Επιμέλεια: Ηρακλής Αθ. Φίλιος
(Πηγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ)
Στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ είχαμε την ευλογία να φιλοξενήσουμε μία συνέντευξη που ευγενώς μας παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.κ. Αρσένιος. Πρόκειται για έναν χαμογελαστό άνθρωπο με πολύ αγάπη, διάκριση και δεκτικότητα προς τον κάθε άνθρωπο. Ευχάριστος, απολαυστικός και άμεσος στη συνομιλία. Ο ίδιος ποτέ του δεν κυνήγησε το επισκοπικό αξίωμα αφού ακολούθησε τον μοναχικό βίο, μονάζοντας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στην Κρήτη. Έτσι με θαυμαστό τρόπο το θέλημα του Θεού άρχισε να ξετυλίγεται στη ζωή του. Και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει μία λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα (τέσσερα πτυχία, δύο μεταπτυχιακά, ένα διδακτορικό) επέλεξε αθόρυβα να διακονήσει τον ευαγγελικό λόγο. Παραθέτουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη μας στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ, όπου και αναφέρεται σε θέματα που απασχολούν την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή.
Η.Φ.: Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αυστρίας κ.κ. Αρσένιε, βάζοντας εδαφιαία μετάνοια, ασπαζόμενος την δεξιάν σας, και ζητώντας την ευλογία σας, σας καλωσορίζουμε στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Σας ευχαριστούμε για τη διάθεση του πολύτιμου χρόνου σας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία σας αυτή, καθώς είστε ένας νέος άνθρωπος που από νωρίς έθεσε τον εαυτό του στη διακονία της του Χριστού Εκκλησίας και στο ιεραποστολικό της έργο. Χαίρομαι δε επίσης γιατί σας έχουμε φιλοξενήσει ξανά στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Χαίρετε. Και ἀπό πλευρᾶς μου θα ἤθελα να σας εὐχαριστήσω για την ἀγάπη σας και για τη φιλοξενία σας, για μια ἀκόμη φορά, στην «Πεμπτουσία».
Η.Φ.: Σεβασμιώτατε ο κληρικός εκτός από λειτουργός των Ιερών Μυστηρίων και Ακολουθιών, έχει μήπως και κάποιον άλλον επιπρόσθετο ρόλο να διαδραματίσει στη Μητρόπολη σας;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Βεβαίως, ὁ κληρικός στη Διασπορά ἔχει ἕνα πολυδιάστατο ρόλο, ἕνα πολύ σημαντικό ρόλο. Ὅπως ἀναφέρθηκε, δεν εἶναι μόνον ὁ πνευματικός πατέρας τῆς Ἐνορίας. Πολλές φορές εἶναι και ὁ πρέσβης, ὁ δάσκαλος, ὁ παράγων τῆς ἑνότητος τοῦ Ἑλληνισμοῦ και τῶν Ὀρθοδόξων. Εἶναι παραλλήλως ἕνα πρέσβης καλῆς θελήσεως τοῦ Ὀρθοδόξου Πνεύματος προς τους ἄλλους ἀδελφούς τῆς Χώρας στην ὁποία ζεῖ. Ἔχει ἕνα σπουδαῖο πνευματικό, λειτουργικό, κοινωνικό και ἐθνικό, πολλές φορές, ἔργο να ἐπιτελέσει με σκοπό να λάμψει ἡ ἀλήθεια τοῦ Εὐαγγελίου και οἱ ἄνθρωποι να γνωρίσουν τον Χριστό, ἀλλά και να ἀγαπήσουν τις Παραδόσεις τοῦ Γένους μας.
