Μετά το φιάσκο με το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, που ο νομός Τρικάλων βρέθηκε εκτός του χάρτη των ενισχύσεων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ και μερικές μέρες έχει θέσει σε διαβούλευση έως την 1η Οκτωβρίου ένα νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών µέσα στις οποίες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκμετάλλευση θα λαµβάνουν εξισωτική αποζηµίωση από 1/1/2019 αλλά και αυξηµένο πριµ ή περισσότερα µόρια στα Προγράµµατα.
Στη συνέχεια θα γίνει και επανακαθορισμός των περιοχών όπου θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα LEADER, αφού σαν πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις εντός ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως επίσης θα επανακαθοριστούν και άλλα προγράμματα, κριτήρια, χρηματοδοτήσεις και ποσοστά ενισχύσεων που στη δομή τους λάμβαναν υπόψη το κριτήριο της μειονεκτικής περιοχής.
Για ακόμη μια φορά ο νομός Τρικάλων είναι ολοκληρωτικά εκτός του νέου χάρτη των προτεινόμενων μειονεκτικών περιοχών από το 2019 και μετά.
Δηλαδή από το 2019 και έπειτα κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος στα Τρίκαλα δεν θα ξαναπάρει εξισωτική αποζημίωση στις περιοχές που χαρακτηριζόταν σαν μειονεκτικές τις τελευταίες δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα θα χαθούν 9,5 ευρώ ανά στρέμμα αγρού και βοσκοτόπου με σημαντικές απώλειες εισοδήματος για οικογένειες που συνεχίζουν να μένουν και να στηρίζουν τα χωριά τους.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μείωση των δικαιούχων στα αναπτυξιακά προγράμματα όπως το LEADER, με επαγωγική ζημιά στην τοπική οικονομία των Τρικάλων.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται επίτηδες αλλά, με αυτές τις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, παρατηρείται μια συστηματική πλέον μετακίνηση πόρων από τη Θεσσαλία σε άλλες περιφέρειες χωρίς να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κάποιο αντιστάθμισμα. Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται η αφαίμαξη του εισοδήματος των Τρικαλινών με τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Παρακαλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των κριτηρίων και να επαναφέρουν το χάρτη των μειονεκτικών περιοχών στην πρότερη κατάσταση γιατί, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση αυτών των περιοχών, είναι σε χειρότερη μοίρα από ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρότι με τα νέα θεωρητικά κριτήρια που έθεσε πάλι το ΥΠΑΑΤ τις θεωρεί αναπτυγμένες και τις εξαιρεί από το χάρτη.