Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Θεόπετρας ιδρύθηκε και ξεκίνησε την πορεία του το 1982 και αριθμεί σήμερα περίπου 100 μέλη. Έχει ως σκοπό τη διατήρηση και αναβίωση τής πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεόπετρας. Στα 33 χρόνια της ζωής του σημείωσε πλούσια δραστηριότητα σε κοινωνικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Συνεργάζεται επίσης και με άλλους τοπικούς Συλλόγους και φορείς θέλοντας να συμβάλει στην αναβίωση και διατήρηση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων της περιοχής μας. Στους κόλπους του λειτουργούν έξι χορευτικά τμήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Ο Σύλλογος παραμένει ενεργό και δραστήριο πολιτιστικό κύτταρο του χωριού. Είναι αυτός που ενώνει το χωριό και δίνει το δικό του στίγμα στον απέραντο Δήμο Καλαμπάκας.
Διοργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζεται η δουλειά των τμημάτων του, εκδηλώσεις για τη γυναίκα και τα παιδιά, οργανώνει εκδρομές, περιηγήσεις, προγραμματίζει ομιλίες ειδικών επί διαφόρων θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, υποστηρίζει προτάσεις και πρωτοβουλίες των μελών και φίλων του Συλλόγου. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού και εργάζεται με αγάπη και μεράκι για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.
Το τιμόνι του Συλλόγου κρατά με επιτυχία τα τελευταία πέντε χρόνια ο κ. Δημήτρης Παπακώστας. Οι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον Ιανουάριο του 2016.
Ο κ. Δημήτρης Παπακώστας είναι ένας άνθρωπος που δεν τυποποιείται, που ακολουθεί με συνέπεια ό,τι αγαπά, κάνει την υπέρβαση με ανωτερότητα και μεγαλείο ψυχής. Δουλεύει σκληρά, σωματικά και πνευματικά, εμπλέκεται στα πολιτιστικά δρώμενα και βγαίνει περίτρανα νικητής. Λίγοι είναι εκείνοι που αναζητούν την εσωτερική πλευρά τους κι έχουν την τεχνική να τη μετατρέπουν σε ενέργεια.Πρόκειται για έναν άνθρωπο αθόρυβο, φιλικό, υπεύθυνο, ευγενικό, αλλά συνάμα και ευάλωτο, που ματώνει και πληγώνεται, αλλά σηκώνεται ξανά όρθιος και συνεχίζει.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεόπετρας είναι από τους ενεργούς Συλλόγους της περιοχής μας και ένας απ’ αυτούς που θέτουν τις βάσεις για μια σταθερή φιλία μεταξύ όλων των Συλλόγων του τόπου μας. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας, κ. Παπακώστα, την άποψή σας αλλά και τα συναισθήματά σας για τον Σύλλογο του οποίου ηγείστε;
Αρχικά οφείλω να σας ευχαριστήσω, κυρία Δούλη, για την πρόσκληση, το ενδιαφέρον σας και την προβολή του χωριού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας.
Αισθάνομαι την υποχρέωση ως πολίτης αυτού του τόπου να μιλήσω όσο γίνεται πιο αντικειμενικά, να δείξω την αληθινή διάσταση των πραγμάτων ως προς την προσφορά, τη σημασία, τον ρόλο και τη δράση των πολιτιστικών μας Συλλόγων.
Σχετικά με την ερώτησή σας τώρα, πράγματι ο Σύλλογός μας είναι ένας ζωντανός Σύλλογος με πολλές δραστηριότητες και με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού. Οι δράσεις του δεν εξαντλούνται μόνο μέσα στον Σύλλογο, αλλά σε όλους τους φορείς του χωριού μας.
Πιστεύουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία και με άλλους Συλλόγους της περιοχής μας διότι μέσα από τους Συλλόγους προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά και ενεργά τα χωριά μας, τα οποία αδειάζουν. Κι αυτό ευελπιστούμε να το πετύχουμε ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις, βοήθεια.
Ποιος ήταν ο εμπνευστής για την ίδρυση ενός Συλλόγου στο χωριό σας;
Από όσα γνωρίζω, μια ομάδα φοιτητών του χωριού, οι οποίοι σπούδαζαν στις μεγαλουπόλεις. Συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα Σύλλογο, ο οποίος θα ένωνε και θα ενίσχυε την ενότητα των κατοίκων του χωριού.
Πού αποσκοπεί ο Σύλλογος σας σήμερα;
Στη συνέχιση και διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων της περιοχής μας, μεταδίδοντάς τα ως «προίκα» στις νεώτερες γενιές. Επίσης στη συγκέντρωση του ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής μας, στον εξωραϊσμό του χωριού με σκοπό την τουριστική προβολή του, την προσφορά ψυχαγωγίας στους συγχωριανούς μας καθώς και στην αναβίωση και διατήρηση των παλαιών εθίμων. Αξίζει να σημειώσω εδώ κυρία Δούλη, ότι όλα αυτά γίνονται με πολύ αγάπη και όλη αυτή η προσπάθεια μας αποβλέπει στο να υπάρχει αγάπη, ενότητα, βοήθεια και επικοινωνία ανάμεσα μας.
