Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει την καλλιέργεια-διάθεση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο. – μεταλλαγμένα) στην Ε.Ε., από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Τρικάλων ενάντια στους Γ.Τ.Ο. μας στάλθηκε το παρακάτω κείμενο:
Τι είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός είναι, πολύ απλά, ένας οργανισμός στου οποίου το γενετικό υλικό (DNA), έχει προστεθεί τεχνητά γενετικό υλικό (DNA) από κάποιον άλλο οργανισμό.
Συνοπτικά, η διαδικασία με την οποία γίνεται αυτό έχει ως εξής : επιλέγεται ένας οργανισμός που έχει κάποια “επιθυμητή” ιδιότητα (π.χ. ένα βακτήριο που παράγει μια ουσία, η οποία σκοτώνει ένα έντομο που προσβάλλει το καλαμπόκι) – απομονώνεται το γονίδιο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την ιδιότητα (για την έκκριση αυτής της ουσίας) – “λαμβάνεται” αυτό το γονίδιο και “επικολλάται” στο γονιδίωμα (DNA) του νέου οργανισμού (στο καλαμπόκι), ώστε ο νέος οργανισμός να αποκτήσει την ίδια “επιθυμητή” ιδιότητα (έτσι το καλαμπόκι παράγει μόνο του την εντομοκτόνο ουσία).
Η μεταφορά αυτή των γονιδίων γίνεται χωρίς περιορισμούς ανάμεσα σε ζώα, φυτά, βακτήρια κλπ., ενώ οι νέες ιδιότητες που επιδιώκονται στους “μεταλλαγμένους” οργανισμούς μπορεί να είναι οργανοληπτικές (εμφάνιση, υφή, χρώμα, άρωμα, γεύση), ανθεκτικότητα σε ασθένειες και προσβολές, ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή κλπ.
Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ των Γ.Τ.Ο.
Τα βασικότερα επιχειρήματα των υπέρμαχων των Γ.Τ.Ο., ουσιαστικά δηλαδή των εταιρειών βιοτεχνολογίας που τους παράγουν, είναι τα εξής :
– Θα οδηγήσουν σε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, μέσω της αύξησης της παραγωγής και της μείωσης των αγροτικών εξόδων.
– Θα βοηθήσουν στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης και στην προστασία του περιβάλλοντος, λόγω της μικρότερης ανάγκης σε χημικά φυτοφάρμακα – λιπάσματα.
– Θα συντελέσουν στην επίλυση του παγκόσμιου επισιτιστικού προβλήματος και στην εξάλειψη της πείνας στις χώρες του τρίτου κόσμου.
Φυσικά, ισχυρίζονται πως οι Γ.Τ.Ο. είναι απόλυτα ασφαλείς για τον καταναλωτή.
Η θέση μας – γιατί είμαστε κατά των Γ.Τ.Ο.
Αντίθετα με τους παραπάνω ισχυρισμούς, η πραγματικότητα είναι πως οι Γ.Τ.Ο. είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.
Ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. για τον άνθρωπο :
Έρευνες από ανεξάρτητους επιστήμονες και ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα – και όχι χρηματοδοτούμενες από τις ίδιες τις εταιρείες βιοτεχνολογίας – συνδέουν την κατανάλωση Γ.Τ.Ο. με την εμφάνιση όγκων, με την πρόκληση αλλεργιών και την εμφάνιση νέων ασθενειών.
Ο καταναλωτής ουσιαστικά γίνεται πειραματόζωο σε ένα διατροφικό πείραμα με ανυπολόγιστες συνέπειες και τεράστιο ρίσκο για την υγεία του, χωρίς καν να το γνωρίζει ή να ερωτηθεί.
Επίδραση στο περιβάλλον :
– Η καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. απαιτεί έτσι και αλλιώς τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Αν ένας Γ.Τ.Ο. εξασφαλίζει ανθεκτικότητα απέναντι σε μια ασθένεια, δε σημαίνει πως εξασφαλίζει απέναντι σε όλες ή ότι δε θα εμφανιστούν νέες που θα απαιτήσουν μεγαλύτερες ποσότητες χημικών.
– Απειλείται η βιοποικιλότητα, λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς των Γ.Τ.Ο. στο περιβάλλον.
– Επιτελείται γενετική ρύπανση, δευτερογενής εισαγωγή ελαττωματικών γονιδίων στην παγκόσμια γενετική δεξαμενή, εξασθένιση ειδών, εμφάνιση νέων ασθενειών, νέων παρασίτων και καινούριων ποικιλιών ζιζανίων ανθεκτικότερων στα παρασιτοκτόνα.
