Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 3,5 ώρες το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στο οποίο, εκτός από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, συμμετείχε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και πλέον όλοι βρίσκονται σε αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος.
Το κλίμα όπως μεταφέρεται από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση είναι ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:
1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και
2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί
Οι ίδιες πηγές της ιστοσελίδας protothema.gr αναφέρουν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.
Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, επίσης, ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Eurogroup της Τετάρτης δεν υπήρχε συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παράταση του προγράμματος. Διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν, ακόμα, ότι στο κοινό ανακοινωθέν θα υπάρχει αναφορά στις ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, o Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα για αυτό και -όπως τόνισε- «είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτό το μονοπάτι», αλλά το πώς και το υπό ποιες συνθήκες είναι υπό συζήτηση.
«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα ακούσουμε το σχέδιο του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως την βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν περιμένει σήμερα ένα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μια αρχή για τις συζητήσεις, τονίζοντας πως υπάρχει και άλλο Eurogroup την Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ.
«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνάντηση».
«Είχαμε μια καλή συνάντηση και μια καλή ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για την συνομιλία της με τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν το έκτακτο Eurogroup.
«Είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν εργαστεί επάνω στα θέματα που τους αφορούν. Πρέπει να τους ακούσουμε», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί, είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».
Πάντως, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως έχει η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup.
Λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή από την ελληνική κυβέρνηση, στη συνάντηση συζητήθηκε τι θα μπορούσε να αποτελεί μια συμφωνία – «γέφυρα» μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
«Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους σήμερα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας, ωστόσο, ότι το ελληνικό πρόγραμμα «μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί».
Τέλος, είπε πως το πρόγραμμα «έχει όρους» και πως οι όροι αυτοί «πρέπει να ακολουθηθούν».
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δυστυχώς», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, o επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι επιθυμεί να διεξαχθεί μία «καλή συζήτηση» σήμερα και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι θα κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση».
«Υπάρχει καλή θέληση και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχουμε τον ίδιο στόχο, την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να σημειώσει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα είναι η ευκαιρία για τους Έλληνες υπουργούς να θέσουν τις προτάσεις τους και να ακούσουν αυτό που επιθυμεί η Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
Την ίδια ώρα, επισήμανε πως «το πρόγραμμα είναι η βάση όσων κάνουμε» και συμπλήρωσε πως εφόσον συνεργαστούμε «μπορεί να βρούμε έναν συμβιβασμό». «Απόψε θα ξεκαθαριστεί πώς θα εργαστούμε και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», εξήγησε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι απόψε δεν πρόκειται για τεχνική συζήτηση.
Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να κατανοήσει πως οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», τονίζοντας πως σήμερα είναι η πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις ιδέες της και να ακούσει αυτό που έχουν να πουν οι υπόλοιποι σχετικά με αυτές.
«Κάποια στιγμή θα χρειαστεί ένας καλός συμβιβασμός. Οι όροι του προγράμματος αποτελούν τη βάση των σημερινών συνομιλιών», υπογράμμισε.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!