Την Κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζουν σήμερα – εκτός από την Κίνα – σχεδόν όλες οι ασιατικές χώρες. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα του Έτους του Χοίρου με βάση τον κινεζικό ζωδιακό κύκλο, ο οποίος χωρίζεται σε 12 έτη και κάθε έτος αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ζώδιο. Με βάση το κινεζικό ζωδιακό σύστημα, οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα θετικά χαρακτηριστικά του ζώου που αντιστοιχεί στο έτος γέννησής τους. Για παράδειγμα, τα μωρά που θα γεννηθούν φέτος θεωρούνται ευγενικά και καλότυχα.
Στην Ασία αλλά και μεγάλεις πόλεις στον δυτικό κόσμο ανταγωνίζονται για να διοργανώσουν τους πιο εντυπωσιακούς εορτασμούς.
Στο Λονδίνο, οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν ένα μήνα και θα κορυφωθούν στις 10 Φεβρουαρίου με παρέλαση στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη γιορτή του Κινεζικού Νέου Έτους εκτός της Ασίας.
Στο Σίδνεϊ, η εμβληματική Γέφυρα του Λιμανιού φωταγωγήθηκε στα κόκκινα και τα ροζ, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό για τους εορτασμούς. Η αυστραλιανή μητρόπολη γιορτάζει την Κινεζική Πρωτοχρονιά εδώ και 22 χρόνια. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, εορτασμούς στην Chinatown, αγώνες με βάρκες που έχουν τη μορφή δράκου και χορούς όπου οι συμμετέχοντες φορούν κοστούμια λιονταριών.
Στη Νέα Υόρκη, το Empire State Building, φωτίστηκε με κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα για το Κινεζικό Νέο Έτος. Πρόκειται για την 19η συνεχή χρονιά που το εμβληματικό αυτό κτίριο του Μανχάταν φωταγωγείται προς τιμήν της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η Νέα Υόρκη είναι επίσης γνωστή σε όλο τον κόσμο για το θέαμα με τα βεγγαλικά πάνω από τον ποταμό Χάντσον και τμήματα της πόλης.
Στην Νέα Υόρκη και κάποιες άλλες αμερικανικές πολιτείες η κινεζική πρωτοχρονιά έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία, παρόλο που είναι κινητή εορτή στο γρηγοριανό ημερολόγιο –κάθε χρόνο η Κινεζική Πρωτοχρονιά πέφτει μεταξύ της 21ης Ιανουαρίου και της 20ης Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!