Πανηγυρικό χαρακτήρα θα έχει το σημερινό Eurogroup. Ο πρώτος λόγος είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιλέξουν το διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία της Ευρωομάδας. Ο δεύτερος λόγος είναι πως θεσμοί και Ελλάδα θα προσκομίσουν στο συμβούλιο τη τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση. Αυτό άλλωστε είναι και το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προβάλει ως προσωπική του επιτυχία τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό και πολιτικό ρεαλισμό.
Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος με βασικό θέμα την Ελλάδα. Θεσμοί και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν για το περιεχόμενο του Staff Level Agreement, αλλά και για τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Σε αυτό αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση πως οι θεσμοί θα καταθέσουν έως τότε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης που θα επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα τήρησε όλα τα συμπεφωνημένα.
Για να γίνει αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες 50 ημέρες να καταθέσει στη Βουλή και να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, πολλά εκ των οποίων είναι αρκούντως τοξικά. Η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης, της Μελίτης Ι στη Φλώρινα και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία, το πετσόκομμα των οικογενειακών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων, η διευκόλυνση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αυστηροποιηση υπαγωγής στο «Νόμο Κατσέλη», αλλά και η αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις απεργίες είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ευελπιστεί πως από τον Ιανουάριο οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη θα είναι πιο ευνοϊκοί τόσο για τη διευθέτηση του θέματος του χρέους όσο και για τις αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Την ελπίδα της αυτή τη στηρίζει στο γεγονός ότι είναι πιθανόν να υπάρχει «Μεγάλος Συνασπισμός» στη Γερμανία με τους Σοσιαλιστές να έχουν αυξημένη ισχύ σε αυτόν. Η Ελλάδα ελπίζει σε ευνοϊκότερο περιβάλλον και εντός του Eurogroup. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση στηρίζει για την προεδρία του συμβουλίου τον πορτογάλο σοσιαλιστή Μάριο Σεντένο.
Απέναντι στον Σεντένο βρίσκονται ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο Σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η Λεττονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων. Το ποιος θα επικρατήσει θα καταδείξει σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα κινηθεί η ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα. Κατά κάποιους η επικράτηση του Σεντένο θα σήμαινε πιο ευέλικτη χρήση των οικονομικών κανόνων της ευρωζώνης, ενώ μια επικράτηση του Κάζιμιρ θα συνεπαγόταν συνέχιση του δόγματος Σόιμπλε. Στη βάση αυτή η σημερινή ψηφοφορία έχει αυξημένο ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ: cnn.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!