Μια πρωτοφανής επίθεση από χάκερς οι οποίοι αποστέλλουν κακόβουλο λογισμικό σε χρήστες κινητών τηλεφώνων iphone στην Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τις τελευταίες ώρες.
Μάλιστα εξεδόθη και συγκεκριμένη ανακοίνωση στο twitter η οποία αναφέρει:
«Σε εξέλιξη:Υποκλοπή στοιχείων χρηστών iphone (icloud) με το πρόσχημα εντοπισμού κλεμμένων /χαμένων συσκευών, μέσω παραπλανητικών SMS».
Πώς λειτουργεί το λογισμικό
Το συγκεκριμένο λογισμικό το οποίο στέλνεται μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει άμεσα τους κωδικούς του χρήστη στο icloud. Mε αυτόν τον τρόπο ο χάκερ μπορεί να πάρει όλες τις φωτογραφίες αλλά και τον τηλεφωνικό κατάλογο του χρήστη.
Για παράδειγμα αν δείτε μήνυμα ή sms ότι κερδίσατε κάποια συσκευή κινητής τηλεφωνίας μην πατήσετε στον σύνδεσμο που παραπέμπει. Αν το πράξετε οι επιτήδειοι βάζουν χέρι στους κωδικούς σας στο i-cloud με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων.
Κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο- Εκατοντάδες καταγγελίες
Το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις τελευταίες ώρες έχει πάρει φωτιά από Έλληνες χρήστες των συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο icloud τους. Άλλοι ρωτούν για τον τηλεφωνικό τους κατάλογο, τις επαφές τους κι άλλοι για τις φωτογραφίες τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για το ηλεκτρονικό έγκλημα, οι φωτογραφίες των θυμάτων είναι πολύ πιθανό -ιδιαίτερα αν είναι πολύ προσωπικές- να διαρρεύσουν στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή. « Υπάρχει περίπτωση να επικοινωνήσουν με το θύμα, να του δείξουν τις προσωπικές του φωτογραφίες και να του ζητήσουν χρήματα για να μην τις δημοσιεύσουν», προσθέτει έμπειρος αξιωματικός που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού.
Zητούν πληρωμή σε bitcoin για να δώσουν πίσω τους κωδικούς
«Όταν ο χρήστης του κινητού πέσει θύμα υποκλοπής και προσπαθήσει να μπει στο icloud, τότε του εμφανίζεται ένα μήνυμα ότι για να εισέλθει και να του δοθούν πίσω οι κωδικοί θα πρέπει να πληρώσει. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα χρήματα που ζητούν είναι ψηφιακά νομίσματα, δηλαδή Bitcoin.Σε κάθε χρήστη- θύμα ζητούν 10 bitcoin, δηλαδή περίπου 5.000- 6.000 ευρώ. Μπορεί όμως να σταλθεί και email στο οποίο οι επιτήδειοι θα ζητούν χρήματα», διευκρινίζει. Επίσης με τα ψηφιακά νομίσματα είναι δύσκολο οι Αρχές να εντοπίσουν τους δράστες επειδή όπως τονίζουν «ξεπλένονται εύκολα» στο Διαδίκτυο.
Σε συναγερμό το FBI και η Europol για να εντοπιστούν τα ίχνη των χάκερ
FBI και Europol προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού των χάκερ, αρχικά οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Η εμπειρία έχει δείξει πως τέτοιοι απατεώνες δρουν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», αναφέρει στο zougla.gr. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ίχνη φέρεται να μας οδηγούν προς εκείνη την κατεύθυνση», προσθέτει.
Πώς μπορεί να προστατευθεί ο χρήστης
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς το παρόν συνιστά την προσοχή των χρηστών iphone μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Συγκεκριμένα συμβουλεύει να μην ανοιχτεί κανένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα. Παράλληλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα διαφημιστικά μηνύματα τα οποία παραπέμπουν σε ιστοσελίδες.
«Στέλνονται μηνύματα τα οποία σε καλούν να πατήσεις πάνω σε Link συγκεκριμένης διαφημιστικής ιστοσελίδας. Από τη στιγμή που ο χρήστης του κινητού μπει σε αυτόν τον ιστότοπο, έχασε τους κωδικούς του στο icloud, ενώ το κινητό του πέρασε στα χέρια του χάκερ».
Απέκτησε twitter η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Από σήμερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άνοιξε λογαριασμό στο twitter με την ονομασία «cyberalertGR».
Έτσι, οι πολίτες θα ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο για τους κινδύνους και τις απειλές της επικαιρότητας που αφορούν το αντικείμενο της Υπηρεσίας και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη μετεξέλιξη του κυβερνοεγκλήματος και τον αντίκτυπό του σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, καθίσταται σαφές ότι είναι άμεση η ανάγκη για αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού (παιδιών, γονέων, επιχειρηματικού κόσμου, χρηστών του διαδικτύου) σε πραγματικό χρόνο σχετικά με θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικότερα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό» αναφέρει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Μανώλης Σφακιανάκης.
Όπως τονίζει «στόχος είναι η προστασία των πολιτών από κινδύνους για τους οποίους απαιτείται ουσιαστική και γρήγορη ενημέρωση προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόληψη του κυβερνοεγκλήματος και οι χρήστες να προστατευτούν σε προσωπικό επίπεδο αλλά και εξοικονομηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία διακινούνται μέσα σε δευτερόλεπτα στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώσουν άμεσα τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής στο διαδίκτυο».
zougla.grr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!