Στις 23 Αυγούστου ήταν η απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ένας Ναός που εόρταζε ήταν κι αυτός στα Κονάκια των Σαρακατσαναίων στην Κρανιά Καλαμπάκας. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιον της Θεοτόκου που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Παλιά τότε εόρταζαν και τα Κονάκια. Τελευταία άλλαξαν την ημερομηνία εορτής για να υπάρχει περισσότερος κόσμος.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο όρθρος και η Θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας και υψώματος. Χοροστάτησε ο π. Γεώργιος Παπαϊωάννου. Παραβρέθηκαν αρκετοί Σαρακατσαναίοι και Κρανιώτες. Μετά από τους φιλόξενους Σαρακατσαναίους προσφέρθηκε καφές σε πολλούς επισκέπτες.
Τα κονάκια των Σαρακατσαναίων
Τα Κονάκια των Σαρακατσαναίων βρίσκονται στο χωματόδρομο που οδηγεί από την Κρανιά σε Παλαιοχώρι και Κλεινοβό (και αντίστροφα) και απέχουν 3 περίπου χιλιόμετρα από την Κρανιά. Είναι ένα μεγάλο ξέφωτο στα 1350 μ. Περίπου, που περικλείεται από πολλές κορυφές της Νοτίου Πίνδου, όπως Τριγγία, Κάλτσα, Χαλικόβουνο, Μυρμήγκι, κ.ά. Εκεί υπάρχουν ξύλινες κατασκευές ή καλύβες, γι’ αυτό τα λένε και Καλύβια των Σαρακατσαναίων.
Οι κατασκευές είναι ξύλινες και όχι μόνιμες γιατί το μέρος είναι δασική έκταση και απαγορεύονται οι μόνιμες κατασκευές. Πολλοί από τους Σαρακατσαναίους βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το Δασαρχείο μετά από μηνύσεις που τους γίνονται. Έχουν φως, νερό, τηλέφωνο και υπάγονται στην Κρανιά. Παλιότερα τα Κονάκια ήταν στη θέση «Παλιοκόνακα», υπήρχαν και τα Κονάκια του Πατίκη (μεγαλοτσέλιγκας της Κρανιάς με πάνω από 5.000 πρόβατα προπολεμικά), αργότερα μεταφέρθηκαν στη σημερινή θέση αλλά πιο νότια. Τώρα απλώθηκαν προς τα πάνω. Κατέλαβαν ακόμα και το γήπεδο που υπήρχε και παλιά μαθητής έπαιζα κι εγώ ποδόσφαιρο εκεί.
Οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι Σαρακατσαναίοι λιγοστεύουν αλλά τα κονάκια αυξάνονται και πληθύνονται. Κάποια από αυτά θυμίζουν βίλες. Οι Σαρακατσαναίοι βρέθηκαν εκεί στην αρχή ως βοσκοί -τσοπάνηδες των μεγαλοτσελιγκάδων Κρανιωτών Ζαφόλια, Κλιάφα, Μπαμπανάτσα, Πάλλα, Πατίκη, Πιάζα, Ψαρρή κ.ά. Αργότερα είχαν κι αυτοί λίγα ζωντανά που τα ρόγιαζαν στα μεγάλα κοπάδια. Τώρα έχουν ελάχιστα κοπάδια και το καλοκαίρι τα ανεβάζουν στα βουνά και το χειμώνα στον κάμπο της Θεσσαλίας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/KRANIA_GENETHLION_THEOTOKOY:::0:0{/gallery}