Μπορεί το καλοκαίρι να το ρίχνουμε οι περισσότεροι στους κρύους καφέδες αλλά τώρα που ο καιρός κρυώνει, τίποτα δεν είναι καλύτερο από έναν μοσχομυριστό ελληνικό καφέ που αποτελεί διαχρονική επιλογή.
Και για να νιώσετε μεγαλύτερη επιθυμία σας λέμε ότι ο ελληνικός καφές, πάντα με μέτρο, σας κάνει καλό!
Με κύρια αντιοξειδωτικά: το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τις μελανοϊδίνες, ο ελληνικός καφές, με το ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Η καφεΐνη, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά του καφέ, φαίνεται πως αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος και σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Ωστόσο, η ανώτερη επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες υπολογίζεται στα 400mg.
Η περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη είναι περίπου 40mg ανά φλιτζανάκι, έτσι μπορείτε να πιείτε και δεύτερο για να μην πούμε και τρίτο μέσα στη μέρα.
Όσο για το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι κόκκοι του έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος, τα συστατικά αυτά μετατρέπονται σε ενώσεις που δεν αποδίδουν ενέργεια. Επιπλέον, πολλά από αυτά βρίσκονται στο ίζημα του ελληνικού καφέ, με αποτέλεσμα: το ένα φλιτζανάκι αποδίδει μόνο 1 kcal.
Αν κάποιος λοιπόν καταναλώνει ελληνικό καφέ, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος, δεν επιβαρύνει καθόλου τη θερμιδική του πρόσληψη
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!