Για να πειστεί κάποιος ότι τα βουνά μας δεν απλώς ύψη μα το καθένα έχει την δική του γοητεία, πρέπει να κουραστεί λίγο για να ανεβεί στα πλάγια και στις κορυφές τους και έτσι να αγναντέψει από ψηλά τις ομορφιές γύρω του.
Η νύχτα του Σαββάτου πέρασε ήσυχη, και το ξημέρωμα της Κυριακής φάνηκε επιτέλους φιλικό ύστερα από τόσες μέρες απραξίας. Αυτή τη φορά το πρόγραμμά μας είναι δυτικά της πόλης. Η μεγάλη ευθεία της ασφάλτου μας οδηγεί γρήγορα προς την Καλαμπάκα. Περνώντας την κατευθυνόμαστε αριστερά με πορεία προς Αμπέλια και Κλεινοβό. Σε λίγα λεπτά περνάμε την μεγάλη γέφυρα των Αμπελίων και δίπλα στα θολά νερά του ποταμού ανηφορίζουμε περνώντας τα Αμπέλια. Συνεχίζουμε προς Κλεινοβό και μια μικρή πινακίδα μας οδηγεί προς την ιερά μονή Χρυσίνου. Σε λίγο αντικρίζουμε μέσα στην σκουρόχρωμη πλαγιά του Αμουτζέλου το νεοσυντηρημένο μοναστήρι.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι με σπουδαία αρχιτεκτονική που υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Ύστερα από περίοδο ερήμωσης που διήρκεσε όλο τον περασμένο αιώνα με τις καταστροφές που υπέστη, τώρα έχει αποκτήσει και πάλι ζωή.
Από εδώ, στο υψόμετρο των 680 μέτρων θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την κορυφή του Αμουτζέλου. Ένας δασόδρομος ανηφορίζει πνιγμένος στην λάσπη από τις τελευταίες βροχές. Παίρνουμε το μονοπάτι που περνά δίπλα από τον μεγάλο περίβολο του μοναστηριού και με μικρή κλίση κατευθύνεται προς το μεγάλο λιβάδι που βρίσκεται κοντά στην πλαγιά. Ένα μικρό ρέμα κατεβαίνει με καθαρό νερό σχεδόν από την κορυφή.
Τωρα η πορεία είναι ορατή και χαρακτηριστική. Θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει πλάι στην ρεματιά περνώντας συνεχώς από αλλεπάλληλα εγκαταλειμμένα κτήματα. Σε κάποια σημεία της ανάβασης συναντάμε και το δασόδρομο που ελίσσεται στις πλαγιές ανηφορίζοντας προς την ψηλή ράχη.
Ο χρόνος περνά και η ανάβαση καλά κρατάει. Πότε σε ξέφωτα και πότε μέσα σε μέρη δασωμένα. Βγαίνουμε στην πρώτη όμορφη ράχη και σε 10′ στην πρώτη κορυφή με το χαρακτηριστικό τριγωνομετρικό κολωνάκι. Θα συνεχίσουμε περίπου 20′ πάνω σε κορυφογραμμή για να βρούμε την δεύτερη, ψηλότερη κορυφή. Εδώ τα πανύψηλα έλατα δεν αφήνουν περιθώριο ορατότητας.
Επιλέγουμε λίγο πιο κάτω το μεγάλο καραούλι για ξεκούραση και αγνάντεμα. Εδώ μας καθηλώνει με την άγρια ομορφιά του το φαράγγι. Στην άκρη της κάθετης πλαγιάς είναι χτισμένος ο Κλεινοβός. Δυτικά ορθώνεται η κατάλευκη Τριγγία με την συνοδεία της Μπουντούρας και του Χαλικόβουνου. Δυτικότερα διακρίνεται η μεγάλη αερογέφυρα της Εγνατίας και η είσοδος της μεγάλης σήραγγας προς την Ήπειρο. Ξεχωρίζει η περιοχή της Κατάρας μέσα στην πυκνή λευκή καταιγίδα. Αυτό μας ανησυχεί και μας θυμίζει τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για «μετεωρολογική βόμβα». Έτσι πρέπει να επισπεύσουμε την επιστροφή μας και ο δρόμος είναι μακρύς ενώ η υψομετρική διαφορά ξεπερνά τα 700 μέτρα.
Τα νέα του Συλλόγου
Την Κυριακή 15/2 θα πεζοπορήσουμε στο μονοπάτι που ενώνει το Βένετο, στην βόρεια άκρη του Πηλίου, με την Μονή Φλαμουρίου. Είναι μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή συνολικής διάρκειας 5 περίπου ωρών που θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια από τις πιο άγνωστες πλευρές του Πηλίου.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/SPORT/SPORT_AMOYTZELOS:::0:0{/gallery}
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!