Τραπεζικούς λογαριασμούς σε Βουλγαρία και Κύπρο φαίνεται να είχαν κάποιοι από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ που συνελήφθησαν από την οικονομική αστυνομία για το μεγάλο σκάνδαλο εκποίησης υλικού του Οργανισμού. Σε αυτούς τους λογαριασμούς θα ψάξουν τώρα οι Αρχές για να βρουν το «μαύρο» χρήμα και τις μίζες που έπαιρναν από το κύκλωμα των Ρομά.
Στα σπίτια τους βρέθηκαν ταινίες από δεσμίδες βουλγαρικής τράπεζας ενώ ο κοριός της ΕΛΑΣ τους έχει καταγράψει να κάνουν συνεννοήσεις για ταξίδια και καταθέσεις στις δυο αυτές χώρες.
Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 10 υπάλληλοι του ΟΣΕ ενώ 8 συνελήφθησαν και μάλιστα ο ένας από αυτούς είναι διευθυντικό στέλεχος του ΟΣΕ.
Η συμμορία είχε δράσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Βόλο. Τα μέλη της έστηναν πλειστηριασμούς, ενώ στην ουσία έπαιρναν μίζα από 40.000 έως 100.000 ευρώ για να δώσουν απευθείας σε επιχειρηματίες Ρομά τόνους σκραπ.
Για δυο χρόνια που δρούσε το κύκλωμα τα κέρδη ξεπερνούσαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ που φυσικά δεν έμπαιναν στα δημόσια ταμεία αλλά στην τσέπη των επιτήδειων.
Οι συναντήσεις των υπαλλήλων του ΟΣΕ με τους επιχειρηματίες γίνονταν σε καφενεία κοντά στα γραφεία του ΟΣΕ και τα χρήματα για τις μίζες δίνονταν χέρι με χέρι. Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικούς για να μην γίνουν ποτέ αντιληπτοί από την ΕΛΑΣ.
Χαρακτηριστικά, «παιχνίδι» ήταν η συμφωνία για να μη γίνει η ζύγιση των υλικών, «πέντε γεμιστήρες» ήταν 5.000 ευρώ η μίζα, «μαύρο-άσπρο» ήταν χωρίς ζύγισμα, «σαλάμι-φιστίκι» ήταν τα μετρητά και «μοιράδιο» ήταν τα χρήματα που έπρεπε να δώσουν σε επιχειρηματία για να κάνει πίσω στο διαγωνισμό.
Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα ενώ έχει δοθεί εντολή να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των εμπλεκομένων.
Ως προς τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην οποία είχε εκδοθεί απόφαση με ημερομηνία 28η Νοεμβρίου 2017, που υπογράφηκε από Προϊστάμενο Διεύθυνσης της «Ο.Σ.Ε. Α.Ε.», που αφορούσε σε εικονική ανάθεση μεταφοράς σιδηροτροχιών και διάσπαρτου σιδηροδρομικού υλικού.
Σύμφωνα με την Απόφαση επιτρέπονταν σε εταιρεία που διαχειρίζονταν αρχηγικό μέλος, η μεταφορά υλικού από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Λαχανόκηπων, Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, σε φυλασσόμενο χώρο. Η Απόφαση εκδόθηκε για να έχει μια εικόνα νομιμοφάνειας στην παρουσία μελών της οργάνωσης στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου παρουσία υπάλληλων, επίσης μελών της οργάνωσης, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 510 τόνοι υλικού.
ΠΗΓΗ: cnn.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!