Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα παρουσιάστηκε απόψε στη Βασιλική σε εκπροσώπους φορέων και κατοίκους της περιοχής που παραβρέθηκαν.
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στο αγροτικό τμήμα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων και κύριος ομιλητής ήταν ο βουλευτής Ευβοίας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ για τα αγροτικά, Βαγγέλης Αποστόλου.
Τον ομιλητή παρουσίασε η Βάσω Κωστοπούλου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμπάκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η βουλευτής Τρικάλων, Παναγιώτα Δριτσέλη.
Μετά την ομιλία του κ. Αποστόλου ακολούθησε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξόρμησης του κόμματος επίσκεψη στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ» και ακολούθησε το μεσημέρι σχετική συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Λίγη ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με αγρότες, καθώς και με τον Κώστα Ούτρα και τον Γιώργο Πίσπα, Πρόεδρο και Ταμία αντίστοιχα του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Ν. Τρικάλων, ενώ παραβρέθηκε στην εκδήλωση και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Χοιροτρόφων Ν. Τρικάλων.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αγροτικό Τομέα
ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης και η κατάργηση των Μνημονίων και των μνημονιακών μέτρων, αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.
Για να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, είναι απόλυτη προτεραιότητα να σταματήσει η καταστροφή παραγωγικού ιστού και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή επείγουν :
Ι) Μέτρα άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής
– Επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα.
– Καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.
– Μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
– Κάρτα αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, αλιέα) για την χορήγηση χαμηλότοκων, βραχυπρόθεσμων καλλιεργητικών δανείων, με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας
ΙΙ) Εξυγίανση συστήματος εμπορίας με στόχο την μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού καταναλωτή
– Εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, των ενδοομιλικών συναλλαγών, των εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων.
– Υποχρεωτική αναγραφή τιμής παραγωγού και τόπου παραγωγής σε όλα τα σημεία πώλησης
– Δημιουργία μητρώου εξαγωγέων
– Ενεργοποίηση του μητρώου εμπόρων αγροτικών εφοδίων και προϊόντων
– Στήριξη και προώθηση καινοτόμων τρόπων διάθεσης αγροτικών προϊόντων (π.χ ηλεκτρονικό εμπόριο)
ΙΙΙ) Παροχή ρευστότητας στον αγροτικό χώρο
– Ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
– Αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών, ιδίως σχετιζόμενων με την παραγωγική διαδικασία (γη, μηχανήματα, αποθήκες)
– Δημόσια αγροτική τράπεζα για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και της μεταποίησης και διάθεσης των παραγομένων προϊόντων
ΙV) Εφαρμογή δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος
Η πρόταση μας για την φορολόγηση των αγροτών βρίσκεται στον αντίποδα της υφιστάμενης κυβερνητικής νομοθεσίας (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου 55%, αυτοτελή φορολόγηση αγροτεμαχίων) και στοχεύει στην ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τα δυσβάστακτα μνημονιακά βάρη:
– Εφαρμογή συστήματος υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος με σκοπό αφενός την εξυγίανση του κυκλώματος επιστροφής ΦΠΑ και των εικονικών τιμολογήσεων, την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και αφετέρου την αποφυγή άσκοπης διοικητικής και οικονομικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων
– Ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους φορολογούμενους (ατομικό αφορολόγητο 12.000, περισσότερες κλίμακες και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα)
– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
– Κατάργηση της προκαταβολής φόρου
– Φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες
– Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα με βάση τα στοιχεία του περιουσιολόγιου
V) Στήριξη νεοεισερχόμενων στον αγροτικό χώρο
Στήριξη της τάσης επιστροφής στην ύπαιθρο μέσω συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει:
– Σε μακροχρόνια ανέργους παραχώρηση δημόσιας γης και κίνητρα αξιοποίησης σχολαζουσών γαιών.
– Καταβολή ενίσχυσης μέσω του Π.Α.Α και του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων, η οποία θα προηγείται της εγκατάστασης ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δαπανών αυτής.
