Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες εδώ και χρόνια, αλλά μία νέα μελέτη παρέχει φωτογραφικές αποδείξεις για τις καταστροφικές συνέπειές του και στην εμφάνιση του προσώπου.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve (CWRU), στο Κλήβελαντ του Οχάιο, επιστράτευσαν 79 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων για να αποτυπώσουν τις βλάβες του καπνίσματος στο πρόσωπό τους.
Από τους διδύμους – οι οποίοι επελέγησαν τυχαία στο Φεστιβάλ Twins Days που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Τουϊνσμπεργκ του Οχάιο – είτε ο ένας ήταν μη καπνιστής και ο άλλος καπνιστής, είτε κάπνιζαν και οι δύο αλλά ο ένας επί τουλάχιστον 5 χρόνια περισσότερα από τον άλλο.
Τα 79 ζεύγη των διδύμων δέχτηκαν να φωτογραφηθούν από επαγγελματία φωτογράφο για τους σκοπούς της μελέτης, ενώ συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους.
Οι δίδυμοι είχαν μέση ηλικία 48 ετών, ενώ τα 57 από τα 79 ζευγάρια ήταν γυναίκες.
Τις φωτογραφίες αξιολόγησαν πλαστικοί χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Case Medical, οι οποίοι δεν γνώριζαν ποιοι κάπνιζαν και επί πόσα χρόνια, ενώ το βάρος δόθηκε στην έκταση των ρυτίδων τους και σε άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ηλικία.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Plastic and Reconstructive Surgery»ο δρ Μπάχμαν Γκάιρoν, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του CWRU, και οι συνεργάτες του, οι καπνιστές είχαν σημαντικά περισσότερα σημάδια πρόωρης γήρανσης του προσώπου.
Οι επιπτώσεις του καπνίσματος ήταν ιδιαιτέρως εμφανείς από τα μάτια έως τον λαιμό των καπνιστών και των μακροχρονίων καπνιστών, στους οποίους παρατηρήθηκε εντονότερο «σακούλιασμα» κάτω από τα μάτια, ρυτίδες γύρω από τα χείλη και χαλάρωση του δέρματος στον λαιμό και στη γνάθο.
Οι διαφορές ήταν εμφανείς ακόμα και μεταξύ των διδύμων που είχαν διαφορά μόλις πέντε ετών στο ιστορικό καπνίσματος, αλλά όσο περισσότερα χρόνια κάπνιζε ο ένας σε σύγκριση με τον άλλο, τόσο πιο γερασμένος φαινόταν.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι βαθμολογίες των καπνιστών ήταν χειρότερες σε διάφορους δείκτες της γήρανσης του προσώπου.
Ειδικότερα, είχαν περισσότερη χαλάρωση στα άνω βλέφαρα, καθώς και περισσότερες «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα και κάτω από τα μάτια. Είχαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στη ρυτίδωση του προσώπου, με ιδιαίτερα εμφανείς ρινοχειλικές πτυχές (οι γραμμές ανάμεσα στη μύτη και στο στόμα) και ρυτίδωση στο άνω και στο κάτω χείλος.
Οι περισσότερες διαφορές στην εμφάνιση του δέρματος λόγω του καπνίσματος εντοπίσθηκαν στο μέσον και κατώτερο τριτημόριο του προσώπου. Λίγες ήταν οι παρατηρούμενες διαφορές στο άνω τριτημόριο του προσώπου, όπως στις ρυτίδες του μετώπου ή γύρω από τα μάτια.
Από τις φωτογραφίες, εξάλλου, καθίσταται σαφές ότι οι καπνιστές είχαν και πολύ εντονότερη ρυτίδωση στον λαιμό.
Όπως εξήγησε ο δρ Γκάιρον, όταν ένας άνθρωπος καπνίζει, προκαλείται σύσπαση των μικρών αιμοφόρων αγγείων της επιδερμίδας, με συνέπεια μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στο χόριο (είναι η στοιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, στην οποία παράγονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη).
Το χόριο είναι υπεύθυνο για την ανάπλαση των τραυματισμών και για την συνοχή του δέρματος, και όταν δεν αιματώνεται καλά, πλήττονται αυτές οι λειτουργίες.
Ωστόσο αυτή είναι μία μόνο από τις επιδράσεις του καπνίσματος στο δέρμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο πραγματοποίησαν το 2006 ανασκόηση των ερευνητικών στοιχείων για το θέμα, διαπιστώνοντας πως ουσίες του καπνού όπως η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα, η φορμαλδεΰδη, η αμμωνία, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο, ελαττώνουν την ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος και προκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό).
Επιπλέον, οι συνέπειες του καπνίσματος στην εμφάνιση δεν περιορίζονται στο πρόσωπο. Μελέτες έχουν δείξει πως το τσιγάρο προκαλεί ρυτίδες ακόμα και σε τμήματα του σώματος όπως στο εσωτερικό των μπράτσων, ο αυχένας και το ντεκολτέ.
Τον Μάρτιο του 2007, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Dermatology», μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έδειξε ότι το δέρμα στο εσωτερικό των μπράτσων γερνάει πολύ πιο γρήγορα στους καπνιστές απ’ ό,τι στους μη καπνιστές.
Σύμφωνα με την Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία, το κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο, ενώ μειώνει και την παραγωγή του, με συνέπεια να ρυτιδιάζει το δέρμα παντού στο σώμα και να χάνει την ελαστικότητά του. Μάλιστα μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40%.
Το κάπνισμα ελαττώνει επίσης την συγκέντρωση νερού στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (την επιδερμίδα), κάνοντας την να είναι πιο ξηρή και πιο εύθραυστη.
Όλ’ αυτά τα δεδομένα μαζί υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα μάς κάνει να φαινόμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια μεγαλύτεροι απ’ όσο στ’ αλήθεια είμαστε – και η μελέτη του CWRU είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας επ’ αυτού.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!