για εμένα η συνεργασία αυτή, την οποία τιμώ και σέβομαι.
Έχετε γράψει βιβλία για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Για ποιο αναγνωστικό κοινό προτιμάτε να γράφετε και γιατί;
Χαίρομαι και τα απολαμβάνω εξίσου, κυρία Δούλη. Γοητευτικά και τα δύο και δύσκολα επίσης, καθώς κάθε είδος ενέχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, καλείσαι να ανταποκριθείς σε διαφορετικές κάθε φορά απαιτήσεις, κυρίως όμως να μιλήσεις στην καρδιά τους. Ο όμορφος κόσμος των παιδιών σε μαγεύει, σε παρασύρει στη δίνη του. Πιστεύω ότι ο δημιουργός παιδικού βιβλίου είναι εν δυνάμει δάσκαλος, γονιός, φίλος. Όπως και να ’χει, παιδικό ή ενηλίκων, καταλήγω σε τούτο: Όταν το βιβλίο κλείνει, πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση η συνείδηση.
Η λογοτεχνία πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σας; Πώς σας επηρέασε ως άνθρωπο και ως συγγραφέα;
Η συγγραφή κάθε βιβλίου είναι ένα μεγάλο ταξίδι και κάθε τέτοιο ταξίδι είναι ένα μάθημα, που έχει να σου προσφέρει πολλά. Σίγουρα υπάρχουν αλλαγές, ήσυχες όμως, σιωπηλές, αθέατες, εσωτερικές, ίσα που φθάνουν μέχρι τα αυτιά μου, κι αυτό, σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που έχω επισημάνει ίσως με μεγαλύτερη βεβαιότητα, είναι ότι η λογοτεχνία εκμαιεύει στοιχεία από το ασυνείδητο και με κάποιο τρόπο τα μεταφέρει στο συνειδητό.
Η απόλαυση της ανάγνωσης εξαρτάται από την τέχνη του συγγραφέα, κυρία Μπάρακλη;
Πρωτίστως από την τέχνη του συγγραφέα, καθώς συνθέτει μια αλυσίδα καταστάσεων που θα συνταράξουν την ψυχή του αναγνώστη, αρχής γενομένης από τις λέξεις που γεννούν εικόνες, οι εικόνες ξυπνούν συναισθήματα που κλιμακώνονται, συμπαρασύρουν τον αναγνώστη στη δίνη της ιστορίας, κι έπειτα, όταν κλείνει ο κύκλος, εκείνη παραμένει ζωντανή, στοιχειώνει, γεννά βαθύτερους στοχασμούς, προβληματισμούς, ίσως ακόμη και αναθεώρηση σκέψεων.
Ποιος είναι για εσάς ο ιδανικός αναγνώστης;
Η ανάγνωση είναι απόλαυση, θέλει χρόνο να σταθείς πάνω στο κείμενο, να ερμηνεύσεις, να προβληματιστείς, να ξεκλειδώσεις τις προθέσεις του δημιουργού. Η λογοτεχνία είναι εμβάθυνση κι εδώ συμμετέχει και η τέχνη του αναγνώστη, κυρία Δούλη.
Υπάρχει κάποια φράση ενός αναγνώστη για τη δουλειά σας, η οποία θα σας μείνει αξέχαστη, κυρία Μπάρακλη;
Η επικοινωνία με τους αναγνώστες είναι κάτι περισσότερο από χαρά και συγκίνηση, είναι ηθική ικανοποίηση για έναν δημιουργό και μέσα σε αυτή τη διαδικασία συναλλαγής συναισθημάτων και σκέψεων, που έχει αναπτυχθεί, γίνομαι πολύ συχνά δέκτης αυθόρμητης αγάπης και εμπιστοσύνης που γεννιέται μέσα από το έργο. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω φράσεις καθώς λαμβάνω πολλές, αξιόλογες και ουσιαστικές οι περισσότερες, κι όλο αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω…
Υπάρχουν συγγραφείς που σας άλλαξαν την οπτική για διάφορες καταστάσεις, υπάρχουν συγγραφείς που σας άλλαξαν τη ζωή;
Είναι τόσοι πολλοί, για διάφορους λόγους και αντιφατικά στοιχεία που κουβαλάει η γραφή τους. Και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι και κάποιον καθώς συμβαίνει συχνά να ανακαλύπτεις φωτεινά κείμενα, κλασσικά και σύγχρονα, που με κάποιο τρόπο καθαρίζουν το βλέμμα και τονώνουν το βηματισμό στο προσωπικό σου ταξίδι. Μεγάλη ευγνωμοσύνη χρωστώ σίγουρα στο έργο του πατέρα μου, μέσα από τα βιβλία του, ανθολόγια και μελέτες, καθώς ήρθα σε επαφή με πνευματικές υποθήκες μεγάλων μορφών της ανθρωπότητας, κυρίως όμως με τις αρχές και τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων, των μεταλαμπαδευτών του πολιτισμού που δίδαξαν ό,τι είναι φυσικό, ό,τι είναι αληθινό και έχει αιώνια αξία.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Ισμήνη Μπάρακλη κατάγεται από το Ναύπλιο. Είναι κόρη του συγγραφέα Χαράλαμπου Μπάρακλη.
Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.
Γράφει για παιδιά και μεγάλους. «Το μυστικό της πεταλούδας» είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο της, και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Ευσεβής της πόθος είναι μέσα από τις αράδες της να κάνει τους αναγνώστες της να γελούν. Πιστεύει ότι το γέλιο είναι πηγή ζωής και τρόπος επιβίωσης σε χαλεπούς καιρούς και θεωρεί το βιβλίο ως το πιο υγιές μέσο για να το πετύχουμε.
Το 2014 βραβεύτηκε στο διαγωνισμό βραβείων βιβλίου Public- οι Πένες της χρονιάς-, στην κατηγορία εφηβικής λογοτεχνίας.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 22 Ιουλίου 2016.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!