Τους νοσηρούς ισχυρισμούς ότι η μούμια ενός μικρού κοριτσιού στη Σικελία ανοιγοκλείνει μάτια της κάθε μέρα, προσπαθούν να καταρρίψουν Ιταλοί αρχαιολόγοι. To ιδιαίτερα… ανατριχιαστικό φαινόμενο έχει καταγραφεί πολλές φορές σε βίντεο και έχει αποτελέσει αντικείμενο για διάφορες μεταφυσικές εικασίες.
Αυτή την εβδομάδα, οι ιταλικές εφημερίδες δημοσίευσαν ότι η Ροζαλία Λομπάρντο, το δίχρονο κορίτσι που πέθανε από πνευμονία το 1920 και ταριχεύθηκε, κούνησε πάλι τα βλέφαρά της αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μία στιγμή μάλιστα τα άνοιξε για να αποκαλύψει τα καλοδιατηρημένα γαλάζια μάτια της.
Μια από τις καλύτερα διατηρημένα μούμιες παγκοσμίως, η Ροζαλία είναι η πιο διάσημη μεταξύ των περίπου 8.000 χιλιάδων που βρίσκονται στις κατακόμβες κάτω από το μοναστήρι των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Σικελίας. Το παρατσούκλι «Ωραία Κοιμωμένη» της δόθηκε γιατί μοιάζει σαν να κοιμάται μέσα στο γυάλινο φέρετρο.
Όσο για τα μάτια της, που έχουν τρομοκρατήσει τους ντόπιους και αρκετούς ειδικούς, ορισμένοι πιο… ψύχραιμοι αρχαιολόγοι, όπως ο επιμελητής των κατακομβών και ανθρωπολόγος Ντάριο Πιομπίνο Μασκάλο έχουν την απάντηση: «Είναι μια οφθαλμαπάτη που παράγεται από το φως που φιλτράρεται μέσω των πλευρικών παραθύρων και κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει. Τα μάτια της δεν είναι εντελώς κλειστά. Δεν ήταν ποτέ» σημείωνει ο Μασκάλο.
Ο ίδιος ανακάλυψε το μυστικό της Ροζαλία το 2009, όταν βρήκε το μυστηριώδη τύπο χημικών που χρησιμοποιήθηκε για την καταπληκτική διατήρησή της.
Ενώ οι περισσότερες από τις μούμιες που θάβονται στις κατακόμβες αφυδατώθηκαν από το ξηρό περιβάλλον, η Ροζαλία είχε μουμιοποιηθεί τεχνητά. Για να την διατηρήσει στην αιωνιότητα, ο πατέρας της στράφηκε στον Αλφρέντο Σαλάφια, φημισμένο Σικελό ταριχευτή, ο οποίος πέθανε το 1933. Ο Σαλάφια δεν αποκάλυψε ποτέ τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μούμιες του.
Το 2009 ωστόσο ο ανθρωπολόγος βρήκε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρονται τα συστατικά που χρησιμοποίησε ο Σαλάφια για την μουμιοποίηση της Ροζαλία: γλυκερίνη, φορμαλίνη κορεσμένη με θειικό ψευδάργυρο και χλώριο και ένα μέρος ενός διαλύματος αλκοόλης κορεσμένης με σαλικυλικό οξύ.
Το μείγμα λειτούργησε τέλεια. Η φορμόλης σκότωσε τα βακτήρια, η γλυκερίνη διατήρησε το σώμα της προστατεύοντάς την από την ξηρότητα, το σαλικυλικό οξύ σκότωσε τους μύκητες, ενώ τα άλατα ψευδαργύρου πέτρωσαν ουσιαστικά το σώμα της.
Ο Μασκάλι, ελπίζει ότι με την διευκρίνηση της διαδικασίας, θα σταματήσουν οι εικασίες και οι αστικοί μύθοι για τη «ζωντανή» μούμια που υποτίθεται ότι ανοιγοκλείνει τα μάτια της.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!