Δηλώσεις κατά της άμβλωσης έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος, χαρακτηρίζοντας τις εκτρώσεις προϊόν «κουλτούρας απόρριψης». Παρότι ο Ποντίφικας αποφεύγει συνήθως να εμπλέκεται στην πολιτική της γενέτειράς του, Αργεντινής, σε παπική του επιστολή με αποδέκτες τους Αργεντινούς πιστούς, ο Φραγκίσκος τους καλεί να κινητοποιηθούν κατά του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
«Τον περασμένο αιώνα, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίσθηκε από τα εγκλήματα των ναζί, με στόχο την επικράτηση της λευκής φυλής. Σήμερα, προχωρούμε σε ανάλογες πράξεις, φορώντας όμως λευκά γάντια αυτή τη φορά», είχε πει ο Πάπας στις 14 Ιουνίου, αναφερόμενος στην ιατρικά επιβεβλημένη άμβλωση, κατά τη διάρκεια συνόδου με εκπροσώπους Καθολικών οικογενειακών οργανώσεων.
Οι θέσεις του Πάπα Φραγκίσκου για την άμβλωση εντάσσονται στην κοσμοθεωρία του για την «παγκόσμια οικολογία του ανθρώπου», την οποία έχει εκθέσει στην παπική εγκύκλιο Laudato Si (Δόξα Σοι). Στην εγκύκλιό του, αλλά και στην επιστολή προς τους συμπατριώτες του, ο Φραγκίσκος καταγγέλλει την άμβλωση από ηθική σκοπιά, αλλά και ως «μέρος της κουλτούρας της απόρριψης», που εξισώνει τα αγέννητα παιδιά με καταναλωτικά αντικείμενα που μπορούν να απορριφθούν κατά το δοκούν.
Πριν από την εκλογή του στην Αγία Εδρα, ο τότε καρδινάλιος Μπεργκόλιο δεν είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα της άμβλωσης, καθώς το ζήτημα της νομιμοποίησής της δεν είχε ακόμη τεθεί στην Αργεντινή.
Κατά τη διάρκεια των ετών ως ιερέας, όμως, ο πατέρας Μπεργκόλιο είχε προσεγγίσει τις θέσεις του χαρισματικού Αργεντινού ιεροκήρυκα Πάντρε Πέπε, ο οποίος κατήγγειλε τότε την «ιδεολογική αποικιοκρατία» της Δύσης, που προωθούσε τη νομιμοποίηση της άμβλωσης. Η ιδιαιτερότητα του Φραγκίσκου εστιάζεται, όμως, στο γεγονός ότι ο Πάπας συγχωρεί όσες γυναίκες έχουν προχωρήσει σε έκτρωση.
Έντυπη
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!