«Συγνώμη αλλά δεν έχουμε παραλίες! – Sorry, no beaches» είναι το μότο του Δήμου Νάουσας, με το οποίο «λανσάρει» την πόλη στο εξωτερικό. Διότι η Νάουσα μπορεί να μην έχει παραλίες, αλλά έχει δεκάδες άλλες ομορφιές και σημαντικούς λόγους για να τη γνωρίσει κανείς!
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Κουτσογιάννης, «τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόμαστε πάνω στο να χτίσουμε μια καμπάνια με ολοκληρωμένο το τουριστικό προϊόν, με την οποία ωστόσο δημιουργούμε την ερώτηση στον ξένο που έχει ταυτίσει την Ελλάδα με το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα: δηλαδή τι έχετε που να αξίζει τον κόπο να σας επισκεφτούμε;».
Η καμπάνια παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε κλειστή εκδήλωση, μόνο για επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, με στόχο η δημιουργία συνεργειών. «Αναζητούμε συμμάχους και θέλουμε η Νάουσα να γίνει τουριστικά η πόλη – δορυφόρος της Θεσσαλονίκης, να έρχεται κόσμος που επιλέγει τη Θεσσαλονίκη και στη Νάουσα, έστω μονοήμερη εκδρομή ή για κάποιες διανυκτερεύσεις», εξήγησε ο κ. Κουτσογιάννης.
Πώς, όμως, υποδέχονται το «Sorry no beaches» στο εξωτερικό; Ο κ. Κουτσογιάννης απαντά πως έχει παρουσιαστεί ήδη σε διάφορες πόλεις και η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. «Ο κόσμος γελάει στην αρχή και μετά μας ρωτάει γεμάτος περιέργεια», επισήμανε, εξηγώντας πως συτό έγινε και στη Στοκχόλμη και στην Αγία Πετρούπολη και στη Βαρσοβία, όπου ο Δήμος Νάουσας πήγε, συμμετέχοντας στη Διπλωματία των Πόλεων, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Νάουσας έδειξε μια πόλη «με δεκάδες κρυμμένες εκπλήξεις, πανέμορφη, ήσυχη, με φοβερή φύση και μοναδικό κρασί, με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν, ιδιαίτερες γειτονιές και απολαυστικά τοπικά προϊόντα. Εικόνες, γεύσεις, εμπειρίες, δρώμενα και μνήμες περιπλέκονται στα μονοπάτια της. Πλούσια αρχοντικά, παλιές βιομηχανίες, νερόμυλοι, οι ναοί με τα καμπαναριά τους, το ποτάμι, το πράσινο. Μία πόλη που σε ταξιδεύει, μία περιοχή που σε μαγεύει, ένας τόπος που σε αποπλανεί. Κι ας μην έχει παραλίες…».
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Αλέξανδρος Θάνος και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.
Λίγα λόγια για τη Νάουσα, όπως την παρουσιάζει ο Δήμος:
Η συνάντηση των Μεγάλων
Στη Νάουσα έγινε η συνάντηση που επηρέασε καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού. Εδώ, στην κατάφυτη και ειδυλλιακή Μίεζα, σε έναν επίγειο παράδεισο με βαθύσκιωτα σπήλαια και άφθονα τρεχούμενα νερά, στο πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, λίγο πριν αυτός κατακτήσει τον κόσμο. Έντονο είναι το ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής και στα νεότερα χρόνια και χαρακτηρίζεται από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των κατοίκων της και την μεγάλη οικονομική και βιομηχανική ακμή της πόλης.
Σταματώντας τον χρόνο
Τι πιο ειδυλλιακό από ένα ποτήρι κρασί το ηλιοβασίλεμα, στο «μπαλκόνι» της Μακεδονίας, με θέα τον απέραντο κάμπο και ένα τραπέζι γεμάτο με τοπικά καλούδια; Τι πιο γαληνευτικό από ένα ζεστό καφέ μπροστά στο τζάκι ενός σαλέ δίπλα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο; Η Νάουσα ενδείκνυται για μοναδικές ημέρες χαλάρωσης και αναζωογόνησης, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην υπέροχη φύση που την περιβάλλει, για βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια στις γραφικές γειτονιές της παλιάς πόλης, όπου τα κτίρια εναλλάσσονται με «μικρούς παραδείσους», πάρκα και αλσύλλια.
Παιχνίδια στο χιόνι
Δύο από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Νάουσα. Από εδώ ξεκίνησε η ιστορία του σκι στην Ελλάδα! Το ένα από αυτά, τα 3-5 Πηγάδια έχει τέλειο χιόνι όλο το χειμώνα εξαιτίας του συστήματος τεχνητής χιόνωσης που δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα. Το άλλο είναι το παλιότερο στη χώρα, λειτουργεί από το 1934. Για γερές δόσεις αδρεναλίνης, αρχάριους ή έμπειρους σκιέρ, για σλάλομ, άλματα, φιγούρες σε υπέροχες εγκαταστάσεις!
Πράσινο παντού
Ένα ταξίδι στη Νάουσα αποτελεί μία συνεχή συνομιλία του ταξιδιώτη με τη φύση. Ακόμα και μέσα στην πόλη, η φύση είναι παντού. Η αφρισμένη Αραπίτσα, ένα από τα ελάχιστα ποτάμια στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, οριοθετεί την πόλη, δημιουργεί καταρράκτες, της δίνει ενέργεια. Ο Δήμος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας έχει τα περισσότερα δάση της χώρας. Πρέπει να επισκεφτείς το μοναδικό άλσος του Αγ. Νικολάου! Κατάφυτες πλαγιές με οξιές, βελανιδιές, έλατα, σφενδάμους και με το αιωνόβιο πλατανόδασος, ένα υπέροχο φαράγγι και αγέρωχα βουνά σε περιμένουν για βόλτες και δραστηριότητες κάθε είδους για όλες τις ηλικίες.
Πολιτισμός αιώνων
Στον πολιτισμό της Νάουσας κυρίαρχη θέση έχει το πανάρχαιο καρναβαλικό έθιμο της «Μπούλας», το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο στις Απόκριες. Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της τέχνης του τόπου είναι τα χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας, που οδήγησαν στην άνθηση της Ναουσαιικής βιομηχανίας. Οι πολιτιστικές γιορτές που έχουν συνδεθεί με το κρασί αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας γίνονται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών και δίνουν το στίγμα μίας ζωντανής πόλης που συνδυάζει το παραδοσιακό με το καινοτόμο.
Αποθέωση της γεύσης
Πόσες είναι οι πιθανότητες μία πόλη σαν τη Νάουσα, που ζει και «αναπνέει» γύρω από το κρασί και την παραγωγή του, να μην έχει καλό φαγητό; Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παραδοσιακά, αγνά τοπικά προϊόντα της εύφορης γης και των γάργαρων νερών της Νάουσας, σε κάποιο αμφιθεατρικό «μπαλκόνι» μπροστά στον τεράστιο κάμπο ή σε μία αυλή μέσα στη φύση. Φρέσκια πέστροφα, ντόπιο κυνήγι και άλλα τοπικά κρέατα, τυριά (δοκίμασε τον ξακουστό μπάτσο σε όλες τις παραλλαγές του), σαρμάδες, πίτες, γλυκά με πολύ …σιρόπι και συνήθως ξηρούς καρπούς. «Άρχοντες» των φρούτων της περιοχής το ροδάκινο και τα κεράσια Ροδοχωρίου, τα οποία μπορεί να δοκιμάσει κανείς είτε φρέσκα είτε σε μορφή μαρμελάδας ή κομπόστας.
«Μεθυστικές» διαδρομές
Στον κάμπο του ξινόμαυρου, της ξεχωριστής τοπικής ποικιλίας, αποτέλεσμα του ηπειρωτικού – μεσογειακού κλίματος, των νερών και των εύφορων πλαγιών του Βερμίου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει το κρασί που έφτασε στα πέρατα της γης κι έγινε το αγαπημένο κρασί βασιλιάδων, αυτοκρατόρων και περιηγητών, που το συγκρίνουν με τα καλύτερα γαλλικά κρασιά. Ή να περιγηθεί στα ξακουστά οινοποιεία, σε μεγάλους αμπελώνες, ανάμεσα σε βαρέλια με τα παλιότερα κρασιά στην Ελλάδα και να γευτεί παλιές και σπάνιες σοδειές που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, εμπλουτίζοντας την κάβα του με το μοναδικό ξινόμαυρο που όσο ωριμάζει γίνεται ακόμα καλύτερο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!