Η.Φ.: Κατά την εις Επίσκοπο χειροτονία σας στο Φανάρι στις 30 Νοεμβρίου 2011, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ των άλλων σας προέτρεψε με τους εξής λόγους: «Ὡσαύτως, μή λησμονῇς ὅτι ἔχεις καθῆκον νά δεικνύῃς ἀγάπην οὐ μόνον πρός τό ποίμνιόν σου, ἀλλά καί πρός πάντα ἄνθρωπον καλῆς θελήσεως καί μάλιστα πρός τούς ἑτεροδόξους ἀδελφούς ἡμῶν». Ποια η σχέση σας με τους ετερόδοξους αδελφούς μας στην Μητρόπολη σας;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Ἡ σχέση μας με τους ἑτεροδόξους ἀδελφούς μας εἶναι πολύ καλές. Πιστεύω ὅτι δεν μπορεῖ κάποιος να εἶναι Χριστιανός Ὀρθόδοξος και να μην ἀγαπᾶ, να μην προσπαθεῖ να ἔχει καλές σχέσεις με τους ἄλλους συνανθρώπους του και δη με τους ἄλλους Χριστιανούς, με τους ἀδελφούς του, να μην ενδιαφέρεται γι’ αὐτούς, να μην πονᾶ γι’ αὐτούς και να ἀγωνιᾶ για τη σωτηρία τους.
Προσπαθοῦμε, λοιπόν, και ἐμεῖς ἐδῶ να ζήσουμε ἁρμονικά με τους ἑτεροδόξους ἀδελφούς μας. Ἡ Ρωμαιοκαθολική και ἡ Εὐαγγελική Ἐκκλησία βοηθεῖ και ἀγκαλιάζει πολλές φορές το ἔργο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στη Διασπορά. Ἀκολουθῶντας και ἐμεῖς την παράδοση τῆς ἀγάπης και τῆς καταλλαγῆς στο πνεῦμα αὐτό που μαρτυρεῖ ὁ Ἅγιος Νεκτάριος, ὅτι δηλαδή «ὁ διάλογος ἐπιβάλλεται», στο πνεῦμα τοῦ Μεγάλου Βασιλείου που ἀγωνιοῦσε για τη σωτηρία τῶν ἀδελφῶν του, προσπαθούμε και ἐμεῖς ταπεινά να μαρτυρήσουμε το βίωμά μας, και να στηρίξουμε τον διάλογο «ἐν ἀγάπῃ και ἀληθείᾳ».
Αὐτό το βίωμα, το βίωμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὅταν εἶναι ἀληθινό ἐπηρεάζει και ἀλλοιώνει με τη δύναμη τῆς Θείας Χάριτος. Ὅταν εἶναι κάτι τυπικό και ἐπίπλαστο, ἁπλῶς γεννᾶ ἀδιαφορία και πνευματική ξηρασία και ἀκαρπία. Στο πλαίσιο αὐτο προσπαθοῦμε να ζοῦμε πρῶτα ἐν Χριστῷ, να μορφώνεται μέσα μας ὁ Χριστός, ὥστε να γινόμαστε ἔπειτα κήρυκες τοῦ Χριστοῦ, σε κάθε ἄνθρωπο καλῆς θελήσεως, που ἐλεύθερα και ἀβίαστα προσέρχεται και ἀναζητεῖ την Ἀλήθεια.
Η.Φ.: Ένα θέμα που «διχάζει» τους ορθοδόξους χριστιανούς είναι εκείνο των διαλόγων της ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες. Μάλιστα γνωρίζετε κι εσείς ο ίδιος πως όσοι επιθυμούν τους διαλόγους αυτούς αντιμετωπίζονται με καχυποψία και χαρακτηρίζονται ως «οικουμενιστές». Θέλετε να μας πείτε κάτι σχετικό με τις προσπάθειες του διαλόγου, αλλά και τις προσπάθειες ένωσης μεταξύ ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Γνωρίζετε ὅτι προσευχόμαστε σε κάθε Θεία Λειτουργία «ὑπέρ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως». Γνωρίζετε, ἐπίσης, ὅτι, στο Εὐαγγέλιο τῆς Διαθήκης τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ κεντρικό θέμα κατέχει ἡ ἀγωνία και ἡ προσευχή, ἡ ἐλπίδα και ἡ προοπτική τῆς ἑνότητος με τον Θεό και μεταξύ μας.
Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Αὐστρίας ἀκολουθῶντας αὐτό το πνεῦμα τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριαρχείου, συνεχίζει το διάλογο τῆς ἀληθείας και τῆς ἀγάπης. Χωρίς να ὑπαναχωρεῖ ἀπό την πίστη και το δόγμα. Χωρίς να προβαίνει σε «ἐκπτώσεις πίστεως». Διαλέγεται, συνομιλεῖ, συμπορεύεται, δίδει τη μαρτυρία και λιτανεύει το ἦθος της. Δεν φοβᾶται το διάλογο, την ἐπικοινωνία. Δεν θεωρεῖ τον ἄλλο ἐχθρό, ἀλλά ἀδελφό. Δεν θεωροῦμε, λοιπόν, τους ὅρους «οἰκουμενιστές» και «ἀντι-οικουμενιστές», ὡς δόκιμους ὅρους, που ἁρμόζουν στο βίωμα και τη μαρτυρία τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, διότι οὐσιαστικά ἐπιφέρουν διαχωρισμό και διχασμό. Σκοπός και προσευχή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἶναι ἡ ἑνότητα. Ὄχι ὁ χωρισμός και ὁ διχασμός. Δεν θεωροῦμε ὅτι ὑπάρχουν ἄνθρωποι που ἀγαποῦν την Ἐκκλησία, που ἀφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ Αὐτήν, οἱ ὁποῖοι θα ἦταν διατεθειμένοι να μην ὐποστηρίξουν την ἀλήθεια, προδίδοντας την. Ὁ διαχωρισμός αὐτος δεν μᾶς ἐκφράζει. Ἡ Ἐκκλησία γνωρίζει τα ὅρια της και ἐνεργεῖ ἐντός αὐτῶν, δεν καταδικάζει, δεν κρίνει, ἀλλά παραδίδει και ἐμπιστεύεται τα πάντα στον Θεό. Ἐμεῖς ἀγωνιζόμαστε να δώσουμε τη μαρτυρία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας με ἀγάπη, με κατανόηση, με ἐμπιστοσύνη στο Θεό, με ἀφοσίωση στην Ἐκκλησία, με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς καμία διάθεση ὑπερβολῶν ἤ παρασαλεύσεων. Αὐτο εἶναι ταυτόχρονα και ἡ προσευχή και παράκλησή μας.
Η.Φ.: Σε συνέντευξη σας στα γερμανόφωνα Μ.Μ.Ε. έχετε δηλώσει για το προσφυγικό: «Το πρόβλημα του κύματος προσφύγων δεν αφορά μόνο τα κράτη της Ευρωπαϊκής μεθορίου, αλλά το σύνολο της Ευρώπης που θα πρέπει να δείξει με αλληλεγγύη τις χριστιανικές και πανανθρώπινες αξίες της». Πώς μπορεί να συμβάλλουν οι χριστιανικές αξίες στη λύση του προσφυγικού που γιγαντώνεται σαν πρόβλημα;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Θεωροῦμε ὅτι ἡ Εὐρώπη, ὡς μία οἰκογένεια, πρέπει να ἀντιμετωπίσει ἀπό κοινοῦ το προσφυγικό πρόβλημα. Το Εὐαγγέλιο μας λέει ὅτι πρέπει να ἀγαποῦμε τον συνάνθρωπο μας ὡς εἰκόνα τοῦ Θεοῦ, ἀνεξαρτήτως τῆς θρησκείας, τοῦ χρώματος ἤ τῆς προέλευσής του. Πρέπει να δείχνουμε ἀγάπη στους ἀδελφούς μας που ἔχουν ἀνάγκη. Τοῦτο ἀποτελεῖ Εὐαγγελική ἐπιταγή.
Ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι, ἀκολουθώντας αὐτή την ἐντολή, ἔχουμε χρέος να εἴμαστε δίπλα σε αὐτόν που ὑποφέρει. Ὁ Ἕλληνας πάντοτε στην ἱστορία του ἔδειξε τη μεγαλωσύνη τῆς πίστης και την εὐρύτητα τῆς καρδιᾶς του. Σήμερα, σε μια ἐποχή που ὁ κόσμος ζεῖ μία ἄνευ προηγούμενου προσφυγική κρίση, ἡ Εὐρώπη ὀφείλει ἀκόμη περισσότερο να ἀντιμετωπίσει συντονισμένα το προσφυγικό θέμα. Πρέπει να ἀποφύγουμε λάθη τοῦ παρελθόντος, τα ὁποῖα ὁδήγησαν σε θηριωδίες και γράφηκαν με μελανά γράμματα στην ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητας. Μεμονωμένες πράξεις και μονομερεῖς ἀποφάσεις ὁδήγησαν πρόσωπα και λαούς σε ἀδιέξοδα με ἀπρόβλεπτες συνέπειες. Τονίζουμε ἐδῶ την ἀξία και τη μοναδικότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου και την ἱερότητα που ἔχει κάθε ἄνθρωπος ὡς εἰκόνα τοῦ Θεοῦ.
Ἡ Ἑλλάδα δεν θα πρέπει να μείνει μόνη της στην ἀντιμετώπιση αὐτοῦ τοῦ φλέγοντος ζητήματος. Δεν ἐδημιούργησε ἡ Ἑλλάδα το πρόβλημα. Εἶναι μία κατάσταση που προέκυψε ἀπό την ἀπάνθρωπη και ἀντιχριστιανική στάση τῶν λαῶν τῆς Εὐρώπης και κυρίως τῶν ἰσχυροτέρων και γι’ αὐτο, ὅλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε μια ἀπάντηση, να βροῦμε την καλύτερη λύση, για την ὁποία θα πρέπει να εἴμαστε περήφανοι στο μέλλον και ὄχι κατησχυμένοι.
Η.Φ.: Σεβασμιώτατε οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν γίνει πλέον ένα καθημερινό εφιαλτικό γεγονός ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη. Ποια είναι η απάντηση της χριστιανικής πίστης απέναντι στην τρομοκρατία;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Ἄλλη ἀπάντηση στην τρομοκρατία ἐκτός ἀπό την ἀγάπη δεν μπορεῖ να ὑπάρξει. Ἀπό την ἀγάπη και το βίωμα, το βίωμα τῆς χριστιανικῆς πίστεως. Να ζήσουμε τον Χριστό. Ὁ Χριστιανισμός ἔζησε το διωγμό και την τρομοκρατία ἀπό την ἀρχή τῆς πορείας του. Ἐπιβίωσε ὅμως και μεγαλούργησε ὅταν ἐπικεντρώθηκε στον Ἀρχηγό και Σωτῆρα και θεμελιωτή τῆς Πίστεώς μας, τον Κύριο Ἰησοῦ Χριστό. Αν ζοῦμε τον Χριστό δεν φοβόμαστε καμία ἀπειλή. Σε κάθε μορφή τρομοκρατίας ἡ ἀγάπη και ἡ θυσία τοῦ Χριστοῦ γίνεται ἀντίβαρο και ταυτόχρονα τρόπος ζωῆς για ὅλους τους πιστούς.
Η.Φ.: Ποιο είναι το όραμα σας για την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Θα ἤθελα στη Μητρόπολή μας, στην Τοπική μας Ἐκκλησία να ζοῦμε σύμφωνα με το Εὐαγγέλιο. Το Εὐαγγέλιο να εἶναι ὁ ὁδοδείκτης τῆς ζωῆς και τοῦ καθημερινοῦ βηματισμοῦ μας. Να πορευόμαστε καθημερινά σύμφωνα με τις Εὐαγγελικές ἐπιταγές. Να γινόμαστε καθημερινά και προσωπικά, βιωματικά και ὀρθόδοξα, φίλοι τοῦ Χριστοῦ. Θα ἤθελα, να ζοῦμε σαν μια οἰκογένεια, στην ὁποία ὁ ἕνας στηρίζει τον ἄλλο. Θα ἤθελα να καταστοῦμε Σῶμα Χριστοῦ, να κοινωνοῦμε ἑνωμένοι με Ἐκεῖνον και μεταξύ μας ὡς ἀδελφοί. Να ἀγαπάμε!
