Του Χρήστου Α. Πίσσα
Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί σήμερα μ΄ ένα ευρώ; σχεδόν τίποτα. Αλλά, αν αποταμίευε ένα-ένα ευρώ; Σε μια εβδομάδα θα είχε 7 ευρώ ή ένα αυτοκινητάκι. Σ΄ ένα μήνα 30 ευρώ ή μια όμορφη κούκλα. Σε έξι μήνες θα είχε 180 ολόκληρα ευρώ ή ένα καλό ποδήλατο.
Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου (& Νηπιαγωγείου) της Διάβας, αποφάσισε σήμερα 31 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης), να εμφυσήσει στους μαθητές ν’ αναπτύξουν την κουλτούρα της αποταμίευσης.
Στο …μενού της μικρής γιορτής τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει η αποταμίευση, όχι μόνο για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, αλλά και για την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας μιας χώρας. Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε ν’ αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο…
Ο άνθρωπος, από τότε που εμφανίστηκε στη γη, είχε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, κι αυτό τον οδήγησε στην αποταμίευση για να επιβιώσει. Η αρχή έγινε με τα τρόφιμα και σιγά-σιγά μέσα στους αιώνες άρχισε ν΄ αποταμιεύει και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα ρούχα.
Όλοι ξέρουμε το μύθο του Αισώπου, με τον μέρμηγκα και τον τζίτζικα. Ο τζίτζικας αμέριμνος τραγούδαγε και χαιρόταν το σήμερα, χωρίς να σκέφτεται για το αύριο. Αντίθετα, ο μέρμηγκας νοιαζόταν για το τι θα συνέβαινε σε λίγο καιρό, όταν θα χειμώνιαζε. Έτσι, ετοιμαζόταν όλο το καλοκαίρι, φτιάχνοντας τη φωλιά του και μαζεύοντας τροφή για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα!
Σήμερα η ζωή έχει αλλάξει, κι όταν λέμε αποταμιεύουμε, εννοούμε τα χρήματα. Η αποταμίευση είναι η μητέρα της Ελευθερίας, η Κόρη της σοφίας, η Αδερφή της αυτοσυγκράτησης και της πρόνοιας!
Οι παππούδες μας έλεγαν: «φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι». Σήμερα απαντούμε στη φράση με το σακούλι με κάτι άλλο, που ταιριάζει στις μέρες μας… : «Ευρούλι το Ευρούλι, γεμίζει το σακούλι!» Αυτή είναι η αξία της αποταμίευσης.
Προσέξτε όμως! Το ίδιο κακό με τη σπατάλη είναι και η φιλαργυρία. Όταν ο τσιγκούνης άνθρωπος μαζεύει τα χρήματά του στο σεντούκι ‘χωρίς να πιάνουν τόπο’ για κάποιον ή κάτι, τότε κι αυτό είναι το ίδιο κακό με τη σπατάλη. Η φιλαργυρία είναι μανία, είναι αρρώστια που προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν τον κάνει ωφέλιμο για την κοινωνία και για τους γύρω του.
Κατά τη διάρκεια της όμορφης ενδο-σχολικής εκδήλωσης, διαβάστηκε αρχικά από την νηπιαγωγό κ. Ανδρομάχη Πανουργιά το αλληγορικό παραμύθι «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος».
Κατόπιν, οι μαθητές όλων των τάξεων ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους και χάρηκαν παίζοντας το (επιτραπέζιο) πασίγνωστο πλέον παιχνίδι Πάρε – Δώσε (!), με πρωταγωνιστή το ‘χάρτινο ήρωα’ Ταφ-Ταφ.
Και μη ξεχνάμε το σύνθημα «Ευρούλι το Ευρούλι, γεμίζει το σακούλι»!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!