Με μεγάλη συγκίνηση χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν την Κυριακή στην Αγία Βαρβάρα τα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, από την Βενετία στην Αθήνα. Σε κλίμα λαμπρότητας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού λειψάνου μαζί με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού που βρίσκονται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας και για το λόγο αυτό χιλιάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να παρακολουθήσουν την υποδοχή του και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν.
Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού Κράτους από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Διπλωματικού Σώματος ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου νεαροί Κρητικοί και Πόντιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κατέβασαν από το αεροπλάνο και συνόδεψαν τα ιερά λείψανα στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων, εμφατικά: «Σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες ‘’Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου”. Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του «κατ’ αυτή την ευλογημένη στιγμή» και ως ανάμνηση της παρουσίας του «σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα» του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως τιμητική διαμνημόνευση «και ως ευλογία ό,τι πολυτιμότερο φυλάσσεται εδώ, το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας», η οποία φυλάσσεται στο ναό.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αιήνών Ιερώνυμο:«Ευχαριστώ θερμώς για την άκρως τιμητική διαμνημόνευση την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος, δι’ Υμών, προσφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τελετή υποδοχής του Τιμίου Ξύλου και του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Ελένης, της Ισαποστόλου Η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα σ’ αυτήν την κορυφαία ιερή τελετή και για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του θρησκευτικού προσκυνήματος και αναδεικνύει τις ρίζες αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.. Κλείνοντας οριστικά την σκοτεινή περίοδο των Διωγμών και ανοίγοντας, μέσ’ από την διακήρυξη της ανεξιθρησκείας, τον δρόμο για την επί ίσοις όροις διάδοση της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Πολιτισμού μας, ήτοι του Ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του Δυτικού Πολιτισμού. Στον οποίο κληροδότησαν, ύστερα από την πνευματική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας και την θεσμική συνεισφορά της Αρχαίας Ρώμης, τις βασικές αρχές και αξίες που προσδιορίζουν σήμερα τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του: Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.Στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και του Πολιτισμού μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο».
Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε χθες στη Βενετία, προκειμένου να μεταφέρει στην Αθήνα τα ιερά λείψανα. Αρχικά πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη ο εκκλησιασμός στον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ιστορικό ναό της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, τον οποίο παρακολούθησαν Ελληνες που μένουν στην Ιταλία αλλά και ορθόδοξοι από άλλες χώρες. Ακολούθησε η τελετή παράδοσης παραλαβής του ιερού λειψάνου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από τον Πατριάρχη Βενετίας. Και όπως είπε ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, χτύπησαν οι καμπάνες του Αγίου Μάρκου στην Βενετία ενώ την λιτάνευση πλαισίωνε η ιστορική φιλαρμονική της Βενετίας Di Tessera, η οποία ήρθε και στην Αθήνα. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος προσέφερε δώρα στον Πατριάρχη ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η πομπή.
Οι συνοδικοί πατέρες μετέφεραν το ιερό λείψανο, ενώ ο επίσκοπος Φαναρίου μαζί με παραστάτες μετέφερε το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Στην κορυφή της πομπής ήταν ιερείς με λαμπάδες, τη βυζαντινή σημαία, το λάβαρο της Βενετίας ενώ παιάνιζε η μπάντα της Βενετίας. Ο Πατριάρχης Βενετίας χαρακτήρισε ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών το προσκύνημα και την παραλαβή των λειψάνων της Αγίας Ελένης.
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Λάρνακας όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, από την Βασιλική όπου φυλάσσεται, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ρουμάνοι Ορθόδοξοι μαζί με Ρωμαιοκαθολικούς πιστούς συνόδευσαν το ιερό κειμήλιο μέσα από τα κανάλια της Βενετίας ώστε όλα να είναι έτοιμα για να παραδοθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια η Αγία στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ταξίδεψε εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται, για να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από περίπου 1700 χρόνια καθώς μεταφέρθηκε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη το 1211 μ.Χ. ενώ η μεταφορά του στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ένα κορυφαίο γεγονός μνήμης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ήρθε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Το ιερό λείψανο θα εκτίθεται σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Όπως δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης: «Το γεγονός αυτό καθαυτό αναδεικνύει την πνευματική και πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί πραγματικά να υπηρετεί τους λαούς της και να διακονεί τον άνθρωπο μόνο εάν τα θεμέλια της εξακολουθούν να είναι η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και ο Χριστιανισμός. Μακριά από τις χριστιανικές ρίζες της δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της , δηλαδή η Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».
Εξάλλου μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα.
Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη χριστιανή Αυτοκράτειρα. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα.
Επειδή η παράδοση των Δυτικών είναι να εμφανίζουν τα ιερά λείψανα ενδεδυμένα, γι’ αυτόν τον λόγο η Αποστολική Διακονία προσέφερε προς τιμήν της ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.
Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, την Πάρο.
Η προστάτιδα των χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.
protothema.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!