Η έστω και μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ζωντανεύει σιγά σιγά και τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και τις εξορμήσεις προς το εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από την κινητικότητα των κρατήσεων Ελλήνων για το Πάσχα.
Ειδικότερα, η κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών κατά την περίοδο του Πάσχα παρουσιάζεται αυξημένη κατά περίπου 15% για προορισμούς της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις στα ελληνικά τουριστικά γραφεία που ανήκουν σε συνδέσμους-μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA.
Πού όμως συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον; Σύμφωνα με τη FedHATTA δημοφιλέστεροι μεταξύ των Ελλήνων είναι και φέτος οι νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Πάτμος και η Σύρος. Ομως, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και για ταξίδια στην Πελοπόννησο (σε μέρη όπως το Πόρτο Χέλι), στο Μέτσοβο, στα Ιωάννινα και στο Πήλιο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών να αποκτήσουν εμπειρίες από τοπικά ήθη και έθιμα της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, γεγονός που επηρεάζει τις αποφάσεις τους για κρατήσεις σε συγκεκριμένα μέρη που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα εορτασμού του Πάσχα.
Ομως ανοδική τάση καταγράφεται και για ταξίδια προς το εξωτερικό. Συγκεκριμένα μεγάλη δυναμική παρουσιάζει σύμφωνα με την FedHATTA η ζήτηση για Ισραήλ και ειδικότερα την Ιερουσαλήμ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 8-10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών αυτών είναι η Αφή του Αγίου Φωτός στον Ναό του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Παράλληλα, όμως, ισχυρή αύξηση αναφέρεται και για τις κρατήσεις για ταξίδια προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο και, βέβαια, την Κωνσταντινούπολη αλλά και για το Ντουμπάι και το Μαρόκο.
Επίσης, ζήτηση υφίσταται και για τις αραβικές χώρες. Σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων, πάντως, όπως κάθε χρόνο, αφορά την Ιταλία (και συγκεκριμένα Σαρδηνία, Σικελία και Ρώμη), τη Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης, αυξημένες είναι και οι κρατήσεις για ταξίδια προς τη Ρωσία και τη Ρουμανία, την Κεντρική Ευρώπη αλλά και μακρινούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Περού, χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Η FedHATTA διαπιστώνει «διάθεση των Ελλήνων ταξιδιωτών να ανακαλύψουν νέους προορισμούς».
Οι πρώτες ενδείξεις της διαφαινόμενης ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού έχουν εμφανιστεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους και από τα στοιχεία της ταξιδιωτικής κίνησης των περιφερειακών αεροδρομίων: συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός επιβατών εσωτερικού στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport έφτασε το 1,168 εκατ., υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 6,4%.
Το ίδιο διάστημα η κίνηση εσωτερικού στο αεροδρόμιο της Αθήνας έφτασε στο 1,296 εκατ. επιβάτες αυξημένη κατά 8,8%. Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού για τον προγραμματισμό των Ελλήνων το Πάσχα, οι ρυθμοί αυτοί εκτιμάται ως θα επιταχυνθούν σημαντικά τον Απρίλιο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!