Υποτιθέμενα οφέλη για τους αγρότες :
Οι αγρότες που χρησιμοποιούν Γ.Τ.Ο. ουσιαστικά καθίστανται όμηροι των εταιρειών παραγωγής τους. Δεν μπορούν να κρατήσουν αναπαραγωγικό υλικό για σπορά την επόμενη χρονιά (ως επί το πλείστον οι σπόροι είναι στείροι), είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα χημικά σκευάσματα των ίδιων εταιρειών και είναι νομικά εξαρτημένοι από αυτές (οι Γ.Τ.Ο. είναι πατενταρισμένοι). Το παράδειγμα των μαζικών αυτοκτονιών αγροτών στην Ινδία (περίπου 200.000 αυτοκτονίες σε μία δεκαετία ! ) είναι ενδεικτικό.
Επιπρόσθετα, η φυσική διασπορά των Γ.Τ.Ο. σε γειτονικές καλλιέργειες, ουσιαστικά καταστρέφει την παραγωγή “καθαρών” προϊόντων.
Ο μύθος της εξάλειψης της πείνας στον πλανήτη :
Πρόκειται κυριολεκτικά περί μύθου, καθώς το τόσο σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και οικονομικό και όχι πρόβλημα υπερπληθυσμού ή έλλειψης τροφής.
Από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας, περισσότερα από τα μισά τρόφιμα απορρίπτονται και πετιούνται. Τα περισσότερα από αυτά, πριν καν φτάσουν στους καταναλωτές. Η αξιοποίηση και μόνο αυτών θα αρκούσε για να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού, δεν υπάρχει όμως η πολιτική βούληση των “ισχυρών”.
Πέρα από αυτό όμως, οι φτωχοί λαοί των αναπτυσσόμενων χωρών, υποσιτίζονται γιατί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τροφή και όχι γιατί αυτή δεν φτάνει. Και η χρήση των Γ.Τ.Ο. δε λύνει έτσι και αλλιώς το οικονομικό πρόβλημα των λαών αυτών.
Η νέα νομοθεσία που προωθείται στην Ε.Ε.
Πρόσφατα οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κατέληξαν σε πολιτική απόφαση και συμφωνία για την πλήρη απελευθέρωση της καλλιέργειας των Γ.Τ.Ο. στα εδάφη της, η οποία προωθείται προς επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κράτη μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. στο έδαφός τους, μπαίνοντας ωστόσο σε διαδικασία νομικής αντιπαράθεσης με τις εταιρείες παραγωγής τους !
Η νομοθεσία αυτή αναγορεύει τις εταιρείες βιοτεχνολογίας σε ισότιμους συνομιλητές των εκλεγμένων κυβερνήσεων, με διαιτητή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα κράτη ωστόσο, αφαιρείται η δυνατότητα να επικαλεστούν λόγους υγείας ή περιβάλλοντος στην αιτιολόγηση της απαγόρευσης (!!!), αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα νομικά τους επιχειρήματα και στηρίζοντας τις εταιρείες των Γ.Τ.Ο.
Και εφόσον το κράτος χάσει στη διαμάχη από την εταιρεία (πράγμα σχεδόν βέβαιο λόγω του “στημένου” νομικού πλαισίου), υποχρεούται θέλοντας και μη να επιτρέψει την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. στο έδαφός του.
Επιπλέον, η νέα νομοθεσία επιτρέπει την πλήρως ελεύθερη κυκλοφορία και διακίνηση εγκεκριμένων Γ.Τ.Ο. ως προϊόντων ή εντός προϊόντων, στην Ε.Ε.
Συμπερασματικά
Όλοι μας φαίνεται να συμμετέχουμε παρά τη θέλησή μας, στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα και ανυπολόγιστους κινδύνους.
Στο πείραμα αυτό βλέπουμε πλέον πως και η Ε.Ε. παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των εταιρειών βιοτεχνολογίας και παραγωγής Γ.Τ.Ο., θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των ίδιων της των πολιτών, περιορίζοντας παράλληλα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.
Από τη μεριά μας δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στους Γ.Τ.Ο. σε οποιοδήποτε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, ως καλλιέργειες, τρόφιμα ή ζωοτροφές, στην Ελλάδα, στην Ε.Ε., αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη. Θεωρούμε δε, πως κάθε πολίτης και φορέας πρέπει να αναλάβει το βάρος των ευθυνών του και να πάρει θέση απέναντι στο θέμα και απέναντι στις εξελίξεις.
Ομάδα Πρωτοβουλίας Τρικάλων ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!