H ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 3-4-14, με θέμα «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών».
“…….Ακούσαμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μία συνεχή «Μπαλτακιάδα» από το πρωί μέχρι τώρα, όλοι να εγκαλούν την Κυβέρνηση περίπου για «καμαρίλα», για διαπλοκή, για εναγκαλισμούς με την ακροδεξιά.
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά ποια είναι η στόχευσή τους. Αν η στόχευσή τους είναι απλώς η Νέα Δημοκρατία, μικρό το κακό. Φοβάμαι όμως ότι η στόχευσή τους είναι η γενικότερη πρόκληση ανωμαλίας στη χώρα, όταν συμπλέουν με την ακροδεξιά, το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και δικαιολογούν πράξεις και μεθόδους Λεωφόρου Μάντισον.
Δεν βρήκαν καμμία λέξη να πουν γι’ αυτές τις μεθόδους παρά μόνο γιατί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης είπε αυτά που είπε και τα οποία είναι απόλυτα κατακριτέα. Αποπέμφθηκε από την Κυβέρνηση. Κανείς στην Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτή την πρακτική.
Είναι δυνατόν να εγκαλείται η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας για έλλειψη δημοκρατικότητας, αυτή η παράταξη που στέριωσε τη Δημοκρατία στον τόπο, αυτή η παράταξη που νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αυτή η παράταξη που δίνει το δικαίωμα ακόμη και στους εχθρούς της, τους απογόνους του ναζισμού, να την καθυβρίζουν μέσα στο ναό της Δημοκρατίας; Είναι δυνατόν να καθυβριζόμαστε εμείς για έλλειψη δημοκρατικότητας;
Επιτέλους, την ευθύνη στήριξης των δημοκρατικών θεσμών την έχουμε όλοι σε αυτό το Κοινοβούλιο, όλοι σε αυτή χώρα, εφόσον θέλουμε να ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα. Το «εχθρός του εχθρού μου φίλος μου και σύμμαχος» είναι μία λάθος στόχευση που θα την πληρώσει ακριβά ο τόπος.
Τόσα χρόνια παλεύουμε για να έχουμε μία εθνική συμφιλίωση και να μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφράζεται δημοκρατικά σε αυτό τον τόπο. Αν συμμαχείτε τώρα με τους εχθρούς της Δημοκρατίας, πιστεύοντας ότι θα προσπορίσετε μικροκομματικά οφέλη στις παρατάξεις σας, κάνετε μεγάλο λάθος, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης –εξαιρώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τη Δημοκρατική Αριστερά για τις ξεκάθαρες θέσεις που πήραν.
Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε ευθύνες για την πορεία του τόπου. Πρέπει να κριθούμε όλοι από το λαό για τα πεπραγμένα μας και να μην κριθούμε από τις «καμαρίλες». Επιτέλους σε αυτή τη Δημοκρατία πρέπει να λειτουργούν οι κανόνες και να εφαρμόζονται οι νόμοι και η διάκριση των εξουσιών είναι εκ των ων ουκ άνευ στο δημοκρατικό μας πολίτευμα κι εμείς την πιστεύουμε απόλυτα.
Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και όποιοι από εσάς πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δέχεται παρεμβάσεις, να βγουν ευθέως να πουν ότι υπάρχουν Έλληνες δικαστές που δέχονται παρεμβάσεις άνωθεν. Είναι ντροπή για τον Έλληνα δικαστή να λέγεται αυτό.
Επομένως, να τελειώσει αυτή η «Μπαλτακιάδα», γιατί όλα τα θαύματα δυο-τρεις ημέρες κρατούν και θα έρθουμε πάλι να κριθούμε από τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας και ο καθένας από τους στόχους του και τα οράματά του για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει αυτή η χώρα.
Επί του σχεδίου νόμου, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είναι μία καλή προσπάθεια αυτή που κάνει το Υπουργείο, του οποίου ηγείστε μαζί με τον κ. Μιχελάκη. Βέβαια, δεν φταίτε εσείς. Θα έπρεπε ίσως να τρέξουν οι διαδικασίες της Υποεπιτροπής, την οποία έχουμε συστήσει για τη μελέτη των προβλημάτων και δυσλειτουργιών του «Καλλικράτη». Θα έπρεπε να έχουμε τα πορίσματα από αυτή την Υποεπιτροπή, ώστε να προχωρήσουμε σε μία πραγματικά γενναία διορθωτική αλλαγή επί του «Καλλικράτη», που είναι άκρως απαραίτητη να έχουν υπόψη τους οι πολίτες πηγαίνοντας στην κάλπη. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία φέρνετε λύνουν προσωρινά προβλήματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όλη η Βουλή θα τα στηρίξει.
Είναι πάρα πολύ θετικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού για τέσσερις αντί για δύο μήνες στους ΟΤΑ. Τα προβλήματα είναι τέτοιας έκτασης που για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Έχουμε μηχανήματα και δεν έχουμε χειριστές. Ο αποχιονισμός διαρκεί στην Πίνδο στα ορεινά Τρίκαλα, όταν το χιόνι φτάνει τα τέσσερα και πέντε μέτρα, τέσσερις και πέντε μήνες τον χειμώνα. Δεν είναι δυνατόν με την πρόσληψη ενός διμηνίτη χειριστή να λύσουμε το πρόβλημα. Έχουμε τα μηχανήματα και «κάθονται». Είναι πολύ σωστή επομένως η πρόταση που φέρνετε, κύριε Υπουργέ, γιατί θα μπορέσει να λειτουργήσει ο μηχανισμός των ΟΤΑ.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους προέδρους των κοινοτήτων. Λύνετε διαδικαστικά, τυπικά και νομικά προβλήματα, αλλά το ουσιαστικό δεν το λύνουμε. Ποιο είναι; Στις απομακρυσμένες κοινότητες ένας στην ουσία άνθρωπος εκπροσωπεί το κράτος στην ευρεία του έννοια, είτε την κρατική εξουσία είτε την αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο εκλεγμένος πάρεδρος. Σε αυτόν πρέπει να δώσουμε κάποιες εξουσίες να έχει τη δυνατότητα να αλλάζει μία λάμπα, να έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά ένα αγωγό ύδρευσης ή άρδευσης μέχρι να πάει η τοπική αυτοδιοίκηση ή η κρατική εξουσία να βοηθήσει.
Πρέπει να δούμε αυτές τις περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, προσεχώς. Αν θέλουμε να έχουμε αποκεντρωμένες αρμοδιότητες θα πρέπει τους ανθρώπους που πραγματικά προσφέρουν ηρωικά στον τόπο τους –εθελοντικά στην ουσία γιατί δεν αμείβονται- να τους δώσουμε 1.000 ευρώ το χρόνο να τα διαχειρίζονται για τα τοπικά πράγματα του χωριού και να δίνουν λογαριασμό στο τέλος του έτους στον δήμαρχο της περιοχής.
Είναι πολύ θετικό για το ότι ξεκαθαρίζεται μόνο ο έλεγχος νομιμότητας επί των πράξεων των ΟΤΑ και όχι ο έλεγχος σκοπιμότητος. Υπήρχε στην ουσία άμεση παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και των οργάνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην αυτοτελή λειτουργία των ΟΤΑ που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.