ΥΛΙΚΑ
-500 γρ. φασόλια ξερά «χάντρες» μουσκεμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
-400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
-1 κρεμμύδι μεγάλο σε λεπτές φέτες,
-2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
-200γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
-1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι
-1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τα φασόλια σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν και να μείνει περίπου ένα φλιτζάνι ζωμός στην κατσαρόλα.
Σοτάρετε τα λουκάνικα σε ελάχιστο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη.
Σοτάρετε στο υπόλοιπο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την ντομάτα μαζί με αλατοπίπερο, το μαϊντανό και το θυμάρι και αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Ρίχνετε τα φασόλια μαζί με το νερό τους και τα λουκάνικα και τα ανακατεύετε.
Μεταφέρετε το φαγητό σε πήλινο ταψί (ταβά) και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να ανάψετε λίγο το γκριλ της κουζίνας στο τέλος του ψησίματος για να κάνει το φαγητό λίγη κρούστα από πάνω. Σερβίρετε τον φασουλοταβά με μια πλούσια σαλάτα εποχής (ανάμικτη με λάχανο ή μαρούλι) και χωριάτικο ψωμί.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη Food Styling: Αντωνία Κατή.
Tips: Μπορείτε να βάλετε και πικάντικα λουκάνικα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες «χάντρες» για να γλυτώσετε το μούλιασμα και το βράσιμο.