Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελέγη με τεράστια πλειοψηφία νέος πρόεδρος της γερμανικής βουλής, αφού πρώτα απήλαυσε μια θριαμβευτική αποχώρηση από το Υπ. Οικονομικών, με ένα τεράστιο σκούρο μηδέν που σχημάτισαν οι υπάλληλοι του υπουργείου, συμβολίζοντας την επιτυχή του πορεία στα οικονομικά της χώρας του με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Παρ’ όλα αυτά, σε μία συνέντευξή του-ποταμό που παρουσιάστηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ στην Ελλάδα, ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός με αδρές γραμμές ξεκαθάρισε τι συνέβη στην ελληνική οικονομία, εξήγησε τι συμβαίνει, αλλά και φρόντισε να ξεδιαλύνει τι θα συμβεί κατά την επόμενη περίοδο.
Η συνέντευξή του είναι και η «κληρονομιά» που αφήνει στον φιλελεύθερο διάδοχό του, ο οποίος δεν θα έχει και πολλά περιθώρια ελιγμών για να διαφοροποιήσει την πολιτική του έναντι της χώρας μας. Πολιτική σκληρή, καχύποπτη, γερμανοκεντρική και κυρίως αποστειρωμένη, βασισμένη στους αριθμούς και στη μανία των συντηρητικών Γερμανών πολιτικών για ισοσκελισμένες καταστάσεις.
Τι είπε ο Σόιμπλε;
Στη συνέντευξή του ο Β. Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι την κρίσιμη περίοδο του 2015 μετά το δημοψήφισμα δεν είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής ΈνωσηςΟ πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της βουλής της Γερμανίας είπε ότι το διάστημα εκείνο η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πλέον, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
«Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται» είπε χαρακτηριστικά.
«Ευχήθηκα στον Τσίπρα να ηττηθεί»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε πει ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».
«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές, γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Σόιμπλε.
Εκείνη την περίοδο, ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις, διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, λόγω ατολμίας αρνήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή διαβρωτικών μεταρρυθμίσεων έως το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη. Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στη Γερμανία […]. Θα μπορούσατε να εγκαταλείψετε την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιήσετε την υποτίμηση του νομίσματος για να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και έπειτα από κάποια χρονική περίοδο να επιστρέψετε στο ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Λογικό, καθώς αυτή απόφαση ήταν αποκλειστικά δική σας» επεσήμανε.
Το εξάμηνο Βαρουφάκη
Παράλληλα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας αναφέρθηκε στην περίοδο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σχετικά με το χρέος, ο κ. Σόιμπλε είπε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνονται νέα μέτρα από το φθινόπωρο του 2018Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής Ένωσης.
«Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία στο Eurogroup υποστήριζε αυτήν την πρόταση […]. Είναι δύσκολο να απαντηθεί αν θα ήταν η ορθή απόφαση» τόνισε.
Ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν υπέστη καμία τιμωρία από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις δημοσιεύτηκαν. Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα κλήθηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες άλλα κράτη-μέλη είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν με μεγαλύτερο, δημοσιονομικό και, κυρίως, πολιτικό κόστος.
Παραδέχθηκε, δε, πως έγιναν λάθη: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος» είπε, ενώ εξέφρασε τη λύπη του που παρουσιάστηκε ως δαίμονας στην Ελλάδα.
Χρέος – πλεόνασμα
Σχετικά με το χρέος, ο κ. Σόιμπλε είπε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνονται νέα μέτρα από το φθινόπωρο του 2018.
Παραδέχτηκε, δε, ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος, εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε, όμως, ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν κι άλλα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.
Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής υπενθύμισε ακόμη ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» από το 2030 και είπε πως έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Διαφορετικά, δεν θα εκταμιεύσει το 1,6 δισ. ευρώ που προορίζει για την Ελλάδα, ποσό που είναι ωστόσο πολύ μικρό σε σχέση με την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση ως προς τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Είπε, πάντως, πως «δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί».
Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: «Μα, πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».
https://youtu.be/R_CzOgllzDQ