Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσαν και φέτος οι γυναίκες της Θεόπετρας σήμερα παραμονή της Πρωτομαγιάς.
Οι γυναίκες του χωριού μάζεψαν «Κλήδονα» (είδος λουλουδιού που το βρίσκεις στις πλαγιές και στις αλάνες των αγρών) και με άλλα λουλούδια, στόλισαν μια στάμνα γεμισμένη με νερό.
Στη συνέχεια έκαναν το γύρο του χωριού, κρατώντας την και τραγουδώντας. Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού χόρεψαν γύρω-γύρω από τη στάμνα.
Σύμφωνα με το έθιμο, η κάθε κοπέλα ρίχνει μέσα στη στάμνα ένα προσωπικό αντικείμενο (δαχτυλίδι, βραχιόλι, σκουλαρίκι) και μετά από τρεις μέρες ανοίγουν τη στάμνα και ανασύρουν ένα –ένα τα αντικείμενα που έριξαν μέσα.
Η κάθε κοπέλα ρίχνει λίγο νερό στο πρόσωπο της από τη στάμνα, και το υπόλοιπο που μένει, πάλι όλες μαζί το πάνε και το χύνουν στο ποτάμι, ευχόμενες να έχουν καλή τύχη στη ζωή τους.
Επίσης, θεωρούν ότι φορώντας τα Κλήδονα στο κεφάλι και στη μέση, θα γιατρευτούν από διάφορες παθήσεις.
Στην Πλατεία της Θεόπετρας βρέθηκαν ο εφημέριος του χωριού π. Σωτήριος Μπακώσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας Δημήτρης Παπακώστας και ο Γιάννης Χατζής – μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Θεόπετρας.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Παπακώστας, είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, ενώ υπάρχει και γραπτή περιγραφή στα χρόνια του Βυζαντίου.
«Κλήδονας είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή μας, κατά την οποία οι ανύπαντρες κοπέλες βλέπουν την ταυτότητα του μελλοντικού συζύγου τους.
Η Πρωτομαγιά είναι μια από τις λίγες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο.
Ανθρώπινη χαρά για την Άνοιξη, ανθίζουν τα δέντρα, λουλούδια, φυτά, με λίγα λόγια μια καταπληκτική εικόνα της φύσης και το στεφάνι στις πόρτες των σπιτιών από άνθη και καρπούς.
Είναι μια ακόμη προσπάθεια που κάνουμε για να διατηρήσουμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, καθώς επίσης και την πολιτιστική ανάδειξη του χωριού μας στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε», καταλήγει ο κ. Παπακώστας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/THEOPETRA-KLIDONAS-2015:::0:0{/gallery}