ΥΛΙΚΑ (Ρεβυθοκεφτέδες)
- μισό κιλό ρεβύθια
- 1 κουταλιά σούπας σόδα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- από μισό φλυτζάνι του τσαγιού δυόσμο, μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό χλιαρό, μαζί με τη σόδα και τα αφήνουμε 12 ώρες για να φουσκώσουν.
Μετά τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε στο πολυμίξερ για να τα αλέσουμε.
Ρίχνουμε μαζί το σκόρδο, τα κρεμμύδια, και ψιλοκομμένο τον δυόσμο, τη ρίγανη και τον μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη.
Τα ζυμώνουμε με το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό.
Παίρνουμε μια κουταλιά από αυτό τον χυλό και τον τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν έχουμε τους νοστιμότατους και νηστίσιμους ρεβυθοκεφτέδες.
ΥΛΙΚΑ (χταπόδι ξυδάτο λαδορίγανη)
- χταπόδι (περίπου 2 κιλά)
- μισό φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
- μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- μισό φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 10 κόκκους πολύχρωμα πιπέρια
- ένα φύλλο δάφνης
- μία σκελίδα σκόρδο
- λίγη ρίγανη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χταπόδι, αφού αφαιρέσουμε τα μάτια και το δόντι και στη συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μόνο με τα νερά του.
Μετά από περίπου μισή ώρα ρίχνουμε το ξύδι, το κρασί, το πιπέρι, τη δάφνη και το σκόρδο και το αφήνουμε να βράσει.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν τρυπιέται εύκολα, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε το λάδι και το πασπαλίζουμε με ρίγανη για να το σερβρίρουμε.
Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!