Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την αναπτυξιακή πορεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού. Αναλυτικά η τοποθέτησή του έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι,
μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τονΚώστα Αγοραστό, σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία και την κοινωνία, καταφέραμε με περιορισμένους πόρους να δώσουμε λύσεις και να υλοποιήσουμε έργα που φάνταζαν ακατόρθωτα. Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε δίπλα τους και να μας αγκαλιάζουν, σε εποχές πραγματικά δύσκολες για τους πολιτικούς και την πολιτική.
Ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια με καθημερινή και επίπονη δουλειά, από όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους, από το σύνολο των συνεργατών και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και της Περιφέρειας, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα, εκτελέσαμε αναγκαία έργα, αποκαταστήσαμε τις υποδομές από τις φυσικές καταστροφές, και έχουμε πλέον δημιουργήσει παρακαταθήκη ώριμων έργων, ώστε να τα υλοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον.
Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, καλούμαστε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο να καταθέσουμε μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για τη Θεσσαλία που θέλουμε, για τα μεγάλα έργα που πρέπει να προτείνουμε και να προγραμματίσουμε, ώστε να οδηγήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη θέση που της ανήκει μέσα στο σύνολο των Περιφερειών της Ευρώπης.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με τον Περιφερειάρχη ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα υποδομών που πραγματικά άλλαξαν την εικόνα της τα τελευταία χρόνια.
Τα Τρίκαλα όμως συνεχίζουν να υστερούν σε υποδομές έναντι άλλων όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται στη συνολική οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, είναι όμως στο κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.
Με τα υφιστάμενα δίκτυα υποδομών ο Νομός θεωρείται «έκκεντρος», καθώς η σύνδεσή του με τη Δυτική Ελλάδα (δηλαδή Ήπειρο και Δ. Μακεδονία), αλλά και τη Νότια Ελλάδα (προς Στερεά και Αττική) είναι ανεπαρκής.
Δεν μπορούμε λοιπόννα μιλάμεγια ανάπτυξη σε έναν τόπο όταν αυτός δεν είναι προσπελάσιμος και προσεγγίσιμος. Η ολοκλήρωση των δικτύων υποδομών παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική άνθιση μιας περιοχής.
Αποτελούν επομένως άμεση προτεραιότητα οι οδικές συνδέσεις που θα σας αναφέρω επιγραμματικά μόνο, γιατί έχουν ειπωθεί και έχουν καταγραφεί πολλάκις έως σήμερα.
• Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ε65. Πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλους η συνέχιση του άξονα και η σύνδεσή του με την Εγνατία αλλά και τη Νέα Οδό, όπως και τον εγκρίναμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο πριν μερικούς μήνες.
• Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ, για την οποία σαν Περιφέρεια είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τον ΟΣΕ ώστε να προχωρήσουμε.
• Η ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Ήδη βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η μελέτη της γέφυρας στον Πηνειό οπότε μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα.
• Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, Η ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΕΞΙΟΥ-ΑΡΜΑΤΩΛΙΚΟ. Η προμελέτη του έργου βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών και πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω. Είναι κρίμα, ακόμη σήμερα, τμήμα της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Άρτας να μην είναι προσβάσιμο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την επισκεψιμότηταστην περιοχή μας.
Η αναπτυξιακή υστέρηση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων είναι προφανής βλέποντας όλους τους οικονομικούς δείκτες και μια από τις γενεσιουργές αιτίες είναι η υψηλή συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική βάση.
Για τη σοβαρή υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας παράλληλα οικονομία κλίμακας στις ποσότητες νερού, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και προστατεύοντας το περιβάλλον, προτάσσουμε σε προτεραιότητα τα παρακάτω έργα, εγγειοβελτιωτικά αλλά και ταμίευσης νερού.
• ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, προϋπολογισμού 12.000.000,00 ευρώ
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, προϋπολογισμού 1.600.000,00 ευρώ.
• ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ, προϋπολογισμού 3.100.000,00 ευρώ.
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ Δ.Δ. ΠΙΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, προϋπολογισμού 2.400.000,00 ευρώ.
