Στην μεγάλη παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική σχηματίστηκε πρόσφατα μια ρωγμή η οποία όσο περνάνε οι μέρες μεγαλώνει. Η δημιουργία ρωγμών στους πάγους της Ανταρκτικής είναι συχνό φαινόμενο ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αιτία τις περισσότερες φορές είναι οι κλιματικές αλλαγές.
Κοντά σε κάποιο σημείο της ρωγμής βρίσκεται η ερευνητική βάση Halley VI της Βρετανίας. Πρόκειται για μια από τις πιο φημισμένες βάσεις της Ανταρκτικής αφού είναι εκείνη που εντόπισε για πρώτη φορά την τρύπα του όζοντος.
Οπως αναφέρει η Telegraph οι επιτελείς της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να διακόψουν την λειτουργία της βάσης και να την μετακινήσουν περίπου 25 χλμ πιο μακριά από εκεί που βρίσκεται σήμερα. Το προσωπικό της βάσης έστειλε ένα drone να καταγράψει εικόνες της ρωγμής και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Το ρήγμα βρίσκεται ανενεργό εδώ και 35 χρόνια, ωστόσο από το 2012 και μετά άρχισε να μεγαλώνει σε επικίνδυνο βαθμό. Το κομμάτι πάγου που αναμένεται να αποκοπεί θα έχει μήκος όσο μία πολιτεία στην Αμερική και οι επιστήμονες φοβούνται πως οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!