Η θέση του Προέδρου ενός Συλλόγου αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πολλές απαιτήσεις. Πόσο από τον προσωπικό σας χρόνο διαθέτετε, κύριε Παπακώστα, για τον Σύλλογο και για τα καθήκοντα που εκπορεύονται από τη θέση του προέδρου;
Η θέση του προέδρου ενός Συλλόγου αναμφισβήτητα απαιτεί πολύ από τον προσωπικό του χρόνο. Επιπλέον, χρειάζεται πολλή αγάπη και πολύ μεράκι, διαφορετικά δεν μπορείς να αποδώσεις αλλά ούτε να πετύχεις στο έργο σου. Ο χρόνος που διαθέτω είναι σίγουρα πολύς, αλλά με γεμίζει αυτό που κάνω και το αγαπώ πάρα πολύ. Αυτό που θέλω είναι να προσφέρω και να δώσω ότι μπορώ περισσότερο σ’ αυτό το Σύλλογο αλλά και στο χωριό μου.
Είστε ένας άνθρωπος που δίνετε την ψυχή σας για το χωριό και φυσικά για τον Σύλλογο, κι αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο Σύλλογος;
Ο Σύλλογος για μένα είναι ο πυρήνας που δίνει ζωή σε όλο το χωριό κι αυτό θέλω να συνεχιστεί. Να δώσουμε τα σωστά πρότυπα στις γενιές που ακολουθούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο μας αλλά και την πλούσια παράδοσή μας.
Η Θεόπετα ως ιστορική περιοχή, έχει ανάγκη να αναδείξει τον πολιτισμό της. Μέσα από το Σύλλογο μας οι νέοι πρέπει να βοηθάνε σε κάθε προσπάθειά μας, αλλά και οι παλαιότεροι πρέπει να στηρίξουν τους κόπους μας, για να ενισχύσουμε το έργο που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.
Συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στο έργο του Συλλόγου; Πόσο έντονη είναι η σχέση η δική σας αλλά και των κατοίκων του χωριού σας με τον τόπο σας;
Η νεολαία της Θεόπετρας διαθέτει κουλτούρα. Συγκεκριμένα υπάρχει μια παρέα είκοσι ατόμων που έχουν μία κλίση στην μουσική και στο ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι αν τους βοηθήσουμε και τους δώσουμε τα ανάλογα κίνητρα μπορούν να προχωρήσουν. Είναι γεγονός ότι όλοι οι κάτοικοι της Θεόπετρας μικροί και μεγάλοι αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να συνδράμουμε στην ανέλιξη του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, είναι κοντά στη νεολαία του χωριού. Οι νέοι του χωριού μας ανέπτυξαν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις, μέσα από τις δραστηριότητες του Συλλόγου, συμμετέχοντας στις ωραίες εκδηλώσεις του χωριού μας, στα πανυγήρια και στα διάφορα δρώμενα.
Ως επικεφαλής ενός Πολιτιστικού Συλλόγου τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν σ’ έναν πολιτιστικό φορέα και να προσφέρουν;
Το να παραμένει κάποιος απλός θεατής και κριτής -είτε από καλή πρόθεση, είτε από κακή- στη σημερινή εποχή που ζούμε δεν έχει κανένα νόημα. Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε έναν αξιόλογο τόπο έχουμε ιστορία, λαογραφία, παράδοση. Του αξίζει λοιπόν αυτού του τόπου μια καλύτερη συμπεριφορά από όλους μας. Τους προτρέπω λοιπόν να ενταχθούν με προθυμία σε Συλλόγους και να προσφέρουν για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλά.
Αισθανθήκατε όλα αυτά τα χρόνια ότι κάποια άτομα προσπάθησαν να δυσκολέψουν το έργο σας κατά τη θητεία σας;
Βεβαίως και υπήρχαν αντιπαλότητες, αλλά βλέποντας το έργο και την προσφορά του Συλλόγου, έγιναν και αυτοί συνεργάτες και βοηθοί μας, και έτσι είμαστε όλοι μονιασμένοι και προσπαθούμε τώρα να πετύχουμε τα καλύτερα για το Σύλλογο.
