Χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας από το αποκαλούμενο ως «καραβάνι» των μεταναστών έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου στη μεξικανική πόλη Σιουδάδ Ιδάλγο, αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, ενώ μερικές χιλιάδες ακόμη περιμένουν στη γέφυρα που υπάρχει στη μεθόριο για να εισέλθουν νόμιμα στο Μεξικό.
Οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό πάρκο της Σιουδάδ Ιδάλγο φωνάζοντας «Ναι, τα καταφέραμε!», με κάποιους να κλαίνε και άλλους να χορεύουν και να τραγουδούν ή να κρατούν τη σημαία της χώρας τους.
«Βρισκόμαστε στο Μεξικό και ούτε οι συνοριοφύλακες ούτε η αστυνομία μας συνέλαβαν!», δήλωσε ένας νεαρός από την Τεγκουσιγκάλπα.
Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 900 μετανάστες διέσχισαν τον ποταμό μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού. Αν η μεξικανική αστυνομία τους συλλάβει, κινδυνεύουν να απελαθούν.
Περίπου 500 εξ αυτών πλησίασαν στη συνέχεια στη μεθοριακή γέφυρα για να ενθαρρύνουν τους συμπατριώτες τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ ήδη από σήμερα το πρωί.
Ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη γέφυρα, τον οποίο οι αρχές του Μεξικού είχαν εκτιμήσει σε 2.500 με 5.000 ανθρώπους, μειώθηκε.
Πολλοί από αυτούς, ενήλικες και παιδιά, διέσχισαν τον ποταμό Σουτσιάτε με τα πόδια ή με πλοιάρια χωρίς να τους ενοχλήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότεροι από 300 δέχθηκαν να επιστρέψουν στην Ονδούρα με λεωφορεία τα οποία τους διέθεσε η Γουατεμάλα.
Νωρίτερα το Σάββατο το Μεξικό άνοιξε τα σύνορά του για τις γυναίκες και τα παιδιά, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε ένα καταφύγιο στην πόλη Ταπατσούλα, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Σιουδάδ Ιδάλγο.
Οι μεξικανικές αρχές επεσήμαναν ότι έχουν λάβει 640 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και δίνουν προτεραιότητα στις περίπου 150 γυναίκες και τα εκατό παιδιά.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Πέμπτη απείλησε να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, ευχαρίστησε τις μεξικανικές αρχές για την αυστηρότητα που επιδεικνύουν απέναντι στο «καραβάνι».
«Ευχαριστώ το Μεξικό και τους αξιωματούχους του. Γιατί; Διότι σήμερα το Μεξικό σέβεται την ηγεσία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ από το Έλκο της Νεβάδα.
«Το Μεξικό δεν θα επιτρέψει την παράνομη είσοδο στο έδαφός του, πόσο δε μάλλον τη βίαιη», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο σε μήνυμά του, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «άνευ προηγουμένου».
Ο πρόεδρος της Ονδούρας Ορλάντο Ερνάντες συνομίλησε στη Γουατεμάλα με τον ομόλογό του Τζίμι Μοράλες για την κατάσταση, καθώς και με τον Πένια Νιέτο τηλεφωνικά.
Το καραβάνι αυτό «έχει πολιτικά κίνητρα», εκτίμησε ο Μοράλες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερνάντες, ο οποίος επέκρινε «την πολιτική εκμετάλλευση της δυστυχίας των ανθρώπων».
Οι άνθρωποι «φεύγουν από ανάγκη», απάντησε ο πρώην βουλευτής του αριστερού κόμματος της Ονδούρας Ελευθερία και Επανίδρυση Μπαρτόλο Φουέντες, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ενθάρρυνε το καραβάνι.
«Κάθε ημέρα 300 με 350 άνθρωποι» μεταναστεύουν στις ΗΠΑ. «Τους συμβούλευσα μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να φύγουν μαζί διότι είναι λιγότερο επικίνδυνο», επεσήμανε.
Η Ονδούρα θεωρείται μια από τις πιο βίαιες χώρες του κόσμου με ετήσιο ποσοστό 43 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους. Όπως και στη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ οι συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα, όπου το 68% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι περνούν παράτυπα κάθε χρόνο τα νότια σύνορα του Μεξικού προσπαθώντας να φτάσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.