Στις εκδηλώσεις μνήμης των 105 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών Αγροτών το 1910 στο Κιλελέρ, τις οποίες συνδιοργάνωσαν η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Κιλελέρ, παρέστη ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής:
“Είμαστε παρόντες στην ημέρα μνήμης των αγωνιστών του Κιλελέρ. Είμαστε παρόντες και σηματοδοτούμε την προσπάθεια του έθνους μας χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι στα δύσκολα που πέρασαν και ενδεχομένως στα δύσκολα που έρχονται ώστε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα.
Θέλουμε κύριε υπουργέ από αυτόν εδώ τον τόπο, των αγώνων και της δημοκρατίας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μία δημιουργική ανατροπή σ’ αυτά τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή.
Όλοι ξέρουν ότι δεν ακολουθείται ένας συνεπής οδικός χάρτης στις επιδοτήσεις, είτε αυτές λέγονται βιολογική κτηνοτροφία, είτε βιολογική γεωργία, είτε νιτρορύπανση, είτε επενδύσεις για τους νέους αγρότες. Υπάρχουν αγρότες που έχουν γεράσει και ακόμη παίρνουν την επιδότηση της εγκατάστασης του νέου αγρότη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό οδικό χάρτη. Να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες του κόσμου που παραμένει απλήρωτος. Να ξέρει ο καθένας πότε και τι θα πάρει.
Το κόστος παραγωγής, ναι είναι επίσης ένα πάγιο αίτημα. Είκοσι χρόνια τώρα μιλάμε γι’ αυτό. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τον μειώσουμε.
Αυτή τη στιγμή στην περιφέρειά μας εκτελούνται 180 αγροτικά έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων, ο εξηλεκτρισμός, η μείωση του ηλεκτρικού κόστους, οι υδατοδεξαμενές, η υπογειοποίηση αγωγών, οι αναδασμοί και τα παράλληλα έργα που τους συνοδεύουν, η αγροτική οδοποιία κ.α. Αυτά είναι έργα 400 και πλέον εκατομμυρίων.
Αλλά στη Θεσσαλία έχουμε και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, αυτό της Κάρλας. Το έργο προχωράει και θέλω να σας ευχαριστήσω (σ.σ. τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) γιατί σε μία εμπλοκή που υπήρξε στη χρηματοδότηση, βρήκαμε τη λύση και οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το πολύ μεγάλο έργο του Αχελώου, που κόστισε πολλά εκατομμύρια, αλλά παραμένει δυστυχώς τελματωμένο και κάθε χρόνο χάνει μόνον η ΔΕΗ 40 εκ. ευρώ από την παραγωγή δωρεάν, πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και μιλάμε για ένα έργο ζωής για τον αγροτικό, για το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί, όχι επενδυθεί χρήματα. Πρέπει να ξαναδούμε αυτό το έργο γιατί μέσα από τον Αχελώο άπαντες μπορούν να ωφεληθούν.
Κύριε υπουργέ, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για να σταματήσουμε να παράγουμε, γιατί αν δεν παράγουμε, δεν έχουμε μέλλον. Είναι ξεκάθαρο. Μία είναι η λύση, μονόδρομος: η παραγωγή. Ο πρωτογενής τομέας είναι η μεγαλύτερη μεταβλητή, η μεγαλύτερη δύναμη για την έξοδο από την κρίση. Σήμερα δεν παράγουμε στον πρωτογενή τομέα, ούτε καν αυτά που καταναλώνουμε. Πρώτος μας στόχος λοιπόν πρέπει να είναι αυτός: να παράξουμε τόσα, όσα μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε να μην κάνουμε εισαγωγές και χάνεται το συνάλλαγμά μας.
Εμείς είμαστε των συγκεκριμένων πράξεων, των μικρών λόγων και των μεγάλων έργων. Και είμαστε όλοι μία γροθιά γιατί έχουμε στο μυαλό μας την πρωτογενή παραγωγή, τους αγώνες των προγόνων μας και ότι ενωμένοι θα κερδίζουμε, ενώ διχασμένοι θα χάνουμε. Είμαστε παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας και θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε την κανονικότητα στην αγρότισσα και στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, αλλά και σε όλους τους Θεσσαλούς και όλους τους Έλληνες.
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, να τιμούμε τη μνήμη των εξεγερμένων στο Κιλελέρ, δεν είναι οι θεωρητικές εξαγγελίες, αλλά οι μετρήσιμες πράξεις”.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!