Το καθημερινό άγχος, η άτακτη διατροφή, το κάπνισμα, η υπέρμετρη χρήση καφεΐνης και άλλων τοξικών συστατικών, έχει αυξήσει την εμφάνιση γαστρικού έλκους, γαστρίτιδας, δυσκοιλιότητας και άλλων συνοδών συμπτωμάτων. Αποτέλεσμα; Όλο και περισσότερα είναι τα άτομα που εμφανίζουν στομαχικά προβλήματα.
Τα άτομα αυτά πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους ακόμα περισσότερο από τους υπολοίπους.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγουν:
-Όσα τρόφιμα ερεθίζουν το στομάχι και προκαλούν τα συμπτώματα. Σε κάθε άνθρωπο τα τρόφιμα αυτά μπορεί να διαφέρουν.
-Τα μπαχαρικά. Το πιπέρι, η μουστάρδα, το σκόρδο και άλλα ανάλογα πρόσθετα φαίνεται να εντείνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
-Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα σκληρά πράσινα λαχανικά, το κρεμμύδι, τα όσπρια, τα φρούτα με την φλούδα τους, τα καστανό ρύζι και τα ολικής άλεσης δημητριακά και ψωμί.
-Φρούτα και λαχανικά με σπόρους. Τέτοια παραδείγματα είναι το ακτινίδιο και η τομάτα.
-Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη.
-Αλκοολούχα ποτά και κυρίως εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως το ουίσκι, η βότκα και το τζιν.
-Κάπνισμα. Εάν δεν μπορείτε να το κόψετε, ελαττώστε το όσο είναι δυνατόν (μπορεί να μην έχει να κάνει με τη διατροφή, ωστόσο αποτελεί σημαντικό παράγοντα που δύναται να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα).
Ποιες τροφές πρέπει να προτιμούν όσοι πάσχουν από τέτοιου είδους προβλήματα:
-Ομάδα κρέατος και ψαριού – άπαχα προϊόντα
-Γαλακτοκομικά – γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά
-Αμυλούχα προϊόντα – ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά
-Λαχανικά και φρούτα – όσα δε παράγουν αέρια
-Λιπαρές ύλες – ωμό ελαιόλαδο, ωμά αμύγδαλα & λιναρόσπορος
Real.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!