Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμπάκας, κ. Γιάννης Μπουφίδης, στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα μας μετά από την παρουσίαση του συνδυασμού του μας μιλά για την πορεία της συγκρότησης του ψηφοδελτίου του και τον «Καλλικράτη».
Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι προέχει να βάλουμε μπροστά τη «μηχανή» του τουρισμού, ενώ δεν διστάζει να καταθέσει και την άποψή του για τις νέες προτεινόμενες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Μπουφίδη, ήσασταν ο πρώτος υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμπάκας που παρουσίασε το όνομα του συνδυασμού και τις βασικές αρχές του, ενάμιση σχεδόν μήνα πριν. Σε τι στάδιο είσαστε αναφορικά με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας;
Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, κύριε Μπακόλα. Είναι απίστευτο το ενδιαφέρον και η αγάπη τού κόσμου. Έχουμε καθημερινές επαφές. Η πρόκληση είναι να μπορέσω μέσα από το πλήθος να επιλέξω αυτούς, που στο πρόσωπό τους θα συγκεντρώνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που επιθυμώ να διαθέτει ένας κατάλληλος υποψήφιος σύμβουλος.
Από τις επαφές που έχετε, μπορείτε να πείτε ότι γενικά υπάρχει ενδιαφέρον από συνδημότες μας, για να ασχοληθούν με τα κοινά;
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Λίγο-πολύ όλοι είμαστε απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια, και επιθυμία όλων είναι να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο. Η κοινωνία μας έχει βαλτώσει, και όλοι αναγνωρίζουν (και αυτό προκύπτει από συζητήσεις μας) ότι δεν πάει άλλο! Στο χέρι μας είναι να πείσουμε ότι μόνο με τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων μπορούν πραγματικά τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Διακρίνετε μια απογοήτευση στα χωριά, λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και την αποδυνάμωση των Τοπικών Κοινοτήτων;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να ισχυρίζεται ότι ο «Καλλικράτης» βελτίωσε την τοπική αυτοδιοίκηση, και, αν υπάρχει, λέει ψέματα. Πόσο μάλλον στα χωριά, που αυτά τα τριάμιση χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως και δεν πραγματοποιούνται ούτε απλές καθημερινές εργασίες. Η εικόνα των χωριών μας είναι δραματική. Αν αποδυναμώθηκαν μία με τον «Καποδίστρια», με τον «Καλλικράτη» θεωρώ ότι υπήρξε κατακόρυφη επιδείνωση, διότι ειλικρινά δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τις ανάγκες των κατοίκων των χωριών. Τα χωριά μας αργοπεθαίνουν, και είναι κρίμα που οι έχοντες εξουσία κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια και τα αυτιά τους.
Πιστεύετε ότι θα είναι εύκολο, εάν εκλεγείτε Δήμαρχος, να δώσετε την πρέπουσα σημασία στα τόσα πολλά χωριά του δήμου μας;
Δεν διατείνομαι ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Εμείς θέλουμε και μπορούμε να δουλέψουμε για τον Δήμο 24 ώρες το 24ωρο. Και, το να δώσουμε ενεργό ρόλο στον πρόεδρο του κάθε χωριού να δουλέψει για τον τόπο του, το να μοιράσουμε εξουσία, δεν είναι δύσκολο. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει. Σήμερα υπάρχει ένα δημαρχοκεντρικό πρότυπο διοίκησης του Δήμου, το οποίο οφείλουμε να αφήσουμε πίσω. Τα χωριά είναι το στολίδι του Δήμου μας και το να τα φροντίσουμε δεν απαιτεί τεράστιο κόστος, παρά μόνο θέληση. Και εμείς την έχουμε.
Αν υποθέσουμε ότι ο Δήμος μας θα έχει για τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα να κάνει ένα μεγάλο έργο, ποιο θα επιλέγατε να είναι αυτό;
Αυτό που προέχει είναι να βάλουμε μπροστά τη «μηχανή» που λέγεται τουρισμός και να την κάνουμε να δουλέψει, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» του Δήμου Καλαμπάκας και καλά θα κάνουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να πράξουμε αναλόγως. Πέρα από την ίδια την πόλη της Καλαμπάκας, με τα Μετέωρα, που αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο πολιτιστικής κληρονομιάς, τα χωριά μας είναι γνωστά στο πανελλήνιο για το μοναδικό φυσικό τους κάλλος.
Με δεδομένο ότι οι χρηματοδοτήσεις των δήμων από την Πολιτεία είναι δύσκολες, πώς θα μπορεί να κινηθεί ο Δήμαρχος Καλαμπάκας για την εξεύρεση πόρων;
Η εξεύρεση πόρων είναι εφικτή. Το να έχεις ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά σου και να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες της κοινωνίας ήταν δύσκολο για τις διοικήσεις έως σήμερα. Ίσως δεν υπήρχε η απαραίτητη θέληση. Με τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις, θεωρώ ότι δεν θα αφήσουμε ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Η μεγαλύτερη και πιο άμεση πηγή εσόδων σίγουρα είναι το να εκμεταλλευτούμε σωστά το κομμάτι «τουρισμός», τοπικός πολιτισμός και παράδοση, και έπειτα σίγουρα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, που ακόμη «τρέχει», αλλά και άλλα προγράμματα της Ε.Ε., που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έχετε σκεφθεί πώς θα αξιοποιηθούν τα κτήρια που ήλθαν στην κυριότητα του Δήμου μας – «Ξενία», κτήριο ΟΣΕ, Κέντρο «Δήμητρα» (ΚΕΓΕ);
Υπάρχουν πολλές σκέψεις για αυτά τα κτήρια. Το «Ξενία» έχει μοναδική αρχιτεκτονική και θεωρώ ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η αξιοποίησή του ως πολιτιστικό κέντρο, όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, εκθέσεις, δρώμενα. Το κτήριο του Κ.Ε.Γ.Ε., το οποίο είναι πανέμορφο, αλλά και το κτήριο του Ο.Σ.Ε., θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως μόνιμη βάση για τη στέγαση του θεατρικού εργαστηρίου, της μουσικής σχολής και των χορευτικών τμημάτων του Δήμου, αλλά πιθανόν και ως Κέντρο για τη δημιουργική απασχόληση των νέων της περιοχής μας.
