Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας ενημερωτική εκδήλωση για τον Ασπροπάρη, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας.
Η ενημέρωση περιελάμβανε παρουσιάσεις στοιχείων για την αναγνώριση του Ασπροπάρη, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το πουλί από τα δηλητηριασμένα δολώματα.
Όπως αναφέρθηκε, τέσσερις φορείς από τρεις χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.
Στους παραβρισκόμενους διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον Ασπροπάρη και τη φύση των Μετεώρων, τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία τους και το ζήτημα της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.
Ο μικρός μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης, που στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι περισσότερο γνωστός με τις τοπικές ονομασίες «Τυροκόμος» και «Χελωνοφάης», απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Λιγοστά πουλιά έχουν απομείνει στα Βαλκάνια και ελάχιστα ζευγάρια αναπαράγονται πλέον κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Τα Μετέωρα, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ασπροπάρη στην Ελλάδα, έχουν την τύχη να διατηρούν ακόμη έναν μικρό αριθμό από τα εναπομείναντα ζευγάρια του σπάνιου αυτού γύπα.
Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Ασπροπάρη τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων, όσο και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια είναι η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δασάρχης Καλαμπάκας, κ. Χρήστος Πίσσιας, καθώς και πολλά στελέχη του Δασαρχείου Καλαμπάκας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}KALAMBAKA/ASPROPARHS_ENHMEROSH_31-3-2015:::0:0{/gallery}