Από το Πενταμελές Εφετείο της Πάτρας, θα εκδικαστεί την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου η υπόθεση εξαπάτησης ιερέων.
Στο εδώλιο η σπείρα που κατάφερε να αποσπάσει διάφορα ποσά από συνταξιούχους ιερείς, από διάφορες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για 18 άτομα εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε ως αρχηγός.
Τα μέλη συνελήφθησαν στις 28 Νοεμβρίου 2014, σε αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, την Αμαλιάδα και την Αγία Βαρβάρα Αττικής, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα.
Η συνολική απάτη,σύμφωνα με την δικογραφία, και η δράση της οργάνωσης απέφερε το ποσό των 450.000 ευρώ.
Απάτη… καλά στημένη
Τα μέλη της σπείρας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ιερείς, λέγοντάς τους ότι είναι και οι ίδιοι παπάδες που εκπροσωπούν εκκλησιαστικούς ασφαλιστικούς φορείς ή ανταποκριτές του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλειας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τους ζητούσαν χρήματα, τάχα για να διευθετήσουν υποτιθέμενες οικονομικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία – για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και του τελωνειακού κώδικα.
Όι συλληφθέντες είχαν συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διακριτούς, προκαθορισμένους ρόλους και εξαπατούσαν ιερείς σε όλη την επικράτεια, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους (εντοπισμός θυμάτων – εξαπάτηση – αποκόμιση χρημάτων).
Πιο αναλυτικά ο 37χρονος εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, είχε αναλάβει να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος ότι ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της εκάστοτε Μητρόπολης.
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέθετε ψευδή γεγονότα ως αληθινά και έπειθε τους παθόντες – ιερείς να του διαθέτουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες ακόμη και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ για την ανέγερση ναών.
Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και λάμβανε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι παθόντες με τον 37χρονο.
Ένας 29χρονος και ένας 27χρονος μετέβαιναν εναλλάξ, με τον 34χρονο στα ραντεβού με τους ιερείς, ως οδηγοί του, ενώ επιπλέον επιτηρούσαν τον χώρο.
Μία 29χρονη, παραλάμβανε τα χρήματα για λογαριασμό του 37χρονου από τα άλλα μέλη της οργάνωσης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 12.225 ευρώ, πέντε οχήματα, πιστόλι, μονόκαννο, 322 γραμμάρια καπνού, 30 κινητά τηλέφωνα, πληθώρα καρτών τηλεφώνου (sim), 2 τάμπλετ, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία Ιερού Ναού.
Από την προανάκριση είχε προκύψει ότι, τρία από τα παραπάνω πέντε κατασχεμένα οχήματα, αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης της οργάνωσης από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες.
Επιπλέον τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να δυσχεραίνουν το έργο των Aστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό τους και να «καλύπτουν» τα ίχνη τους χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνων, ενώ άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συσκευές.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!