ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φακές
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
- 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε μικρό καρέ
- 3 καρότα, κομμένα σε μικρό καρέ
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουταλιά γλυκού γλυκιά πάπρικα (ή καυτερή)
- 1/2 κουταλιά γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλάτι, στο τέλος
- ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας, στο τέλος
- φρέσκο ελαιόλαδο στο σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις φακές, απλώνοντας τις στο τραπέζι και μετρώντας τις μια-μια για να απομακρύνετε τυχόν πετραδάκια ή χαλασμένες. Βάζετε σε μπολ και τις μουλιάζετε σε νερό, τρίβοντάς τις να απομακρύνετε την εξωτερική σκόνη ή διάφορες άλλες ουσίες που βάζουν για να μην πιάνουν μαμούνια τα όσπρια. Σουρώστε, πετάξτε το νερό.
Αν θέλετε να τις φουσκώσετε, βάλτε φρέσκο νερό στο μπολ. Οι φακές δεν χρειάζονται φούσκωμα όπως τα μεγαλύτερα όσπρια, γιατί είναι ψιλές και απορροφούν εύκολα τ νερό μέχρι την καρδιά τους.
Χρησιμοποιείστε τη μεγάλη κατσαρόλα για να κάνετε το σωτάρισμα και τη σούπα. Η ποσότητα των 500 γρ. γεμίζει την πεντάλιτρη κατσαρόλα.
Χρησιμοποιείστε μια μικρότερη για να κάνετε το πρώτο βράσιμο. Βάλτε τις φακές, προσθέστε κρύο νερό να τις σκεπάσει, σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να μισογίνουν οι φακές.
Παράλληλα, στη μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο με το ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου (ή και περισσότερο) και μετά προσθέστε το σκόρδο, τη δάφνη και όλα τα μπαχαρικά-μυρωδικά. Αφήστε τα 5 λεπτά και μετά πάρτε με τρυπητή κουτάλα τις φακές (σουρώνοντας το νερό) και προσθέστε τις στα λαχανικά. Το νερό που μένει πίσω δεν είναι πολύ γιατί το έχουν πιεί οι φακές. Δεν το χρησιμοποιώ αυτό, αλλά προσθέτω φρέσκο, ζεστό νερό, τόσο όσο να τις σκεπάζει αλλά να μην κολυμπούν σε πληθώρα νερού.
Αφήνω να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά, στο 1, με σκεπασμένη κατσαρόλα, ανοίγοντας κατά διαστήματα και ανακατεύοντας ζωηρά. Προσθέτω ζεστό νερό, για να μένουν πάντα σκεπασμένες. Συνολικά θα χρειαστεί 8 ποτήρια νερό σίγουρα.
Για να δείτε αν έχουν βράσει, βγάλτε μια φακή και πιέστε την στον πάγκο. Αν λυώσει χωρίς αντίσταση έχει μαγειρευτεί. Αν όχι, συνεχίστε. Να θυμάστε πάντως πως αν οι φακές δεν είναι βραστερές, όσο και να τις βράζετε δεν θα γίνουν ποτέ λείες μόνες τους, θα έχουν πάντα αντίσταση. Η λύση είναι το μπλέντερ ή ο μύλος λαχανικών.
Αφού μαγειρευτεί το φαγητό, προσθέστε μια κουταλιά τοματοπελτέ, το ξύδι και αλάτι, τόσο όσο τρώει η οικογένειά σας. Προσθέστε νερό για να φτιάξετε τη ρευστότητα, κλείστε τη φωτιά και αφήστε τουλάχιστον μισή ώρα πριν να σερβίρετε τη σούπα.
Σημείωση: Ο λόγος που χρησιμοποιώ δύο κατσαρόλες είναι γιατί το σωτάρισμα των λαχανικών θέλει χρόνο για να γλυκάνουν και να κάνουν βάση γεύσης για τη σούπα. Εναλλακτικά, ρίξτε όλα τα υλικά σε μια χύτρα ταχύτητας και μην ασχοληθείτε με τα επίπεδα γεύσης. Πολλές στιγμές στη ζωή, θέλουν απλά χορταστικό φαγητό.
Για το σερβίρισμα: Ζεστάνετε ελαιόλαδο και προσθέστε φρέσκια ρίγανη να αρωματισθεί σε χαμηλή φωτιά, σβήστε με ξύδι και περιχύστε τις φακές.