Ένα πολύ παλαιό έθιμο αναβίωσε και φέτος στη Θεόπετρα. Πρόκειται για το κάψιμο του φανού, που καίγεται το βράδυ της Ανάστασης.
Ας δούμε πώς μας το περιγράφει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας Δημήτρης Παπακώστας:
Ένα από τα έθιμα που έχουμε στο χωριό μας είναι το κάψιμο του φανού το βράδυ της Ανάστασης.
Είναι ένα παραδοσιακό έθιμο, πάρα πολύ παλαιό, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος.
Μαρτυρίες υπάρχουν από τους γεροντότερους του χωριού μας, οι οποίοι έχουν πει ότι το έθιμο αυτό συνεχιζόταν ακόμη και από τους παππούδες τους.
Απ’ ό,τι μας έχουν πει, το βράδυ της Ανάστασης άναβαν κι άλλους φανούς, όχι μόνο επάνω στον βράχο της Θεόπετρας αλλά και στους απέναντι λόφους, και μάλιστα υπήρχε και μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο φανό.
Μια άλλη μαρτυρία είναι ότι τον έφτιαχναν έτοιμο πριν από την Κυριακή των Βαΐων και όταν ερχόταν η Κυριακή των Βαΐων ανέβαιναν οι κοπέλες του χωριού πάνω στην κορυφή του βράχου κι έστηναν χορό τριγύρω με Πασχαλιάτικα τραγούδια που ακούγονταν έως κάτω στο χωριό.
Αυτό συμβόλιζε ότι με τον ερχομό της Άνοιξης πλησίαζε και η μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Η τοποθεσία που γίνεται σήμερα ο φανός είναι στη νότια πλευρά της κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Από την αρχή της Μεγάλης εβδομάδας οι νέοι του χωριού ανεβαίνουν καθημερινά πάνω στην κορυφή του βράχου που δεσπόζει πάνω από το χωριό, μαζεύουν πουρνάρια και άλλα ξύλα και φτιάχνουν σε μεγάλο σχήμα θημωνιάς το φανό.
Η βάση του είναι 4 έως 5 μέτρα και το ύψος του 6 έως 8 μέτρα περίπου.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κάτοικοι του χωριού ανεβαίνουν πάνω στον βράχο για το άναμμα της μεγάλης φωτιάς του φανού. Στις 12.00΄ τα μεσάνυχτα, όταν βγει ο ιερέας στο προαύλιο της εκκλησίας με το φως της Ανάστασης και με το «Χριστός Ανέστη» που συνοδεύει το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, ανάβουν τη φωτιά στο φανό.
Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η φωτιά που φωτίζει τα πάντα τριγύρω και λάμπει έως κάτω στο χωριό. Επίσης, διακρίνεται από πολύ μεγάλη απόσταση.
Οι φλόγες του φανού αναγγέλλουν χαρμόσυνα το μεγάλο γεγονός της Χριστιανοσύνης, της Ανάστασης του Χριστού.
Το έθιμο του φανού αναφέρεται και στο βιβλίο του Γιάννη Σμυρνιωτάκη «Το Ελληνικό Πάσχα – Ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα».
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας Δημήτρη Παπακώστα για το φωτογραφικό υλικό.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}POLITISTIKA/THEOPETRA_FANOS:::0:0{/gallery}