Δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρικάλων την αγωγή που είχε καταθέσει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Μετεώρων κατά του Δήμου Καλαμπάκας πριν από μια πενταετία περίπου, διεκδικώντας έκταση 4.405,625 στρεµμάτων δασικής έκτασης, η οποία βρίσκεται στις Τοπικές Κοινότητες Αύρας και Βλαχάβας.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2008 και η πρώτη αναβολή στην υπόθεση είχε δοθεί τότε για τις 6 Απριλίου του 2009, καθώς η δηµοτική Αρχή Καλαµπάκας επί δημαρχίας Βύρωνα Μπουτίνα και δια των νοµικών εκπροσώπων της, ζήτησε και πήρε αναβολή, για να συλλέξει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επίδικη έκταση ανήκει στις δύο Τοπικές Κοινότητες και άρα στον Δήµο. Ακολούθησαν νέες αναβολές, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2013, όταν και η υπόθεση εκδικάστηκε.
Εκτός από τον νομικό εκπρόσωπο του Δήμου Καλαμπάκας, στην εκδίκαση της υπόθεσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλαχάβας, Γιώργος Τσεκούρας, μαζί με κατοίκους του χωριού. Όπως μας ανέφερε ο κ. Τσεκούρας, δεν είχε επίσημη πληροφόρηση από τον Δήμο για την ημερομηνία εκδίκασης τη αγωγής της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας, αλλά το είχε μάθει από τρίτους.
Η αξία του επίδικου ακινήτου, όπως αναφέρει στην αγωγή της η Ι. Μονή, ανέρχεται στα 800.000,00 ευρώ, η δε εικοσαετής (μέχρι το 2008) πρόσοδός του στα 400.000,00 ευρώ. Η Ι. Μονή ζητούσε στην αγωγή της να αναγνωρισθεί κυρία του δάσους και επιφυλασσόταν για παν νόµιµο δικαίωµά τnς, κάτι που σηµαίνει ότι µπορεί και να διεκδικήσει την παραπάνω πρόσοδο!
Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και ότι εφεσιβάλλεται. Αφού καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί επίσημα στον Δήμο Καλαμπάκας, θα υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορεί να ασκηθεί έφεση. Αυτό ενδεχομένως πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, οπότε μάλλον η νέα Δημοτική Αρχή θα είναι αυτή που θα κληθεί να εξετάσει την υπόθεση και να αποφασίσει αν ο Δήμος θα ασκήσει την έφεση.
Το ιστορικό
Η επίδικη έκταση περιήλθε στην κυριότητα των δύο τότε Κοινοτήτων το 1961, µε την υπ’ αρ. 7585 απόφαση παραχώρησης της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Νοµού Τρικάλων, η οποία έδωσε έκταση 1.000 στρεµµάτων στην Αύρα και 3.405,625 στρεμμάτων στη Βλαχάβα, από τη δασική έκταση µε την ονοµασία «Δάσος Kρανιάς Βλαχάβας».
Στην αγωγή η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας χαρακτηρίζει αυτή την απόφαση «παράνοµη και καταχρηστική», διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «παραβίασε ευθέως τον βασικό σκοπό και όρο που θέτουν οι διατάξει του Συντάγµατος, του ΝΔ 2185/52 και της σύµβασης, της χρησιµοποίησης των παραδιδοµένων κτηµάτων αποκλειστικά για αποκατάσταση ακτηµόνων και όχι για άλλους σκοπούς, όπως η εκµετάλλευση για προσπορισµό εσόδων του Ο.Τ.Α., καταχώρησε το κτήµα στο βιβλίο κτηµατολογίου των Ο.Τ.Α., χωρίς να προβλέπεται από καµία διάταξη, επελήφθη αναρµοδίως της διαχείρισης και εκµετάλλευσης του δάσους, καθόσον από καµία διάταξη δεν προβλέπεται παρέµβαση των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση και το έργο της αποκατάστασης των ακτηµόνων στα κτήµατα που προορίζονται για τον σκοπό αυτό» και τέλος, διότι «συνετάγησαν για το επίδικο δάσος διαχειριστή µελέτες (τα έτη 1974, 1982, 1992 και 2003), αν και (ο Δήμος) γνώριζε το ιδιαίτερο καθεστώς που τα διέπει».
Η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας αναφέρεται στην αγωγή της και σε µία γνωµοδότηση (331/1999) του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, µε την οποία δεχόταν ότι «η καταγραφή του δάσους στους πίνακες A΄ που προσαρτήθηκαν στην από 18-9-1952 σύµβαση δεν επάγεται κατά νόµο την περιέλευση του δάσους στην κυριότητα και νοµή του δηµοσίου ούτε αποτελεί λόγο διαχείρισής του ως δηµοσίου». Τη γνωµοδότηση αυτή δέχτηκε και ο τότε Υπουργός Γεωργίας.
Η Ι.Μ. Aγίας Τριάδας στηρίζεται σε έγγραφα από την εποχή της Τουρκοκρατίας και προ του έτους 1840, όταν και της περιήλθε η επίδικη έκταση, συµπεριλαµβανόµενη σε συνολική έκταση 27.191,840 στρεµµάτων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!