Τι θα λέγατε σε όσους σας βοήθησαν και σε όσους σας «πολέμησαν»;
Σε αυτούς που μας βοήθησαν ένα μεγάλο ευχαριστώ, και σε όσους μας «πολέμησαν» τους ευχαριστούμε κι αυτούς, διότι η κριτική τους, μας έκανε ακόμα πιο δυνατούς, για να πετύχουμε τα καλύτερα για τον Σύλλογό μας.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου;
Το όνειρό μου είναι να συνεχίσουμε μέσα από το Σύλλογο να παράγουμε πολιτισμό. Διότι πολιτισμός σημαίνει οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει τη ζωή του. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς.
Το χωριό σας είναι χτισμένο στους πρόποδες του μοναδικού στην Ελλάδα αρχαιολογικού μνημείου, του Σπηλαίου της Θεόπετρας. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το Μνημείο και να βοηθήσει τόσο το χωριό σας, όσο και την ευρύτερη περιοχή;
Το να ζεις στους πρόποδες του Σπηλαίου είναι ευχή. Νιώθω τυχερός που ζω σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο κι αυτά που απολαμβάνω ως κάτοικος του χωριού δεν περιγράφονται. Νομίζω ότι χρειάζεται η κατάλληλη διαφήμιση, προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει παρά πολύ να επισκέπτονται το Σπήλαιο μαθητές από όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαδοθεί η ιστορία του χωριού μας.
Σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας καλό είναι να ενταχθεί και το Σπήλαιο της Θεόπετρας στην επισκεψιμότητα των Μετεώρων και να προβληθεί έτσι καλύτερα η αρχαιολογική του αξία και η σημαντικότητά του.
Η επισκεψιμότητα στον χώρο του Σπηλαίου δεν είναι η αναμενόμενη μέχρι τώρα. Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη σας, κύριε Παπακώστα και πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει η ολοκλήρωση του Μουσείου στην είσοδο του χωριού;
Σίγουρα όπως είπατε κι εσείς κυρία Δούλη, η επισκεψιμότητα του Σπηλαίου της Θεόπετρας δεν είναι η αναμενόμενη. Η δημιουργία του Μουσείου θεωρείται απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση για να βλέπουν οι επισκέπτες όλα αυτά τα τεράστια αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας ευρύματα του Σπηλαίου. Είναι το πρώτο Μουσείο σε όλη την Ελλάδα με αυτή τη μορφή. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή μας θα φέρει πολύ κόσμο προβάλλοντας έτσι τον τόπο μας και την ιστορία του. Το Μουσείο αυτό είναι κόσμημα για όλη την περιοχή μας και πρέπει να πιέσουμε όλοι να ανοίξει τις πύλες του.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Μετά τα Κούλουμα και την παραδοσιακή φασολάδα την Καθαρά Δευτέρα σειρά έχει τώρα η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας Κυριακή 8 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο ΡΟΜΒΟΣ στους Αγίους Θεοδώρους, όπως έγινε και πέρυσι και είχε μεγάλη επιτυχία. Μετά σειρά έχουν οι Λαζαρίνες, Το έθιμο του Φανού, Παραδοσιακοί χορί στην πλατεία του χωριού ανήμερα του Πάσχα, Αναβίωση του έθιμου Κλήδωνα μέχρι και αφιέρωμα στη γιορτή της Μητέρας και έπεται και συνέχεια. Βλέπετε ότι ο Σύλλογος μας δεν σταματάει ποτέ.
Γνωρίζουμε ότι είστε από τους Προέδρους Συλλόγων που βοηθούν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων του χωριού σας; Πώς είναι η συνεργασία σας με την Εκκλησία και την Κοινότητα του χωριού σας;
Επειδή, όπως σας είπα, ο πολιτισμός δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, ο Σύλλογός μας έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με διάφορες πολιτιστικές προσπάθειες και δράσεις, που είναι στην υπηρεσία του πολιτισμού και της παράδοσης. Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Ιερέα του χωριού μας π. Σωτήριο Μπακώση, που είναι πάντα συμπαραστάτης και βοηθός στον Σύλλογό μας, αλλά κι εμείς με την σειρά μας όταν μας χρειάζεται ο Ιερέας είμαστε κοντά του. Οι δράσεις του Συλλόγου δεν περιορίζονται μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και σε άλλους σκοπούς. Παράλληλα, έχουμε άψογη συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Παπαβασιλείου και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Με λίγα λόγια, όλοι στην τοπική κοινωνία τού χωριού μας είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Δημήτρης Παπακώστας
Αντιπρόεδρος: Αποστόλης Γάτσιας
Γραμματέας: Σούλα Τότη-Μπακάλη
Ταμίας: Θεόδωρος Καραμίντζιος
Μέλος: Κατερίνα Τσουρλή
Αναπλ. Μέλη: Ευάγγελος Τσιγάρας, Γιάννης Χατζής, Αθανασία Παπαβασιλείου, Παρασκευή Κωστοπούλου, π. Σωτήριος Μπακώσης.