Θέλετε να μας αποκαλύψετε κάτι από το πρόγραμμά σας, που πιστεύετε ότι ξεχωρίζει απ’ όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα;
Είναι λίγο νωρίς για μεγάλες αποκαλύψεις. Όλοι έχουν ιδέες, μόνο που, όταν έρχεται η ώρα να τις υλοποιήσουν, κάνουν πίσω και ξεχνάνε όσα υποσχέθηκαν. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο συνδυασμός μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί τα άτομα που τον απαρτίζουν έχουν όχι μόνο οράματα, αλλά κυρίως αστείρευτη θέληση και όρεξη για δουλειά. Θέλουμε να γίνουμε χρήσιμοι για τον τόπο μας, μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνεια και έχουμε διάθεση να δώσουμε το 100% των δυνάμεών μας για αυτόν τον σκοπό. Άλλοι ζητάνε πίστωση χρόνου, άλλοι μία δεύτερη ευκαιρία, εγώ ζητώ την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου.
Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα που προέκυψε και τις προτεινόμενες νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα;
Μέχρι σήμερα κάποιοι έπαιρναν αποφάσεις και άλλοι έπρεπε απλά να τις δέχονται. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν δόθηκε ποτέ μία ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά ακόμη και στον απλό πολίτη, να καθίσουν μαζί σε ένα τραπέζι και, μέσα από μία γόνιμη συζήτηση, να προκύψει κάτι όμορφο, υλοποιήσιμο και αρεστό σε όλους. Θεωρώ ότι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι φέρνουν δίχως λόγο αντιμέτωπη την τοπική κοινωνία με τη μοναστική κοινότητα και όλα αυτά αποτρέπουν πολλούς από το να επισκεφθούν τον τόπο μας και να εισρεύσουν πόροι στην περιοχή, π.χ. από την αναρρίχηση.
Επειδή πρόσφατα ο κ. Σινάνης ανακοίνωσε κάποια ονόματα υποψηφίων, θέλετε να μας πείτε κι εσείς κάποιους δικούς σας;
Σας είναι ήδη γνωστά κάποια ονόματα υποψηφίων μου. Σύντομα θα ανακοινώσουμε μία σειρά ονομάτων, δίχως όμως περιττές τυμπανοκρουσίες.
Θέλετε να μας πείτε επιγραμματικά πώς βλέπετε τους συνυποψηφίους σας;
Ο καθένας έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Επειδή κάθε προεκλογική περίοδος είναι θολή, μετά το πέρας των εκλογών, ευχή μου είναι όλοι να αναδείξουν τα καλύτερα στοιχεία τους, από όποιο πόστο και να θέσουν εαυτούς στη διάθεση του δημότη.
Είναι ξεκάθαρη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σε δύο υποψηφίους Δημάρχους. Οι υπόλοιποι τρεις πιστεύετε ότι θα έχετε από κάπου στήριξη;
Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η στήριξη και της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συγκεκριμένους υποψηφίους, έτσι δεν είναι; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Προσωπικά, δεν έχω κομματικά δεκανίκια σε αυτή μου την προσπάθεια και ούτε επεδίωξα ποτέ να έχω. Η μόνη στήριξη που επιθυμώ είναι αυτή των συνδημοτών μου.
Λόγω κάποιας απάντησής σας στη συνέντευξη τύπου («έχω καλύτερες σχέσεις με τον κ. Σακελλαρίου απ’ ό,τι με τον κ. Σινάνη»), συζητείται ότι σε περίπτωση που δεν πάτε στον δεύτερο γύρο και σε αυτόν είναι ο κ. Σακελλαρίου θα τον στηρίξετε. Τι απαντάτε;
Δεν θεωρώ ότι σε υποθετικές ερωτήσεις υφίσταται βάσιμο πεδίο συζήτησης. Το μόνο που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και μάλιστα πρώτοι.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Δημητρίου Μπουφίδης γεννήθηκε στα Τρίκαλα από γονείς Καλαμπακιώτες.
Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το έτος 1972 απέκτησε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού (Bachelor).
Στη συνέχεια, το έτος 1974, έκανε μεταπτυχιακό και απέκτησε το πτυχίο (master).
Εργάσθηκε για δύο έτη σε τεχνική εταιρεία στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ως Πολιτικός Μηχανικός, στον τομέα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων.
Στα τέλη του 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκεμε πολλά δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα.
Από το έτος 1979 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, κυρίως στον τόπο καταγωγής του, την Καλαμπάκα, όπου ασχολήθηκε με την κατασκευή οικοδομών.
Είναι παντρεμένος με τη Λώρα Μάτη και έχει δύο παιδιά, τη Σοφία, σύζυγο Νικολάου Οικονομίδη, και τον Δημήτρη. Έχει και δύο εγγόνια.
Τα ενδιαφέροντά του είναι: Μουσική – Αθλητισμός – Ταξίδια – Διάβασμα.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 21 Μαρτίου 2014.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!