Το ιερό γαλαζόασπρο πανί με τον λαμπυρίζοντα σταυρό στην κορυφή του είναι η τιμημένη και δοξασμένη ελληνική σημαία. Ο κρυφός πόθος των σκλάβων, η ελπίδα του Έθνους, η ψυχή του στρατιώτη. Ψηλά στα κτήρια των δημόσιων υπηρεσιών στημένη, ανεμίζει τη γλυκειά της μορφή και χαμογελάει θαρρείς στους διαβάτες. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, τι είναι σημαία και τι συμβολίζει αυτή;
Η κυανόλευκη λοιπόν σημαία μας είναι το ιερό σύμβολο της πατρίδας μας. Πάνω σ’ αυτή συμπυκνώνεται η ουσία της ζωής του Έθνους και της Πίστης μας.
Από τους πολύ παλαιούς χρόνους οι άνθρωποι είχαν τα σύμβολά τους, τα οποία, ανάλογα με το χρωματισμό τους και τις εικόνες που ήταν ζωγραφισμένες σ’ αυτά συμβόλιζαν το έθνος και τα ιδανικά του.
Στη μακρινή αρχαιότητα οι σημαίες ήταν ιερά κειμήλια ή εμβλήματα των θεοτήτων κάθε λαού, υψωμένα σε κοντάρια.
Οι Εβραίοι, επί παραδείγματι, έκαναν τις εκστρατείες τους, φέροντας μαζί τους την Κιβωτό της Διαθήκης. Οι Πέρσες είχαν χρυσό αετό, ή κοκκοράκια κεντημένα πάνω σε λάβαρα.
Οι αρχαίοι Έλληνες αντί για σημαίες είχαν διάφορες παραστάσεις, τις οποίες ζωγράφιζαν στις ασπίδες των στρατιωτών τους.
Η σημαία ως σύμβολο χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες κατά τη Βυζαντινή περίοδο, και κυρίως από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Μας είναι γνωστό το ιερό λάβαρο, με το οποίο ο Μέγας Κων/νος οδήγησε το στρατό του νικηφόρα κατά του Μαξεντίου.
Η σημαία πάντα ήταν ο ιερό σύμβολο συγκεντρώσεως ομάδων, οι οποίες ανήκουν στην ίδια φυλή και στο ίδιο Έθνος. Γι’ αυτό το λόγο, συμβολίζει την έννοια της ομοεθνίας, της Κοινής Πατρίδας, της στρατιωτικής ενώσεως και της τιμής των όπλων.
Κάθε έθνος έχει τη δική του σημαία με ιδιαίτερους χρωματισμούς και ιδιαίτερα εμβλήματα.
Η Ελληνική Σημαία με το σταυρό και τα χρώματά της καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1822 από την Α’ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου.
Τα χρώματά της συμβολίζουν: το μεν λευκό τον αγνό και καθαρό σκοπό της Επαναστάσεως του 1821, η οποία έγινε μόνο και μόνο για να απελευθερωθούμε και όχι για να κατακτήσουμε ή να υποδουλωθούμε και όχι για να κατακτήσουμε ή να υποδουλώσουμε άλλους λαούς, και επί πλέον συμβολίζει τα χιονισμένα βουνά της Ελλάδος πάνω στα οποία είχαν τα λημέρια τους οι Κλέφτες. Το δε γαλάζιο συμβολίζει τον καθαρό ουρανό της Ελλάδος, πάνω στον οποίο κατοικεί ο Θεός, ο οποίος μας βοήθησε στον υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας μας ιερό αγώνα του 1821, και επί πλέον τη γαλάζια θάλασσα, η οποία με τα δαντελωτά της ακρογιάλια περιβρέχει την όμορφη πατρίδα μας. Τέλος, ο σταυρός συμβολίζει τη θρησκεία μας.
Η ελληνική λοιπόν σημαία αποτελεί για μας τους Έλληνες σύμβολο ιερότατο, γιατί συμπυκνώνει στις πτυχές της δύο υψηλές έννοιες, την έννοια της Χριστιανικής Πίστεως και της Θρησκείας και την έννοια της Πατρίδας και του Έθνους μας.
Η σημαία μας είναι η ενσάρκωση της αφηρημένης έννοιας της πατρίδας, όπως ο σταυρός είναι η ενσάρκωση της έννοιας της Χριστιανικής πίστεως.
Αυτό το ιερό λάβαρο υψώθηκε το 1821 στο θρυλικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας σαν φλόγα και σαν ΗΛΙΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ, ως σύμβολο της αναγεννώμενης πατρίδας μας.
Αίμα χιλιάδων αγωνιστών, ηρώων και μαρτύρων το καθαγίασε. Αυτή η σημαία κυμάτισε πάνω στα βουνά και στις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Ηπείρου το 1912-1913 και πάνω στις απόκρημνες βουνοκορφές της Πίνδου το 1940.
Το ιερό αυτό πανί χιλιάδες φορές βαπτίσθηκε στο αίμα των προγόνων μας ηρώων, για να μας χαρίσει την ελευθερία και την ειρήνη και για να διατηρηθεί η πίστη του Χριστού μας αλώβητη.
Όταν περνά η σημαία, κατορθώνει με γοργότητα να μας θυμίζει τα ηρωικά κατορθώματα της φυλής μας. Μας μαγνητίζει, μας συγκινεί και μας γεμίζει την ψυχή μας με ενθουσιασμό και με εθνικόν παλμό.
Σε θωρώ και αναθαρρεύω
και τα χέρια μου χτυπώ,
σαν αγία σε λατρεύω
σα μητέρα σ’ αγαπώ.
