Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις” στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. την Τρίτη 3.10.2017
Στήριξη της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο και προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας
Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο σήμερα ολοκληρώνεται στις Επιτροπές, είναι γεγονός ότι δημιουργεί νέες και ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της ποιοτικής εγχώριας κτηνοτροφίας και ταυτόχρονα φαίνεται να επιδρά θετικά και στην βελτίωση της θέσης του μικρού αγρότη στην αγορά νωπών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε γι’ αυτό, προς την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Να ανακτήσει επιτέλους την θέση που του αρμόζει και την χαμένη του αίγλη στην ελληνική οικονομία και στο τέλος της ημέρας, να συμβάλει σε ένα σύγχρονο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο, από το να μπορέσουν επιτέλους οι Έλληνες παραγωγοί, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλαδή, να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να γίνουν επιτέλους ανταγωνιστικά.
Έτσι, αυτό το νομοσχέδιο, εισάγει δύο πολύ σημαντικές διατάξεις και στις οποίες θα ήθελα να εστιάσω, που κατά την άποψή μου και οι δύο συμβάλλουν, στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και παράλληλα περιορίζονται οι πρακτικές στρατηγικής καθυστέρησης πληρωμών των παραγωγών, μια στρατηγική και μια πολιτική η οποία ακολουθείται στις περισσότερες περιπτώσεις, από τις μεγάλες εταιρείες της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία. Αυτές εδραιώνουν την διαφάνεια στην αγορά, κάτι το οποίο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, είχαν πάρα πολύ ανάγκη. Αυτό γίνεται με έμφαση κυρίως στην ενημέρωση του καταναλωτή για την προέλευση του γάλακτος σε όλα τα γαλακτομικά προϊόντα.
Αυτές οι παρεμβάσεις, στις οποίες και άλλοι συνάδελφοι ούτως ή άλλως έχουν αναφερθεί και δεν χρειάζεται λόγος περαιτέρω, με αυτές τις παρεμβάσεις λοιπόν η ελληνική ποιοτική κτηνοτροφία, το ελληνικό φρέσκο γάλα και τα πολύ ποιοτικά κρέατα της χώρας προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, κυρίως από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και ταυτόχρονα ο καταναλωτής γνωρίζει ακριβώς τι ψωνίζει και οι ελληνικές εξαγωγές ισχυροποιούνται. Είναι σημαντικό για την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής, να θέσουμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και αυτό επιτυγχάνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου ουσιαστικά αναδεικνύει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που δεν είναι άλλο από την σύνδεση με τη μοναδική βιοποικιλότητα και τις μεθόδους παραγωγής της χώρας.
Το δεύτερο πεδίο, είναι εκείνο της ρευστότητας στην αγορά και της σχέσης του παραγωγού και του εμπόρου. Ο παραγωγός μπορεί καταθέτοντας τα παραστατικά πώλησης στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου, να διασφαλίζει την πληρωμή του μέσα σε 60 ημέρες. Αν αυτό δεν γίνει τότε η επιχείρηση διάθεσης των προϊόντων ή η αλυσίδα τέλος πάντων βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρά πρόστιμα. Έτσι μπαίνει ένα τέλος στην κερδοσκοπία των μεσαζόντων και των στρατηγικών καθυστερήσεων πληρωμών. Προφανώς, και σε αυτό χρειάζεται προσοχή δεν θα πρέπει το συγκεκριμένο μέτρο, να δημιουργεί νέα γραφειοκρατικά βάρη. Όμως, εισάγεται ουσιαστικά ένα εργαλείο σημαντικό και η εφαρμογή του θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα.
Για να κλείσω, θέλω να πω το εξής: αυτό το νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα και την σήμανση του γάλακτος, συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγής, του ελληνικού αγροτικού χώρου και να ενισχυθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αυτές οι ρυθμίσεις, μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας και να στηριχθεί η προσπάθεια αλλαγής σελίδας στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια που αν μη τι άλλο αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά οικονομικά και παραγωγικά προβλήματα.