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΛΗΘΑΙΟΥ, προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ, προϋπολογισμού 52.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΛΗΣ, προϋπολογισμού 125.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ,προϋπολογισμού 8.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΓΡΙΖΑΝΟΥ, προϋπολογισμού 10.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΔΙΑΣΕΛΛΟΥ, προϋπολογισμού 6.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ, προϋπολογισμού 11.800.000,00 ευρώ.
Επειδή ο αγροτικός χώρος είναι καταρχήν οι άνθρωποι και μετά τα έργα, απαιτούμε τη χρηματοδότηση όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών της Θεσσαλίας από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και η μη χρηματοδότηση τους είναι καθαρά θέμα ελλιπούς προϋπολογισμού. Επίσης, ζητάμε να τροποποιηθεί η μοριοδότηση στο νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες των Τρικάλων να επανενταχθούν και να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Στοχεύοντας σε έναν διαφορετικό αλλά πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας,τον Τουρισμό, αλλά και την αλληλένδετη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα,ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, τα Μετέωρα.
Δεν θα μακρηγορήσω, γιατί η στήριξη του τουριστικού προϊόντος αποτελεί από μόνη της ολόκληρη θεματολογία και ήδη, σαν Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων και τους Δήμους του Ν.Τρικάλων, έχουμε συστήσει τον Ενιαίο Φορέα στήριξης του Τουρισμού, από τις εργασίες του οποίου θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι σημαντικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Τα απαραίτητα έργα υποδομών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα είναι:
• Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ.
• Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ (ΚΟΜΔΕ), προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ.
• Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΘΙΝΗΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, προϋπολογισμού 1.230.000,00 ευρώ.
Σ’αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ σε ένα έργο που από μόνο του συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην παραγωγή εναλλακτικής μορφής ενέργειας, στην εξασφάλιση της επάρκειας αρδευτικού νερού για τον κάμπο της Θεσσαλίας και στην ανάδειξη της τουριστικής δραστηριότητας και της επιχειρηματικότητας. Ένα έργο που πρέπει από εξαγγελία να γίνει πράξη και είναι η πλήρωση, επιτέλους, της λίμνης του φράγματος Μεσοχώρας, η θέση σε λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας στον Αχελώο ποταμό και η ολοκλήρωση των έργων για τη μεταφορά νερού του Άνω ρου του Αχελώου.
Τέλος, μιας και αναφερθήκαμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς να θέλουμε σαν Περιφέρεια να εισέλθουμε σε αρμοδιότητες άλλων φορέων, πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση και τη δημιουργία δύο δομών στα Τρίκαλα που έχουν μεν δημόσιο χαρακτήρα αλλά αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ, με προϋπολογισμό 2.500.000,00 ευρώ. Η Ελεγχόμενη λειτουργεί από το 1973. Μετά την ίδρυσή της η προσέλευση επιφανών οικονομικά κυνηγών ανέδειξε την περιοχή της Ελάτης. Έχει έκταση 450.000 στρ., εκτείνεται στην περιφέρεια των Δήμων Πύλης, Τρικκαίων και Καλαμπάκας και συμπεριλαμβάνει πολλά χωριά. Τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί και απαιτείται εκσυγχρονισμός των απαραίτητων υποδομών, βελτίωση της πρόσβασης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κλπ.. Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τρικάλων θα μπορέσουμε να την αναδείξουμε δίνοντας ξανά υπεραξία στην περιοχή.
• Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ,με προϋπολογισμό 2.000.000,00 ευρώ. Ένα έργο περιφερειακής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας αν το προλάβουμε σαν Περιφέρεια. Μπορεί να αποτελέσει την αντένα όλων των πιστοποιημένων εκτροφών κτηνοτροφικών ζώων αλλά και ζώων συντροφιάς και εργασίας , από τη βόρεια και δυτική Ευρώπη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Παράλληλα, θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και διατήρηση όλων των αυτοχθόνων ελληνικών φυλών ζώων.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψή μας ότι η τοπική οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων πρέπει να οδηγείται σταθερά προς τη σύζευξη των γεωργικών και μη δραστηριοτήτων με τέτοιο τρόπο ώστε, να εξασφαλίζεται αξιόλογη και ποιοτική πρωτογενής παραγωγή, αλλά και ταυτόχρονα να αναπτύσσεται ανταγωνιστική επιχειρηματική δράση, στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με βασικό στόχο τη βελτίωση της απασχόλησης, του εισοδήματος και των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!