– Διαρκή τεχνική και επιστημονική στήριξη καθώς και την εκ των προτέρων σχετική εκπαίδευση
– Προώθηση της ένταξης σε υπάρχοντα συνεργατικά σχήματα ή δημιουργίας νέων και διασύνδεσης με σχήματα κοινωνικής οικονομίας
– Ευνοϊκή μοριοδότηση για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης
– Ευνοϊκή χρηματοδότηση με αποπληρωμή μόνο των τόκων για την πρώτη πενταετία
VI) Διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των απασχολούμενων στη γεωργία
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ι) Εξυγίανση συστήματος εμπορίας με στόχο την μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού καταναλωτή
– Προώθηση ομαδικών δράσεων για κοινή εμπορία αγροτικών προϊόντων και κοινή αγορά εφοδίων
– Δημιουργία δικτύων μετασυλλεκτικού χειρισμού, μεταποίησης και διανομής προϊόντων καθώς και δικτύων προμήθειας εφοδίων
– Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα με ίδρυση αγορών αγροτών, δημιουργία τοπικών δικτύων και συνεργατικών σχημάτων παραγωγών-καταναλωτών, με σκοπό καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.
– Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των αλυσίδων s/m διακίνησης συγκεκριμένου ποσοστού τοπικών προϊόντων.
– Αναμόρφωση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας, συνδέοντας την άρρηκτα με την δημιουργία συλλογικών δομών, οι οποίες θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μικρών παραγωγών, για την διασφάλιση του εισοδήματος των συμβαλλόμενων παραγωγών ευθυγραμμίζοντας την παραγωγική τους δραστηριότητα με τις απαιτήσεις/ανάγκες του καταναλωτή.
– Θεσμοθέτηση υποχρεωτικής αποπληρωμής εκ μέρους των εμπόρων στους παραγωγούς εντός μηνός ειδικά για προϊόντα βραχείας διάρκειας (πχ οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά κλπ)
– Βελτίωση υποδομών μεταφοράς και ανάπτυξη δικτύων μεταξύ αγροτικών περιφερειών και εθνικών/διεθνών αγορών.
ΙΙ) Εξυγίανση και αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών με νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία τους και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους
– Κατάργηση των συνεταιρισμών σφραγίδων, εκκαθάριση των μητρώων μελών των ενεργών συνεταιρισμών και ρύθμιση των χρεών τους μετά από λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο. Απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα που ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και εκπόνηση μελετών τόσο αποτίμησης της χρηματοοικονομικής και περιουσιακής κατάστασης τους όσο και οικονομικής βιωσιμότητας τους.
– Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής διάθεσης μέσω των συνεταιρισμών του μεγαλύτερου όγκου των παραγόμενων προϊόντων των μελών τους
– Χαμηλή φορολόγηση, ευνοϊκή χρηματοδότηση καθώς και παροχή τεχνικο-οικονομικής βοήθειας για επενδύσεις που θα πληρούν αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια
– Η ευνοϊκή φορολόγηση και χρηματοδότηση δικαιολογούν αλλά και επιβάλλουν τη δημόσια εποπτεία η οποία θα ασκείται από μία ανεξάρτητη αρχή, που θα αφορά τόσο στον οικονομικό όσο και διοικητικό έλεγχο από πλευράς νομιμότητας (συμβάσεις, διαγωνισμοί, κ.α), όπως επίσης και στην τήρηση και επικαιροποίηση του αρχείου συνεταιρισμών, χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας και δράσης των συνεταιρισμών.
ΙΙΙ) Αύξηση προστιθέμενης αξίας αγροτικών προϊόντων
– Προγράμματα ανάπτυξης μικρομεσαίων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων (τόσο από ΠΑΑ όσο και από ΕΣΠΑ) για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αξιοποίηση τοπικών πόρων και ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.
– Αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών ανενεργών μονάδων μεταποίησης. Επαναδραστηριοποίηση κλειστών/υπολειτουργούντων εργοστασίων γεωργικών εφοδίων στην κατεύθυνση υποκατάστασης των ισαγωγών από εγχώρια παραγωγή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου (ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, ιδιοκτησιακό), τέτοιου ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε συνεργατικά σχήματα να αναλάβουν την επαναλειτουργία τους.
ΙV) Ενίσχυση ποιοτικής γεωργίας
– Ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας
– Καθολική εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης
– Υιοθέτηση καθολικού συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων
– Προώθηση νέων ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων και ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγής των ήδη πιστοποιημένων προϊόντων (ΠΟΠ – ΠΓΕ), τα σήματα των οποίων παραμένουν «ανενεργά» με συνέπεια τα προϊόντα αυτά να πωλούνται ως συμβατικά
– Καθολική απαγόρευση χρήσης και καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων
V) Επαναδραστηριοποίηση του δημοσίου ως αρωγού του αγροτικού τομέα
– Ριζική αναδιάρθρωση κρατικών δομών και υπηρεσιών ( αναδιοργάνωση ΥΠΑΑΤ και εποπτευόμενων οργανισμών)
– Δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχων αναφορικά με την ποιότητα τροφίμων.
– Διαφανής, αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων
– Επαναφορά των δημόσιων υπηρεσιών στην ύπαιθρο, με προτεραιότητα την δυναμική ανασύσταση των στοιχειωδών περιφερειακών δομών στην παροχή συμβουλευτικών-υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους αγρότες, όχι μόνον ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων και προγραμμάτων αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας, εμπειριών αλλά και συμβουλών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην δημιουργία δομών ενημέρωσης των αγροτών και αναβάθμισης των γεωργικών εφαρμογών για την εισαγωγή και λειτουργία καινοτόμων δράσεων όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων
– Ενίσχυση του δημόσιου και καθολικού συστήματος ασφάλισης του συνόλου της αγροτικής παραγωγής, με αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ
VI) Ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας
– Επανασύνδεση ΕΘΙΑΓΕ και περιφερειακών ερευνητικών Ινστιτούτων με την παραγωγή. Δημιουργία ενός δικτύου ερευνητικών μονάδων, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της υπαίθρου και της ανάδειξης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
– Σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με το ΥΠΑΑΤ, το οποίο στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής θα καθορίζει τις ανάγκες εκπαίδευσης-έρευνας.
– Μείωση εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα με προώθηση της χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε καλλιέργειας/ εκτροφής (υπολείμματα καλλιεργειών και παραπροϊόντα γεωργικής μεταποίησης, βιομάζα, βιοαέριο) και αξιοποίηση γεωθερμίας.
– Έρευνα και ανάπτυξη του κλάδου της γεωργικής τεχνολογίας προσαρμοσμένης στις καλλιεργητικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας (θερμοκήπια, σταβλικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα κλπ)
VII) Ειδικές κλαδικές και χωρικές πολιτικές
– Κλαδικές πολιτικές ανά στρατηγικό προϊόν ( ελαιόλαδο, αμπελοοινικά, οπωροκηπευτικά, τυροκομικά (ιδίως φέτα), αλιεία, δυναμικές ετήσιες καλλιέργειες ( ίνες, σιτηρά, τεύτλα, καπνός)
– Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της εκτατικής, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αύξηση της παραγωγής και τη διατροφική επάρκεια, την ισόρροπη ανάπτυξη, τη συγκράτηση του πληθυσμού και τη συμπληρωματική απασχόληση των κατοίκων ιδίως των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ποιο συγκεκριμένα:
• Αποτύπωση και προστασία δημόσιων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών στα πλαίσια των δασικών χαρτών, σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων τους για τη δημιουργία υποδομών, τη βελτίωση της παραγωγικής τους ικανότητας και την αειφόρο διαχείρισή τους με συμμετοχή των κτηνοτρόφων και των τοπικών κοινωνιών
• Διατήρηση και βελτίωση του προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες του εγχώριου ζωικού γενετικού υλικού.
• Εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων για τη βελτίωση των αποδόσεων των ζώων
• Απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων και μείωση του κόστους του
• Ενίσχυση της καλλιέργειας σανοδοτικών φυτών και ψυχανθών με στόχο την αντικατάσταση εισαγόμενων ζωοτροφών
• Ειδικά προγράμματα ανάπτυξης πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, γαλακτοπαραγωγού και κρεατοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.
• Δημιουργία κατάλληλης μεταποιητικής υποδομής για την διαχείριση υποπροϊόντων κτηνοτροφίας.
– Ανάπτυξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείριση της
– Σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της γεωργικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας
Διερεύνηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των γεωργικών επιχειρήσεων της πρώην ΑΤΕ (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ). Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
– Με δεδομένη την πολλαπλότητα και πολυμορφία της ελληνικής γεωργίας (ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, πεδινή γεωργία), υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με αιχμή την ανάδειξη των τοπικών καλλιεργειών και προϊόντων
Ειδικότερα για τις νησιωτικές περιοχές
• Επιδότηση κόστους μεταφοράς εισροών απευθείας στον παραγωγό
• Στήριξη συλλογικών δικτύων διακίνησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων
• Δημιουργία σήματος προϊόντων νησιωτικής γεωργίας .
VIII) Χωροταξικός – περιβαλλοντικός σχεδιασμός και στήριξη της υπαίθρου
– Κτηματολόγιο και χωροταξία παντού.
Ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου, αποτύπωση των δημόσιων εκτάσεων που παραμένουν γεωργικά αναξιοποίητες. Χωροταξικός σχεδιασμός για κάθε παραγωγική δραστηριότητα και παρεμπόδιση κερδοσκοπικών αλλαγών χρήσης σε βάρος της γεωργικής γης.
Αναδασμοί, προστασία γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, παροχή κινήτρων για αποφυγή κατάτμησης γεωργικής γης, φορολογικά αντικίνητρα για όσους κατέχουν γεωργική γη και δεν την καλλιεργούν.
– Ολοκληρωμένο σχέδιο αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων
ο Ολοκλήρωση τομεακού προγράμματος διαχείρισης των υδατικών πόρων εξειδικευμένου στην αγροτική παραγωγή, στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τη χρήση του νερού στη γεωργία αλλά και η δυνατότητα επέκτασης των καλλιεργειών προσδιορίζοντας τις νέες απαιτούμενες υποδομές
ο Υλοποίηση έργων που αφορούν την ταμίευση των επιφανειακών απορροών, την κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων, την συντήρηση και αναβάθμιση πεπαλαιωμένων υποδομών (ταμιευτήρες/λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα), τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων
ο Σύνταξη και εφαρμογή οδηγών άρδευσης ανά καλλιέργεια, γεωγραφική περιοχή και αρδευτικό σύστημα και προώθηση της τεχνικής υποστήριξης αλλά και ελέγχου κατά την εφαρμογή των αρδεύσεων από τους παραγωγούς
ο Καθορισμός εθνικής πολιτικής όσον αφορά το έδαφος και την διαχείριση του για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της υποβάθμισης των εδαφικών πόρων της χώρας. Απαραίτητο σε αυτό είναι η σύνταξη εδαφολογικών χαρτών και η αξιολόγηση των γαιών.
– Υποστήριξη και ενεργοποίηση όλων των δημόσιων δομών που σχετίζονται με το γενετικό υλικό της γεωργίας όπως είναι τα κέντρα σποροπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης φυτών και ζώων, τράπεζες σπόρων και γενετικού υλικού αλλά και στήριξη των ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατήρησης, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γεωργικού γενετικού υλικού. Επίσης, αναβάθμιση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού και σύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία με σκοπό την μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο γενετικό υλικό.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/SYRIZA-VASILIKI-AGROTIKO:::0:0{/gallery}