Aκόμη και το ενδεχόμενο χρήσης κάλπης κατά την ψηφοφορία εξετάζει η Κυβέρνηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (kathimerini.gr), συζητείται να μην ακολουθηθεί ο τρόπος που υιοθετήθηκε σε προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες, δηλαδή έγερση του βουλευτή εντός της Ολομέλειας και προφορική δήλωση της προτίμησής του, αλλά να γίνει χρήση κάλπης.
Ωστόσο, μια που πρέπει να υφίσταται ο χαρακτήρας του φανερού της ψηφοφορίας, τα ψηφοδέλτια θα φέρουν το ονοματεπώνυμο του βουλευτή, ώστε να πιστοποιείται ποιός ψηφίζει, και θα εμπεριέχει εγγράφως την επιλογή του. (Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στις ψηφοφορίες για την άρση ασυλίας μελών του Κοινοβουλίου).
Οι εμπνευστές μιας τέτοιας εξέλιξης υποστηρίζουν πως δεδομένης της συσσωρευμένης πολιτικής έντασης κατά την παρούσα συγκυρία, όπως επίσης και της παρουσίας εντός της Ολομέλειας ακραίων στοιχείων, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν «παρατράγουδα» και συγκεκριμένα κραυγές αποδοκιμασίας σε βάρος βουλευτών της αντιπολίτευσης, που πιθανόν επιλέξουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα. «Τόσο το κοινοβούλιο, όσο και ο θεσμός του ύπατου πολιτειακού παράγοντα πρέπει να προστατευθούν έναντι ακροτήτων, κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας που θα βλέπει όλος ο κόσμος, εντός και εκτός συνόρων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις και καθώς μια τέτοια πρόταση για «στήσιμο κάλπης» μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης, είναι δυνατόν να επιλεγεί η γνωστή διαδικασία στην πρώτη ψηφοφορία. Και αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί, να εξεταστεί η ιδέα των ψηφοδελτίων για κάποια από τις επόμενες δύο ψηφορορίες. Σημειώνεται ότι ως κρισιμότερη, θεωρείται και είναι η τελευταία, στις 29 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι επιλογές που θα έχουν οι βουλευτές αύριο είναι ουσιαστικά τρεις:
- Οσοι συμφωνούν με την υπάρχουσα πρόταση πρέπει να πουν το όνομα του υποψηφίου «Σταύρος Δήμας».
- Οσοι προσανατολίζονται να μην υποστηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή θα δηλώσουν «παρών» (το «όχι» δεν προβλέπεται πό τον Κανονισμό της Βουλής).
- Οσοι, τέλος, θελήσουν να τηρήσουν αποστάσεις, μπορούν να επιλέξουν την αποχή: Να μην παραστούν, δηλαδή, στην διαδικασία της ψηφοφορίας.