Αὐτο εἶναι το ὅραμα μου και ζητῶ ἀπό ὅλους τους ἀναγνώστες σας να προσεύχονται, ὥστε ὡς Τοπική Ἐκκλησία να ἀκολουθοῦμε τον λόγο τοῦ Θεοῦ και να βιώνομε τη Βασιλεία Του «ἐντός ἡμῶν» στην καθημερινή ἀναστροφή μας.
Η.Φ.: Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες;
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Πρός τους ἀδελφούς μας τους Ἕλληνες, θα ἤθελα να στείλω μήνυμα ἀγάπης και ἐλπίδας. Να συνεχίσουν να ζοῦν σύμφωνα με την Παράδοση. Να πορεύονται με την Ἐκκλησία, με τον Χριστό και να ἔχουν ἐλπίδα και παρηγοριά μόνο την βαθειά Πίστη τους στον Θεό. Να παραμείνουν ἑνωμένοι και δυνατοί. Ἐάν δείξουμε ὁμοψυχία θα ὑπερβοῦμε ὅλες τις δυσκολίες. Ἐάν ἔχουμε τον Χριστό θα καταφέρουμε να ἐξέλθουμε νικητές. Ἐάν ὁ Χριστός εἶναι το κέντρο τῆς ζωῆς μας μποροῦμε να νικήσουμε κάθε κρίση. Ἐάν δεν ἔχουμε τον Χριστό, τότε δεν θα ἔχουμε ὅραμα, ἐλπίδα, προοπτική. Ὅλοι μαζί ἑνωμένοι με την Ἐκκλησία, με τα ζώπυρα τῆς Πίστης, τῆς Ἱστορίας, τῆς Πατρίδας και τοῦ Γένους μας να πορευθοῦμε με αἰσιοδοξία για το μέλλον και το αὔριο.
Η.Φ.: Σεβασμιώτατε κ.κ. Αρσένιε θερμά σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία αυτή. Χαιρόμαστε για το έργο σας και για την αγάπη που δείχνετε στην ιεραποστολή, εσείς και οι συνεργάτες σας. Είμαστε περήφανοι που διαδίδετε τις αξίες και τις αρχές του ορθόδοξου ανθρωπισμού και του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, στην Αυστρία. Ευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός ευλογίες και χαρές να σας δίνει στον καθημερινό αγώνα της διάδοσης του ευαγγελικού λόγου. Είστε νέος στην ηλικία και σίγουρα ο Ελληνισμός και οι διάφορες εθνότητες που συνθέτουν την κοινωνία της χώρας στην οποία διακονείτε, αναμένουν πολλά από εσάς.
ΣΕΒ. Κ.Κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Ἐγώ σᾶς εὐχαριστῶ για αὐτή τη δυνατότητα τῆς ἐπικοινωνίας, για την ἀγάπη σας προς το Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο και την Ἱερά Μητρόπολη Αὐστρίας, για το ἐνδιαφέρον σας για το ἱεραποστολικό ἔργο που ἐπιτελεῖται και για τον ἐπιστηριγμό σας στον ταπεινό ἀγώνα μας ἐδῶ.
Πολλοί ἄνθρωποι, ἀπό πολλά σημεῖα τῆς Ἑλλάδος ἀλλά και ἀπό ὅλο τον κόσμο στηρίζουν το ἔργο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας και ἐπιθυμῶ ἐγκάρδια και ἀπό το βῆμα αὐτο να τους εὐχαριστήσω.
Θα ἤθελα, ἐπίσης, να εὐχαριστήσω τους καλούς συνεργάτες μου, που εἶναι πρόθυμοι συγκηρυναῖοι στον καθημερινό ἀγῶνα και πολύτιμοι συνοδοιπόροι σ’ αὐτή την εὐλογημένη πορεία. Ἔχομε ὅλοι μαζί την ἐπίγνωση ὅτι διακονοῦμε το ἔργο τοῦ Χριστοῦ, το ἔργο τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας και ἐμεῖς γινόμαστε ἁπλῶς «ἐργαλεῖα» αὐτοῦ τοῦ ἔργου.
Σᾶς εὐχαριστῶ.