Στο σπήλαιο της Θεόπετρας, το 1993, έγινε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα μας, τουλάχιστον, σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η ανεύρεση της ταφής ενός νεαρού κοριτσιού που έζησε στην περιοχή μας 9000 χρόνια πριν, επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη παρουσία του μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία.
Λόγω της άριστης διατήρησης του κρανίου της, αποφασίστηκε να προχωρήσει η ανάπλασή του προσώπου της για διδακτικούς λόγους. Έτσι από το 2014 και για τέσσερα σχεδόν χρόνια μία ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, δημιούργησε ένα πιστό αντίγραφο του κρανίου το οποίο παρουσιάστηκε σε ημερίδα με τίτλο «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως.
Βέβαια ο δήμαρχος μας κ. Σινάνης, ούτε που εμφανίστηκε στην ημερίδα, αν και επιβαλλόταν να είναι εκεί και να εκπροσωπήσει με περηφάνια τον τόπο του. Ο δήμος Μετεώρων ήταν απών στη μεγαλύτερη πολιτισμική εκδήλωση που τον αφορούσε άμεσα, η οποία παρεμπιπτόντως είχε παγκόσμια προβολή. Είναι ξεκάθαρο πόσο αστείρευτο είναι το ενδιαφέρον της δημοτικής μας αρχής για την ολοκληρωμένη προκοπή του τουρισμού στο Δήμο μας …
Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Θεόπετρας όπου σε συνδυασμό με το Σπήλαιο αποτέλεσαν σημαντικότατο τουριστικό προορισμό, έλαβε χώρα μία κατολίσθηση από τα πρανή του βραχώδους λόφου εξωτερικά του γεωλογικού σχηματισμού. Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα το μνημείο παραμένει κλειστό, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων μαζί με μελέτη στερέωσης που είχε εκπονηθεί παλαιότερα. Η υπόθεση μπήκε στα συρτάρια. Με κλειστό το Σπήλαιο «μαραζώνει» και το Μουσείο αν και αποτελεί το μόνο μουσειακό χώρο στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία. Εντωμεταξύ καθημερινά χάνονται πολλά έσοδα για την περιοχή ενώ η τοπική κοινωνία νιώθει πλήρως περιφρονημένη.
Έπειτα από πιέσεις της π. Υπουργού κ. Κονιόρδου Λυδίας, στις 21/8/18 εγκρίθηκε η εκτέλεση εργασιών του έργου «Τεκμηρίωση και εκπόνηση μελετών ευστάθειας και λοιπών απαραίτητων μελετών σπηλαίου Θεόπετρας αρμοδιότητας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας». Η εκτέλεση του έργου έχει ημερομηνία λήξης την 31/12/18. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ακόμη δεν γνωρίζει κανένας τίποτα, ακόμη το σπήλαιο παραμένει κλειστό. Εντωμεταξύ , τα πολύ άσημα σχόλια ξένων επισκεπτών μέσω δημοφιλών ταξιδιωτικών εφαρμογών όπως το tripadvisor γίνονται όλο και περισσότερα, δυσφημίζοντας έτσι το μνημείο και τον τόπο μας.