Με τα λιτά και απέριτα αυτά λόγια ο ποιητής εκφράζει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του στο αντίκρυσμα της σημαίας.
Η σημαία όπου ανυψώνεται, στα πλοία, στα προξενικά κτήρια, στα κτήρια των Πρεσβειών μεταβάλλει το χώρο αυτό σε έδαφος της Ελληνικής Πατρίδας. Γι’ αυτό, όποιος καταφεύγει στη σκιά της, θεωρείται προστατευόμενος του Ελληνικού Κράτους. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Έθνος μας εμπιστεύεται τη σημαία του στις ένοπλες δυνάμεις του, στις οποίες εμπιστεύεται και την ακεραιότητά του.
Γι’ αυτό, η σημαία μας εκτός των άλλων συμβολισμών της, συμβολίζει και την τιμή των όπλων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο στις μάχες γίνεται σκληρός αγώνας, γύρω από τη σημαία για την υπεράσπισή της, η δε αρπαγή της από τον εχθρό θεωρείται ατίμωση και κηλίδωση για την μονάδα που την έχασε και γι’ αυτό δεν δικαιούται στο μέλλον να φέρει σημαία.
Για τον λόγο αυτό, όταν στη μάχη φονευθεί ή τραυματισθεί ο σημαιοφόρος της μονάδας που μάχεται, γύρω από τον πεσόντα ή τραυματισθέντα σημαιοφόρο διεξάγεται σκληρή μάχη, η οποία χαρακτηρίζεται ως “άμιλλα θανάτου”, για το ποιος θα πάρει τη σημαία από τον κατακείμενο νεκρό, για να γίνει εκείνος σημαιοφόρος.
Αφού λοιπόν η σημαία μας συμπυκνώνει και συμβολίζει όλα τα ιδανικά των Ελλήνων, όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους, αντιλαμβανόμαστε ότι στη σημαία συμπεριλαμβάνονται και συμβολίζονται και τα ιδανικά των νέων της πατρίδας μας τα ιδανικά των μαθητών των σχολείων μας κάθε βαθμίδας και ειδικότητας.
Τα ιδανικά αυτά είναι: η εργατικότητα, η τιμιότητα, η πειθαρχία στους κανόνες της κοινωνίας, ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, η ευγενής άμιλλα και η αγάπη στην πατρίδα. Ιδανικό επίσης αποτελεί η πίστη στη θρησκεία μας και στα διδάγματά της.
Ύστερα από όλα αυτά, δικαιολογείται νομίζω ο καθένας μας που νιώθει την ψυχή του να πλημμυρίζει από χαρά και αγαλλίαση για τον πλούσιο εθνικό συμβολισμό της σημαίας μας.
Και δικαιολογημένα επίσης, με το αντίκρυσμά της αισθάνεται κανείς το μεγαλείο της και τον πλούσιο αντικειμενικό εθνικό και βαθυστόχαστο συμβολισμό της.
Τα χαρακτηριστικά της σημαίας μας:
Η ελληνική σημαία καθιερώθηκε όπως αναφέρουμε και σε άλλο σημείο της παρούσης εργασίας μας, από τη γενική συνέλευση της Επιδαύρου το 1822. Αποτελείται από ύφασμα δύο χρωμάτων-του κυανού και του λευκού- τα οποία συμβολίζουν και ενσαρκώνουν τις ιδέες τις οποίες αναλύσαμε στην περιγραφή που κάναμε στο σημείο εκείνο. Φέρει δε στο κοντάρι τον τίμιο σταυρό ο οποίος ενσαρκώνει την ορθόδοξη πίστη μας. Τα χρώματα αποτελούνται από εννέα ταινίες τοποθετημένες οριζόντια, έτσι ώστε η άνω ακραία καθώς και η κάτω ομοία να είναι κυανές και οι υπόλοιπες επτά να είναι τοποθετημένες εναλλάξ, έτσι ώστε η κάθε μία να αντιστοιχεί σε μία συλλαβή του συνθήματος των επαναστατημένων ελλήνων “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ”. Στην επάνω εσωτερική γωνία αριστερά φέρει ισοκέραιο λευκό σταυρό (ισοκέραιος = ίσες κεραίες).
Η σημαία έχει διάφορες διαστάσεις και μεγέθη: η σημαία επάρσεως, η οποία καθημερινά υψώνεται στα Δημόσια Κτίρια είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από τις σημαίες παρελάσεων, οι οποίες είναι μικρότερες σε μέγεθος. Η αναλογία των σημαιών παρελάσεων είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, τα 2/3 των σημαιών επάρσεως, δηλαδή 1μ. μήκος και 66 εκατοστά ύψος.
Οι σημαίες των Συνταγμάτων του Στρατού Ξηράς είναι διαφορετικές, Έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τις σημαίες παρελάσεως, αλλά αποτελούνται από κυναούν ύφασμα με ένα λευκό σταυρό στη μέση. Επάνω στο σταυρό έχουν χρυσοκέντητη την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και τον αριθμό του Συντάγματος. Η σημαία αυτή περιβάλλεται με χρυσόχροα κρόσσια.
Αυτή είναι η σημαία μας, στην οποία οφείλουμε απεριόριστη τιμή και σεβασμό, και την οποία πρέπει να υψώνουμε και στα σπίτια μας, καθώς και σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση, τις ημέρες των Εθνικών εκδηλώσεων, κατά τις οποίες τιμούμε τους δημιουργούς των εθνικών μας γεγονότων και επετείων.
Η ελληνική σημαία γιορτάζει και τιμάται στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του “Όχι”.
Το άρθρο είναι του Γρηγόρη Αποστολακόπουλου και προέρχεται από το αρχείο της εφημερίδας “Τα Μετέωρα”.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!