YΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
-600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)
-300 γραμ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
-1 πρέζα αλάτι
-200 γραμ. νερό
-1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη καστανή
Για τη γέμιση
-150 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα
-1 κουτ.σουπ. ζάχαρη καστανή
-1 κουτ.σουπ. κανέλλα
-μισή κουτ. σουπ. γαρύφαλλο σκόνη.
Για το σιρόπι
-400 γραμ. ζάχαρη άσπρη
-250 γραμ. νερό
-Χυμό από μισό λεμόνι
-1 βανίλια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιρόπι, διότι το θέλουμε κρύο, με ζεστά τα ισλί, μόλις βγούν από τον φούρνο.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός, και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Σε μπωλ το λάδι (ή βούτυρο λιωμένο, αν θέλουμε), το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια λιπαρή ζύμη, αφράτη, που να μη κολλάει στο χέρι.
(Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το κόλπο της Κυρίας Υπερμαχίας, Ποντιακής καταγωγής, για το πόσο αφράτη πρέπει να είναι η ζύμη: Πρέπει να έχει την ίδια υφή όπως το λοβίο του αυτιού μας! Δοκιμασμένο και πετυχημένο κόλπο!)
Για τη γέμιση, απλά ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ.
Πλάθουμε ένα κομματάκι ζύμης, το πλαταίνουμε, βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Του δίνουμε ένα περίπου τρίγωνο σχήμα, ή μακρόστενο για πιο εύκολα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τσιμπάμε με το οδοντωτό τσιμπιδάκι ή με δυο πηρούνια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, με μια τσιμπίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κρύο σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε πιατέλλα. Αυτό είναι το κόλπο για να μείνουν τραγανά, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!