Εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα αναδείξουν τα προϊόντα τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα έχουν μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Ασίτες, από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής.
Η ημερίδα είχε θέμα: «Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό» με ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη, που είναι ήδη ορατά τα τελευταία χρόνια και δείχνουν ότι αποτελεί μονόδρομο ο πρωτογενής τομέας να λειτουργεί σε άμεση σύνδεση με την τουριστική βιομηχανία, μέσα από μια ισορροπημένη σχέση.
Όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης «στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η αναβάθμιση της ενδοχώρας σε κάθε επίπεδο, η οποία θα επιτευχθεί και μέσα από την ανάπτυξη και τη συστηματοποίηση της συνεργασίας αγροτών και ξενοδόχων, μέσα από τη σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με μια ήπια μορφή Τουρισμού». Παράλληλα δεσμεύτηκε πως αν υπάρχει στο άμεσο μέλλον η δυνατότητα από οποιαδήποτε ομάδα παραγωγών, για σταθερή τροφοδοσία στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, τότε ο ίδιος είναι βέβαιος πως θα υπάρξει άμεση και συνολική απορρόφηση των παραγόμενων ποσοτήτων, μέσα από τις λεγόμενες «έμμεσες εξαγωγές», δηλαδή την άμεση και συνεχή τροφοδότηση των ξενοδοχείων με ντόπια προϊόντα για την κατανάλωση τους από τα εκατομμύρια των επισκεπτών του νησιού.
Ο σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης σημείωσε πως οι ξενοδόχοι αυτό που θέλουν και επιζητούν είναι η συνεργασία με τους αγρότες. «Οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι ο Τουρισμός με την ντόπια παραγωγή πρέπει να πηγαίνουν χέρι- χέρι. Για αυτό και από τον πλευρά μας γίνονται μια σειρά από δράσεις (κρητικά πρωινά, θεματικές βραδιές, εστιατόρια με κρητικό μενού κτλ) με στόχο την προβολή των ντόπιων προϊόντων. Είναι ανάγκη όμως να ενεργοποιηθούν και οι αγρότες για να υπάρξει στο μέλλον μια οργανωμένη προσπάθεια και μια ουσιαστική συνεργασία», επισήμανε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, αφού οι αγρότες δεν μπορούν να συστηματοποιήσουν τη δουλειά τους και να οργανωθούν, δημιουργώντας σχήματα που θα έχουν επικοινωνία με τους ξενοδόχους, πληρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καταλήγοντας πως οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι ακόμη και να χρηματοδοτήσουν στο μέλλον τους αγρότες προκειμένου να ενισχύουν την προσπάθεια τους».
Η υπεύθυνη στον τομέα του φορέα πιστοποίησης Δέλτα Cert Μαρία Δουλγεράκη έκανε εκτενή αναφορά στις πιστοποιήσεις, στις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των προϊόντων, αλλά και στις προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν. Στάθηκε δε στη σύγχρονη πολιτική ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.