Σίγουρα υπάρχουν διαδικασίες. Σίγουρα υπάρχει και η γραφειοκρατεία. Όμως και στην πιο τριτοκοσμική χώρα, τρία έτη είναι υπερβολικά πολύς χρόνος για την αποκατάσταση του προβλήματος της όποιας διάβρωσης του μνημείου. Από την άλλη, μαθαίνουμε για τις προσλήψεις υπαλληλικού προσωπικού για την φύλαξη τόσο του Μουσείου όσο και του Σπηλαίου της Θεόπετρας. Για να καταλάβω, έρχονται για να φυλάνε σφραγισμένες πόρτες;
Ποιες ακριβώς είναι οι κινήσεις του κ. Σινάνη που αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον για τον Σπήλαιο της Θεόπετρας και κατ’ επέκταση για τον τουρισμό του Δήμου Μετεώρων…? Ποιες είναι οι ενέργειες του κ. Ράντου, αντιδημάρχου τουρισμού; Θα πρέπει να τρέξουν στις υπηρεσίες, να απαιτήσουν εξηγήσεις. Θα πρέπει να διεκδικήσουν, θα πρέπει να ιδρώσουν. Παρόλα αυτά αρκούνται στις φωτογραφίες και το φατσιμάρε γύρω από όλα τα δρώμενα, την ώρα που ο τουρισμός στον τόπο μας μπάζει από χίλιες μεριές. Και σε ένα μήνα θέλουνε να ξανακάτσουν στις καρέκλες τους. Από την πρώτη Κυριακή…
Η αναιτιολόγητη έως και εγκληματική αδράνεια, γενικότερα των Υπηρεσιών και ειδικότερα της δημοτικής μας αρχής, με οδηγεί σε ένα πολύ εύλογο ερώτημα; Μήπως τελικά κάποιοι θέλουνε το Σπήλαιο κλειστό; Μήπως τελικά κάποιοι βλέπουνε το μνημείο αυτό ανταγωνιστικά ως προς τα οφέλη που οι ίδιοι αποκομίζουν από την παρούσα κατάσταση του τουρισμού του δήμου μας; Και μήπως υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες;
Πριν 9000 χρόνια θάφτηκε η «Αυγή». Πριν λίγα χρόνια τη φέραμε στο φως. Και με αυτή την τεράστια ανακάλυψη, έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο στο πολιτισμικό και τουριστικό απόθεμα του Δήμου μας. Ίσως κάποιοι να μην επιθυμούν την διεθνή αναγνώριση και ανάδειξη του μεσολιθικού κοριτσιού και του σπηλαίου που τη φιλοξένησε. Περνώντας ο καιρός, ξαναρίχνουν πάνω της το χώμα που την ξεσκέπασε…
Ως πότε όμως, θαρρούν, θα είναι θαμμένη η «Αυγή»;
* Σημειώνεται ότι ο στόχος του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα – Ανεξάρτητος Δήμος» με επικεφαλής τον Θοδωρή Αλέκο, είναι η άμεση επαναλειτουργία του Σπηλαίου της Θεόπετρας. Επιπλέον, μέσα στις προτάσεις του συνδυασμού μας συμπεριλαμβάνεται η πρωτοβουλία μας για την έναρξη των διαδικασιών της διεκδίκησης της προτομής της «Αυγής» και επιστροφής της στον τόπο που γεννήθηκε, στη Θεόπετρα.
Όραμα μας είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν αναβαθμίζοντας όχι μόνο την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, με την πλήρη επαναλειτουργία του μνημείου της Θεόπετρας αλλά και να προωθήσουμε δραστηριότητες που είναι σίγουρο ότι θα δώσουν στα γειτονικά χωριά και άρα στο δήμο μας προστιθέμενη τουριστική αξία. Ο συνδυασμός της επίσκεψης του Σπηλαίου με την αναρρίχηση στο βράχο της Θεόπετρας μπορούν να εμπλουτιστούν με την ορεινή ποδηλασία και τις περιπατητικές διαδρομές που προσφέρουν τα όμορφα βουνά των Αντιχασίων. Είναι σίγουρο πως μέρος των επισκεπτών μας θα παραμείνουνε και μία μέρα παραπάνω στο δήμο μας αν γνωρίζουν ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχει και η μικρή πλην πανέμορφη λίμνη Λογγά τα καταπράσινα δάση Οξυάς και τα χωριά που τα περιβάλλουν.
Πόσες, μα πόσες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ακόμη που θα μπορούσαν να πάνε τον τόπο μας μπροστά, μένουνε θαμμένες και αυτές μαζί με την «Αυγή»… Πότε θα ξυπνήσουμε επιτέλους;
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδιασμό
«ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΣ»