Σε σαφάρι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, έχει εξελιχθεί η έρευνα για τα πλαστά πτυχία που κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ. Εκεί καταλήγουν τα αιτήματα των ελεγκτών του Δημοσίων για τους επίορκους υπαλλήλους, με πτυχία από ξένα πανεπιστήμια και από τη διαδικασία βγαίνουν λαβράκια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πτυχιούχου, ο οποίος αμειβόταν παχυλά από το Δημόσιο, με τον βασικό τίτλο σπουδών του- Πληροφορικής- να είναι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που όμως δεν υπάρχει. Πλαστό ήταν και το μεταπτυχιακό του από Πανεπιστήμιο στην Ιταλία, το οποίο επίσης δεν υφίσταται, όπως είπε υπάλληλος του ΔΟΑΤΑΠ στο «Βήμα». Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι για αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, καθώς ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είχε συνταξιοδοτηθεί δύο χρόνια πριν από τον έλεγχο.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο ΔΟΑΤΑΠ έχει εντοπίσει 20 περιπτώσεις πλαστών πτυχίων τα τελευταία δύο χρόνια, ανάμεσά τους συγγενών πολιτικών ή εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσά τους καθηγητές σχολείων, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι και γιατροί.
Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα τα ενδιαφερόμενα υπουργεία, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν εντοπιστεί πλαστά πτυχία σε υπουργεία (2), την τοπική αυτοδιοίκηση (5), νοσοκομεία (5), πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (4), διευθύνσεις εκπαίδευσης (3) και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Πρόκειται για πτυχιούχους από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ιταλίας και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ ανάμεσά τους είναι και περιπτώσεις ατόμων που πήραν το πτυχίο κάποιου άλλου και άλλαξαν τα ονόματα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!