Με εκπληκτικές ψηφιακές αναπαραστάσεις, η ασφαλιστική εταιρεία Budget Direct αποφάσισε να δείξει πως θα ήταν τα επτά θαύματα του κόσμου κατά την περίοδο της ακμής τους. Βέβαια, μόνο ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας στέκεται μέχρι και σήμερα, και είναι η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο. Τα υπόλοιπα έξι θαύματα καταστράφηκαν από πολέμους και φυσικές καταστροφές και την παρακμή των πολιτισμών που τα κατασκεύασαν. Τα επτά θαύματα του κόσμου είναι: Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (2584-2561 π.Χ.), οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (8ος-6ος αιώνας π.Χ.), το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός (430 π.Χ.), ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο (356 π.Χ), το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (353-351 π.Χ.), ο Κολοσσός της Ρόδου (292-280 π.Χ.) και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (280 π.Χ.).
Ο Κολοσσός της Ρόδου, μάλιστα, ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Απόλλωνα. Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του Λύσιππου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη είχε το ίδιο περίπου μέγεθος με τον Κολοσσό της Ρόδου, αν και στηριζόταν σε υψηλότερη βάση. Η όψη του αγάλματος λέγεται ότι διακρινόταν από την είσοδο του λιμένα της Ρόδου.
Ο Κολοσσός, ενσάρκωση του παντεπόπτη και ζωοδότη Απόλλωνα, με την μπρούντζινη επιδερμίδα του να αντανακλά το φως του ήλιου, πρέπει να εντυπωσίαζε τους επισκέπτες ως πειστική εικόνα του θεού. Όπως παρατηρεί ο Φίλων ο Βυζάντιος, ο γλύπτης Χάρης από τη Λίνδο είχε πετύχει το απίστευτο, κάνοντας τον θεό του «πραγματικό θεό». Ο Χάρης είχε δημιουργήσει έναν «δεύτερο Απόλλωνα, που αντίκριζε τον πρώτο».
Tο βάθρο του αγάλματος ήταν από λευκό μάρμαρο. Το ότι τα πόδια του Κολοσσού ήταν ενωμένα, σήμαινε ότι ο Χάρης έπρεπε να δώσει λύσεις σε αρκετά τεχνικά προβλήματα. Μετά την αγκύρωση των πελμάτων του αγάλματος στο βάθρο ύψους 12 μέτρων, ο Χάρης κατασκεύασε έναν τεράστιο σκελετό από πέτρινα υποστυλώματα και σιδερένιες ράβδους, πάνω στον οποίο προσαρμόστηκαν χυτά μπρούντζινα φύλλα. Η γιγαντιαία μορφή, που ολοκληρώθηκε σε 12 χρόνια, καλύφθηκε με μπρούντζινη επένδυση. Όταν απομακρύνθηκε ο βοηθητικός τεχνητός γήλοφος που περιέβαλλε το άγαλμα, και ο Ήλιος αποκαλύφθηκε στους κατοίκους της Ρόδου, ο Χάρης πρέπει να άφησε ένα στεναγμό ανακούφισης. Είχε επίσης πάρει αποτελεσματικά μέτρα κατά του κινδύνου των ισχυρών ανέμων, που θα μαστίγωναν την εύθραυστη κατασκευή.
https://youtu.be/5KdfXZnYA4o
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!