Στην εκπομπή LIFE, του τηλεοπτικού σταθμού SBC εμφανίστηκε την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Χ. Λιάπης, συζητώντας με τους δημοσιογράφους Ηρώ Ράντου και Βασίλη Τσεκούρα για την ψυχοπαθολογία γνωστών πολιτικών ηγετών.
Ο Δρ. Λιάπης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει, καταρχήν, η ακαδημαϊκή διερεύνηση των ψυχικών παθήσεων γνωστών, ιστορικών, πολιτικών προσωπικοτήτων, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό για έναν ασθενή μας που πάσχει από κατάθλιψη ή από διπολική διαταραχή, να πληροφορείται πως από την ίδια ασθένεια νοσούσε για παράδειγμα ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και πως χάρη σε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που του προσέδιδε η νόσος, όπως ο “καταθλιπτικός ρεαλισμός” κατάφερε να γίνει ο “πατέρας της Νίκης” των Συμμάχων στον Β´Παγκόσμιο Πόλεμο.”
Ο 37χρονος Ψυχίατρος με την εκπαίδευση στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών και στο Πρόγραμμα Συναισθηματικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου του Tufts της Βοστώνης, αναφέρθηκε επίσης στη Διπολική Διαταραχή, τη χρήση κοκκαίνης και αμφεταμινών και τη νόσο του Parkinson του Αδόλφου Χίτλερ, τονίζοντας όμως πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμφανίζουμε τον ναζισμό και τις σύγχρονες εξωκοινοβουλευτικές και ενδοκοινοβουλευτικές αυτού αναβιώσεις, ανά την Ευρώπη, ως απλό παραπροϊόν της χιτλερικής παράνοιας. Σύμφωνα με τον Δρα Λιάπη, από Διπολική Διαταραχή φαίνεται πως έπασχε και ο Ιωσήφ Στάλιν, ενώ αναφορικά με τον Πρόεδρο Ρούσβελτ, το υπερθυμικό του ταμπεραμέντο, σε συνδυασμό με την εκ πολυομυελίτιδος καθήλωσή του σε αναπηρικό καροτσάκι, προκύπτει πως του προσέδιδαν αυξημένη αντοχή (resilience) και ενσυναίσθηση (empathy). Σε αυτές τις ποιότητές του, μπορεί να αποδοθεί ο κομβικός του ρόλος τόσο στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στο New Deal για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 29. Ο Δρ. Λιάπης αντιπαρέβαλε τα ανωτέρω με την ανάλγητη στάση του επίσης καθηλωμένου σε αμαξίδιο, Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά και στη συναισθηματική διαταραχή του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως αυτή περιγράφεται σε σχετικό βιβλίο του στενού του συνεργάτη, Υπουργού και Ευρωβουλευτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Αυγερινού, ιατρού χειρουργού, κατά σπουδές.
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά στη Νόσο του Alzheimer και στο Σύνδρομο της Ύβρεως της Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς στάθηκε αφορμή για να έρθει στη συζήτηση, από τους δημοσιογράφους, το επίμαχο άρθρο που ο Χρίστος Λιάπης είχε δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 2015, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και στο ΒΗΜΑ. Στο άρθρο του αυτό, αναφερόταν στα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη καθώς και στην εν γένει παρουσία συμπεριφορικών του στοιχείων τα οποία ταιριάζουν στο Σύνδρομο της Ύβρεως. Το τελευταίο αποτελεί μία σχετικώς καινοφανή οντότητα την οποία εισήγαγε στην ψυχιατρική αλλά και στον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών ο Λόρδος Όουεν (πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ψυχίατρος κατά σπουδές και εμπνευστής του σχεδίου Βάνς-Όουεν για την ειρήνη στην πρώην Γιουγκοσλαβία), πραγματευόμενος τη διασύνδεση ανάμεσα στην ψυχιατρική παθολογία και την άσκηση εξουσίας σε υψηλό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Δρα Λιάπη, “οι εκφάνσεις και οι συνέπειες του συνδρόμου αυτού δεν περιορίζονται, στον χώρο της πολιτικής αλλά επεκτείνονται και σε όλα τα πεδία άσκησης εξουσίας (π.χ. διοικητικής, στρατιωτικής ή οικονομικής). Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ενωμένη Ευρώπη -και ιδιαίτερα τη χώρα μας- παρουσιάζεται από τον Λόρδο Όουεν -με τον οποίον ο Δρ. Λιάπης έχει συνεργαστεί ερευνητικά, πάνω στο “Σύνδρομο της Ύβρεως” όπως και με τον Καθηγητή Nassir Ghaemi από το Πανεπιστήμιο του Tufts- ως επακόλουθο της υβριστικής και αλαζονικής συμπεριφοράς και της μειωμένης επαφής με την πραγματικότητα αρκετών μεγαλοστελεχών, εκτελεστικών διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως έκλεισε τον σχολιασμό του ο Δρ. Λιάπης, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας με τον Λόρδο Owen και τον Καθηγητή Ghaemi στο κεφάλαιο περί “Ψυχοπαθολογίας της Εξουσίας” , στο βιβλίο των αγγλικών εκδόσεων Palgrave Macmillan, υπό τον τίτλο “The Intoxication of Power Interdisciplinary Insights”, “Μία ενδελεχής και προσεκτική προσέγγιση των αλληλοεπικαλυπτόμενων πεδίων της ψυχιατρικής και της πολιτικής επιστήμης, σίγουρα θα είχε αρκετό ενδιαφέρον αν, στα καθ’ ημάς, επιχειρούσαμε να δούμε κατά πόσον οι πολιτικοί ηγέτες που οδήγησαν και εξακολουθούν να κρατούν εγκλωβισμένη τη χώρα μας σε αυτόν τον κυκεώνα διεθνούς επαιτείας, λιτότητας και κεφαλαιακής ασφυξίας ήταν υπό την επήρεια του Συνδρόμου της Ύβρεως.”